Restoranlar sosyal medyayı ne kadar etkili kullanıyor?
İstanbul’da 158 lüks restoranın internet sitesi ve sosyal medya hesaplarıyla ilgili yapılan araştırmadan dikkat çekici sonuçlar çıktı. Araştırmada incelenen çoğu restoranın web sitesi bulunmazken sosyal medyayı aktif kullanan işletmelerin sayısının azlığı da dikkat çekti.
Reklam
Restoranlara ‘dijital menü’ araştırmasından dikkat çeken sonuçlar!
İsa SEZEN
Son yıllarda vegan ve vejetaryen beslenme tercihlerinin artması tüketicilerin restoran tercihlerini de etkiledi. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenen veya çölyak hastalığına uygun glütensiz beslenme ve diyabetik beslenmeye uygun yiyecekler tercih etmek zorunda kalan tüketiciler, restoranlardan isteklerine uygun özel menü kalemi istiyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyeleri Duran Cankül ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim üyesi Aysucan Aydın, İstanbul’daki birinci sınıf restoranların menülerinde özel beslenme türlerine yönelik menü kalemlerinin bulunup bulunmadığını ortaya koymak için araştırma yaptılar. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 158 birinci sınıf restoran işletmesinin internet siteleri ve sosyal medya hesaplarını mercek altına aldılar. Restoranların hem web sitelerinde hem de sosyal medya hesaplarında menü kartlarının ve menü kartlarında özel beslenmeye uygun menü kalemlerinin bulunma durumu içerik analizine tabi tutuldu.
158 lüks restorandan 81’inin internet sitesi yok
Araştırmaya göre, 158 restoran arasından 77’sinin web sitesi bulunurken, 81 işletmenin web sitesinin bulunmadığı tespit edildi. İnternet sitesi bulunan 77 işletmeden 45’inin web sitesinde menü kartı bulunurken, 32 işletmenin menü kartının bulunmadığı belirlendi. Web sitesi ve menü kartı bulunan 45 restoranın menüleri incelendiğinde, 12 işletmenin menüsünde alerjen uyarılarla ilgili bilgilendirmeler bulunduğu belirlendi. Menüler özel beslenme türleri bakımından incelendiğinde, 12 işletmede özel beslenmeye uygun seçenekler olduğu tespit edilirken 5 işletmede sadece vegan, 3 işletmede sadece vejetaryen, 2 işletmede vejetaryen ve vegan, 1 işletmede glütensiz ve vegan seçenekler bulunduğu görüldü. Ayrıca 1 işletmede işaretleme yoluyla vejetaryen seçenekler bulunduğu ve yine işaretleme yoluyla bazı menü kalemlerinin glütensiz de tercih edilebileceği belirtildi. Sonuç olarak, 8 işletmede vegan, 6 işletmede vejetaryen, 2 işletmede glütensiz ibareleri yer alırken, herhangi bir işletmede diyabetik ibaresi yer almadı. Bunların dışında web sitesinde menü kartı bulunmayan ancak vejetaryen ve vegan beslenmeye uygun seçenekleri bulunduğunu belirten bir işletme bulundu.
158 restorandan 40’ının sosyal medya hesabı yok
Araştırma için seçilen 158 restoranın sosyal medya hesabının bulunup bulunmadığı da incelendi. Buna göre 118 işletmenin en az bir sosyal medya hesabı bulunurken, 40 işletmenin herhangi bir sosyal medya hesabına ulaşılamadı. Sosyal medya hesabına ulaşılan 118 işletmeden 104’ünün Instagram hesabı bulunurken, 14 işletmenin Instagram’da bir hesabına rastlanmadı. Facebook platformunda hem işletme sayfası hem de paylaşım sayfası olarak 109 işletmenin hesabına ulaşılırken, 9 işletmenin paylaşımda bulunduğu herhangi bir sayfa bulunamadı. Twitter’da yapılan aramalar sonucunda 43 işletmenin Twitter’da hesabı bulunduğu belirlenirken, 75 işletmenin herhangi bir Twitter hesabının bulunmadığı tespit edildi. Bunların dışında video paylaşımlarının yapıldığı Youtube platformunda yapılan aramalar sonucunda yalnızca 23 işletmenin Youtube’da hesabı bulundu.
İnternetten menülerini paylaşan restoranların sayısı çok az
Araştırmada sosyal medya hesabı bulunan restoranların internetten menü paylaşımı yapıp yapmadıkları da incelendi. Buna göre sosyal medya hesabı bulunan 8 işletmenin sosyal medya hesabında menü kartı paylaşılırken, 110 işletmenin menü kartı ile ilgili herhangi bir paylaşıma rastlanmadı. Ayrıca işletmelerin menü kartı ile ilgili paylaşımlarının yalnızca Instagram ve Facebook hesaplarından yapıldığı, Twitter ve Youtube hesaplarında böyle bir paylaşımın bulunmadığı belirlendi. Sosyal medya hesaplarında menü kartı bulunan 8 işletmenin paylaştıkları menüler incelendiğinde ise yalnızca bir işletmenin menüsünde özel beslenmeye uygun menü kalemleri bulunduğu tespit edildi. Bu restoranın menüsünde bazı menü kalemlerinde vejetaryen beslenmeye uygun seçeneklerin işaretleme yolu ile aktarıldığı görüldü.
Restoranlara ‘Sosyal medya’ tavsiyeleri!
Her şeyin dijitalleştiği günümüzde restoranlar için sosyal medya kullanımı hayati bir öneme sahip. The Hartman Group tarafından yapılan araştırmaya göre sosyal medya kullanıcılarının yüzde 49’u yiyecek ve içecek konularıyla ilgili içerikleri takip ediyor ve araştırıyor. Yiyecek-içecek sektörünün yakaladığı bu büyük oran, pek çok sektörün yakalayamayacağı cinsten. Öte yandan restoranlar için yazılımlar geliştiren Simpra firması, sosyal medyayı daha etkili kullanmak isteyen restoranlar ve kafelerin bu noktada yapması ve dikkat etmesi gerekenlere yönelik rehber niteliğinde bir yazı hazırladı. Yazıda restoranların dijital rekabette ön plana çıkmak için yapmaları gerekenler şöyle sıralandı:
Etkili bir sosyal medya hesabı oluşturun
Sosyal medya hesaplarınızı oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri, her sosyal medya platformu üzerinde işletmenizin kolay bulunabilmesini sağlamak olmalı. Bu nedenle, işletmenizin ismini bire bir karşılayan bir kullanıcı adı seçmelisiniz. Öte yandan, sosyal medya profilinize giren kullanıcılar, bu profil üzerinden telefon numaranıza, mail adresinize ve en önemlisi de işletmenizin adresine ulaşabilmeli. Özellikle Instagram ve Facebook, bu konuda ciddi fırsatlar sunuyor. İşletmenizin Instagram profilinde ve Facebook sayfasında, açık adresinizi yerleştirebileceğiniz. Bu iki platformda da telefon numaranızın üzerine tıklayan mobil kullanıcılar doğrudan telefon numaranızı arayabilir. Açık adresiniz sayesinde de GPS servisleri aracılığıyla işletmeniz için yol tarifleri alabilir ve işletmenizin haritadaki konumunu görebilir. Mail veya direkt mesaj yoluyla da sosyal medya üzerinden işletmenize ulaşılabilmesi, iletişim seçeneklerini çeşitlendirebilmek açısından oldukça mühim. Facebook’ta veya Instagram’da mesaj yoluyla size ulaşan sosyal medya kullanıcılarına kısa sürede cevap vermek, müşteri memnuniyetini artıracaktır.
Görselleri dikkatli seçin
Sosyal medyada paylaşacağınız görsellerin dikkat çekici, net ve iyi görünmesi, tüm platformlar için kilit bir role sahip. Sosyal medyanın geldiği noktada, paylaşılan her bir görsel, müşterileriniz ve takipçileriniz için, sizi takip etmeye devam etmeleri adına bir neden haline geliyor. Özellikle Instagram ve Pinterest gibi platformlardaki paylaşımlarınızda, görsellerin kalitesi, tasarımı ve içeriği kilit işlevi görüyor. Ücretli ve ücretsiz pek çok program ve mobil uygulama, sosyal medyada paylaşabileceğiniz yeni görsel tasarımları üretmenizi sağlayabilir. Bu uygulamalardan en popüleri, Canva. Bu tür uygulamalar aracılığıyla, işletmenizin kimliğine uygun tasarımlar ve görseller oluşturabilirsiniz. Paylaştığınız fotoğrafların ise net ve dikkat çekici olması, tüm sosyal medya kullanıcıları için ciddi bir önem taşıyor. Videolar da sosyal medyanın en yeni iletişim biçimlerinden biri. Videolar sayesinde de paylaşımlarınızı çeşitlendirebilirsiniz.
Takipçilerinizle etkileşim içinde olun
Sosyal medyada sizi takip eden ya da etmeyen kullanıcılarla etkileşim içinde olun. İşletmenizin paylaşımlarına yaptıkları yorumlara cevap verebilirsiniz. Olumlu ve olumsuz yorumların tamamına eşit mesafede olmak oldukça önemli.
Küçük yarışmalar düzenleyin
Eğer imkânınız varsa, sosyal medya üzerinde yarışmalar yapın. Küçük indirim kuponları ve hediyeler verebileceğiniz bu yarışmalar sayesinde, yeni takipçiler ve potansiyel müşteriler kazanabileceğiniz gibi, aynı zamanda etkileşim oranlarınızı artırarak farklı sosyal medya kullanıcılarının sizi keşfetmesini de sağlayabilirsiniz.
Emojilerin işe yaradığını unutmayın
Profesyonel durmadığı iddia edilse bile emojilerin sosyal medya dilinde büyük bir paydaş haline geldiğini kabul etmeliyiz. Yaptığınız paylaşımlarda, makul sayıda ve bağlamı koruyan biçimde emoji kullanmak, takipçilerinizin ya da potansiyel takipçilerinizin ilgisini çekmenizi, sizi daha samimi bulmasına yardımcı olur.
‘Kamera arkası’ paylaşımları yapın
İşletmenizin mutfağından paylaşımlar yapmayı deneyin. SproutSocial’ın araştırma verilerine göre, sosyal medya kullanıcıları şeffaflığa büyük önem veriyor ve bir işletme olarak sosyal medyada şeffaf olabilmeniz aslında hiç de zor değil. Araştırmadan çıkan en önemli sonuç, sosyal medya kullanıcılarının yüzde 56’sının en önemli şeffaflık aracı olarak videoyu seçmesi. Bu sonuçtan hareketle, işletmenizde ve işletmenizin mutfağında çekilen videoların büyük bir etki yarattığını söylemek mümkün. Örneğin, bir menünüzde bulunan ve müşterilerinizin en sevdiği ürünlerden birinin nasıl yapıldığını ya da nasıl servis edildiğini gösteren bir video çekip paylaşmanız, oldukça etkili olacaktır.
Eleştirileri bir araya getirin
Gelişiminize yardımcı olabilecek en önemli unsurlardan biri eleştiri. Bu yüzden kullanıcıların işletmeler hakkında olumlu ve olumsuz yorumlar yaparak puan verdikleri ya da yorum yaptıkları platformların tamamını ciddiye alın. Fırsat buldukça bu yorumları derleyin, bu sayede farkında olmadığınız pek çok eksiğinizi fark etmiş olur, kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca mümkünse yorumlara cevap verin. Tabii cevap verirken, kurumsal ve nazik bir dil kullanmaya özen gösterin. İnternet kullanıcıları, işletmeler ve ürünler hakkında yapılan yorumları ciddiye alıyor ve tüketimlerini de bu yorumlara göre gerçekleştiriyor.
Hashtag kullanmayı unutmayın
Hashtag yani etiketler, özellikle Instagram ve Instagram benzeri platformlarda etkileşim sayınızı artırmak için ciddi bir kaynak. Özellikle Instagram paylaşımlarınızda hashtag kullanmanızın hayati bir önem taşıdığını unutmayın.Yine SproutSocial’ın açıkladığı verilere göre, en az bir hashtag kullanılan paylaşımların etkileşim oranı, yüzde 12.6 artış gösteriyor. Ancak, hashtag kullanırken, paylaşımınızın içeriğini göz önünde bulundurarak seçimler yapın. Paylaşımınızın içeriğiyle alakasız hashtagler, etkileşim almanızı sağlamayacağı gibi yalnızca kalabalık bir paylaşım metni oluşturmanıza neden olur. Paylaşımınızla ilgili ve yoğun etkileşim alan hashtagleri belirleyebilmeniz için pek çok ücretli ve ücretsiz online araç bulunuyor. Hashtag Planner, bunlardan biri. Bunlardan sizin için uygun olanları kullanabilirsiniz.
Paylaşım saatlerinizi kontrol edin
Takipçilerinizin ya da potansiyel takipçilerinizin çoğunlukla günün hangi saatinde sosyal medyada aktif olduğunu keşfetmeniz, paylaşımlarınızın yeterli görünürlüğü ve etkileşimi elde edebilmesi açısından kilit bir role sahip. Instagram, takipçilerinizin cinsiyetleri, yaşadığı şehir gibi bilgilerin yanında hangi saatler arasında sıklıkla aktif olduğunu da sunmakta. Bu bilgileri kullanarak paylaşım planlarınızı oluşturursanız, yetersiz etkileşim sorununun önüne kolaylıkla geçebilirsiniz.
20 bin restoran ve kafeye ‘dijitalleşme’ eğitimi!
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Google desteği ile “Restoran ve kafeler dijitalleşiyor” adlı bir proje başlattı. Başlatılan bu proje ile restoran, kafe-işletme sahiplerinin ve çalışanlarının dijital pazarlama becerilerinin yüz yüze eğitimler, webinarlar ve online eğitimlerle geliştirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında önümüzdeki iki yıl içerisinde 20 bin restoran ve kafenin dijital güçlendirme eğitimlerinden faydalanması hedefleniyor. Restoran ve Kafeler Dijitalleşiyor Projesi; giderek dijitalleşen dünyada esnaf ve sanatkarların dijital yeteneklerini artırmak amacıyla yürütülüyor. Yeme ve içme sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara ücretsiz dijital pazarlama eğitimleri verilecek ve bunun yanı sıra sahada gerçekleştirilecek tanıtım ve eğitim çalışmalarıyla esnaf ve sanatkarların teknolojik gelişmeleri yakından takip edilecek; dijital çağa daha kolay adapte olmaları sağlanacak.