Ferman Doğan: Astronomik fiyatlar turisti rakip ülkelere kaptırır
Türkiye’nin en önemli tatil destinasyonlarından biri olan, dünyanın da lüks tatil tercihleri arasında yer alan Bodrum’da faaliyet gösteren Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum’un Genel Müdürü Ferman Doğan turizm sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Doğan, 2022 ve 2023 turizm beklentilerini ve şu ana kadar gerçekleşen sonuçlarını karşılaştırarak, uzun yıllara dayanan deneyimiyle turizm sektöründe ele alınması gereken konuları vurguladı.
Reklam
Turizm sektörü ile ilgili görüşlerini paylaşırken, gerçekleşen rakamlara bakıldığında 2022’nin turizm adına çok iyi bir sezon olduğunu, bu sebeple 2023’te hedefleri koyarken çıtanın bu doğrultuda yükseldiğini ifade eden Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum’un Genel Müdürü Ferman Doğan; "Yaşanan deprem felaketi sebebiyle turizm sektörü erken rezervasyon gibi önemli bir dönemde 40 günlük önemli bir kayıp yaşadı. Ardından Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması da sektör adına 3 haftalık bir gecikmeye sebep oldu. Dolar kurunun sert yükselişi, iç pazarı da etkiledi. Bunun bir sonraki etabı yabancıya yapılan konut satışları ve bu konutların amacının dışında kullanılması oldu, bu durum dolulukları etkiledi. Bizim ülke olarak kendimizi sektörel anlamda kıyasladığımız Akdeniz çanağındaki ülkeler turizm alanında yenilikler sunarken, biz aynı deneyimi sunarak farklı sonuçlar bekledik, bu sebeple de 2023 turizm alanında beklentiler bizim istediğimiz şekilde olmadı" dedi.
"Önemli olan deneyimi geliştirmek, kalış sürelerini ve dövizi artırmak"
Türkiye genelinde turist sayısında bir azalma olmadığını, hatta Turizm Bakanlığının açıkladığı verilere göre artış olduğunu vurgulayan Ferman Doğan, ‘Turistlerin kalış süresi ve harcama miktarlarındaki değişiklik sektörde 2023 sonuçlarını aşağı çekti. Biz Bodrum ve otelimiz özelinde konuşursak, geçtiğimiz yıl rakamlarına ulaşmış ve hatta geçmiş durumdayız. İklim değişikliğinin de etkileri oldu, sezon başında havalar ısınmadı, ancak diğer taraftan Eylül’de hava sıcaklığının devam etmesiyle sezonun uzayacağını ve dengenin yakalanacağını düşünüyorum’ dedi.
Bodrum’un aşırı pahalı olması rakipleri alternatif hale getiriyor
Doğan, Bodrum’da fiyatların artmasıyla diğer destinasyonların da cazip alternatifler haline geldiğine değinerek “İspanya, Yunanistan, Mısır özellikle Sharm el Sheikh bölgesi, Maldivler, Dubai, Paris hatta Londra’ya baktığınızda, biz Bodrum olarak birçok destinasyondan daha pahalı bir merkez haline geldik. Ancak bu ülke ve şehirlerle kıyasladığımızda sunduklarımızın da bu fiyat seviyelerini desteklemesi gerekir.” şeklinde görüşlerini paylaştı.
Ferman Doğan: Sezonu mutlaka 12 aya yaymalıyız
Ülkemizin hizmet kalitesinin, sunduğu imkanların, servis anlayışının ve doğal güzelliklerin tartışılmaz olduğunu sözlerine ekleyen Doğan, artık sunduklarımızın çeşitlenmesi ve dönüşmesi gerektiğini belirtiyor. Ferman Doğan şunları kaydediyor:
"Turist, şehrin bir etkinlik takvimi var mı, yolları, havaalanı güzel mi, yeterli mi gibi kriterleri de değerlendiriyor. Sezonu 12 aya uzatmamız, turizmi çeşitlendirmemiz, bölgesel deneyimlerle tüm iş kollarına yaymamız gerektiğini düşünüyorum. Doğru fiyat, doğru ürün, doğru servis, doğru müşteri profili ihtiyacımız var. Bu alanda çalışmalar da var, Turizm Bakanımızın açıkladığı bir Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı var, bu gelişmelerle sektörümüzün önümüzdeki dönemde daha iyi olacağını, bu yönde gelişeceğini düşünüyorum.
Turist profili ve kriterler kriterler değişiyor
Ülkemize gelen turistlerin ülkeleri değişiklik gösteriyor. Türkiye olarak son 20 yıla lokomotif pazarlarımız Almanya, İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkeleriydi. Artık profil değişmeye başladı. Z kuşağı karar alan jenerasyon haline gelmeye başladı, artık sunduklarınıza teknoloji, sürdürülebilirlik, bölgesel deneyim, ulaşım, şehir takvimi eklemelisiniz. Bu yeni bilinçli turistin farklı tercihleri var. Rusya’dan büyük talep var, Almanya, İngiltere, ABD ve Orta Doğudan akış var. Çin gibi müthiş bir pazarı yakalamamız, Asya Pasifik ülkelerinden daha fazla turist çekmemiz gerekiyor diye düşünüyorum."
Maliyetlerde yaşanan ciddi artışlar fiyatlara yansıyor
Maliyetlerin arttığına da değinen Ferman Doğan, "Asgari ücretler, otel konaklama vergileri, gıda fiyatları, perakendede, ulaşımda yaşanan büyük artışlar maliyetlere ciddi oranda yansıyor. Biz de sektör olarak mantıklı biçimde bu maliyetleri fiyatlarımızı yansıtmak zorunda kalıyoruz. Tüketici de bu rakamı verip Türkiye de kalmak yerine daha uygun fiyatlı bir deneyim sunan yerleri tercih edebiliyor. Bodrum, Alaçatı, Marmaris gibi tatil yörelerimizin hepsi kendisini aynı seviyede konumlandırıyor, yurt dışında olduğu gibi bunun çeşitlendirilmesi gerektiğine inanıyorum" diyor.
Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum ürün çeşitliliğini sürdürüyor
Kempinski’de çok özel bir konumda olduklarını vurgulayan Ferman Doğan, misafirleri masmavi denizi, yemyeşil peyzajı ile karşılayan otelin Türkiye’nin en iyi sahiline sahip olduğunu belirtiyor. Misafirlerin dilerse helikopterle inebildiği, yatlarıyla yanaşabildiği lüks bir deneyim sunan otelde Barbaros Reserve Rezidansları yeni beklentilere uygun olarak yıl boyunca kiralama imkânı sunuyor. Elde edilen başarı sebebiyle Barbaros Valley rezidans projesinin de yönetimini üstlenen Ferman Doğan ve ekibi kaliteden ödün vermeyen bir lüks anlayışını erişilebilir bir fiyat politikasıyla sunuyor. 150 dönümlük bir alanda faaliyet gösteren Barbaros Farm ise sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları ile dikkat çekiyor ve organik tarımın gerçekleştiği çiftlikten turizm sektörüne organik ürünler sağlıyor.
Sezonun 4 ay kabul edilmesi kavramına tamamen karşı bir anlayışla misafirlerin her sene geleceği, sürekli yenilenen bir deneyim sunan Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum 12 ay boyunca hizmet veriyor.