Rota değiştirten lezzet: Duvalı Tatlı

Rota değiştirten lezzet: Duvalı Tatlı

5.10.2022 12:36:17

Aslında kıvamıyla keşküle benziyor ama tadı biraz da sütlaç gibi… Tam tavukgöğsü diye düşünürken sanki sütlü muhallebiyi daha çok andırıyor; soğuk olsa dondurma da denebilir… İsmini hikayesinden alan Duvalı Tatlı, Orhangazi’de bulunan Orhan’ın Yeri’nin reçetesi gizli olan bir lezzeti. Tatlı, beğenilen lezzeti ile Bursa’nın sınırlarını aşıyor. 

Reklam

Fevziye SALAŞ

Duvalı Tatlı, Orhangazi’de bulunan Orhan’ın Yeri’nin 1997 yılında menüsüne dahil olan, sütlü bir tatlı. Reçetesi saklı tutulan tatlının sütle yapıldığını biliyoruz, onun dışında tarifine dair bir bilgimiz yok. 

Orhan Çiftçi tarafından 1989 yılında hizmet vermeye başlayan daha çok da kamyon ve tır sürücülerinin uğrak yeri olan Orhan’ın Yeri, 97 yılında işletmenin önünden geçen kaldırım sebebiyle otopark alanı daralınca daha butik bir mekâna dönüştürülmüş. Aynı yıl Orhan Bey’in eşi Safiye Hanım’ın da ekibe dahil olması ile bir aile işletmesi haline gelen mekânda menüye yeni lezzetler dahil edilmiş. 

Bugün, içeri girildiği zaman sadeliği ve ferahlığı ile dikkat çeken Orhan’ın Yeri’nin işletmesini üstlenen oğul İrfan Çiftçi, menülerinde; çorba, sac kavurma, mantı, İnegöl köfte, kasap köfte, pideli köfte ve kaşarlı köfte gibi lezzetler olduğunu belirtirken konuklarının en çok Duvalı Tatlı yemek için geldiklerini ifade ediyor. 

İlham kaynağı dondurma

Duvalı Tatlı’nın oldukça enteresan bir hikayesi var. İrfan Çiftçi’nin anlatımına göre fikir bir yürüyüş sırasında başlayan bir muhabbet üzerine gelişmiş, “Anne ve babam yürüyüş yaparken, babam anneme “Dondurmayı bulan adam ne güzel bir iş yapmış, 7’sindeki de seviyor 70’indeki de” demiş. Ve o yürüyüş esnasında, bir tatlı denemeye karar vermişler. Ertesi günü sütle başlayan denemeler; o çok oldu bu az oldu derken haftalarca sürmüş. Sonunda istedikleri kıvamdaki tatlıyı bulduklarını düşünüp müşterilere servis etmişler. İlk yorumlar çok güzel olunca ve yiyen daha sonra bir kez daha yemeye gelince menüye dahil edilmiş.”

“Tatlının duasını okuyorum” 

Menüye dahil edilen ve konuklar tarafından çok beğenilen tatlıya önceleri Süt Tatlısı adı verilmiş. Espri üzerine gelişen bir diyalog sonrasında Duvalı adına geçilmiş. Bu hikayeyi de İrfan Çiftçi, “Tatlımızın tarifi çok isteniyor ama biz tatlımızın tarifini kimseyle paylaşmıyoruz. Bir gün bir müşterimiz babamı mutfakta tatlı yaparken yakalıyor ve “Orhan abi, yakaladım seni” diyerek içeri giriyor. Oldukça espritüel olan babam da o anda ocağın altını kapatarak dua etmeye başlıyor. Müşteri, “Ne yapıyorsun abi?” diye sorunca da “Tatlının duasını okuyorum” diyor. O da inanıyor. Tabi bu durumun bir şaka olduğu anlaşılınca gülüşmeler oluyor. Müşteri tatlısını yedikten sonra, “Dualı tatlıyı yemeden sakın gitmeyin!” şeklinde not yazdığı kartvizitini masanın camının altına koyarak gidiyor. Tatlının adı bu olaydan sonra “dualı” kaldı. İsmi tescilletmeye gittiğimizde dua özel isim olduğu için kabul edilmedi. Biz de “v” harfini ekleyerek Duvalı olarak tescillettik” şeklinde anlatıyor. 

Orhan’ın Yeri, bölge halkının yanı sıra daha çok İstanbul, İzmir yolunu kullananların uğrak yeri. Lezzeti bilenler ise rotalarını değiştirmeyi göze alıyor ve bir tatlı molası veriyorlar. 

15 kişinin çalıştığı mekân 100 kişiye kadar konuğu ağırlayabilecek büyüklükte, oldukça geniş ve ferah. 

Duvalı Tatlı’yı daha önce deneyimleyenlere diyecek bir şey yok, onlar zaten bu lezzeti tanıyorlar. Deneyimlemeyenlerdenseniz, yolunuz Orhangazi’den geçiyorsa pişman olmazsanız. Hatta bu lezzet için rota bile değiştirilir.