Yerel mirasımız Kavılca Buğdayı sofralara taşınıyor
UNO, T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Mart 2021’de ilk adımı atılan “Mirasımız Yerel Tohum” projesine kapsamında Anadolu’nun 13 bin yıllık yerli mirası Kavılca buğdaylı ürününü tüketicilerinin beğenisine sunuyor.
Herkesin iyi beslenmeye erişebilmesi için 4 farklı bölgedeki 5 fabrikasında durmaksızın çalışan UNO, atalık tohum Kavılca buğdaylı yeni ekmeklerini tüketicileri ile buluşturuyor. Ardahan’da 160 çiftçinin iş birliğiyle ürettiği Kavılca buğdayı, Türkiye’nin ilk ve tek ekmek Ar-Ge Merkezi’ndeki çalışmalar sonucunda sofraların değişmez lezzeti olmaya hazırlanıyor.
Her daim sağlıklı ve tam beslenmeyi desteklediklerini vurgulayan UNO CEO Vekili Evin Pehlivanlı, “30 yıldır, ürünlerimizin lezzetli ve taze olması kadar, iyi beslenmeyi desteklemesi yaklaşımından da hiçbir zaman ödün vermedik. En az iyi beslenmeyi önemsediğimiz kadar içinde yaşadığımız dünyayı da önemsiyoruz. Bu sene T.C. Tarım Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen ‘Mirasımız Yerel Tohum’ projesine iştirak ettik. Ardahan’da 160 çiftçi ile dijital tarım platformunda gerçekleştirdiğimiz Kavılca buğdayı üretimine alım garantisi vererek destek olduk” dedi.
İklim değişikliğine ve kuraklığa dayanıklı olan Kavılca buğdayının, günümüz buğdaylarına göre vitamin, mineral ve antioksidan yönünden daha zengin, genetiğini ilk günkü gibi koruyan bir ata buğdayı olduğunu belirten Pehlivanlı, şöyle devam etti: “Devletimiz ve çiftçimizle el ele vererek sofralara ulaştırdığımız yeni ürünümüzle tüketicilerimize karşı sorumluluğumuz olan, sağlıklı beslenmenin herkes için erişilebilir kılınması yaklaşımıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Kavılca Buğdayı Hakkında
• Kavılca buğdayının protein miktarı yaklaşık %13-14 olup, yüksek protein içerikli günümüz kaliteli buğdayları ile benzer niteliktedir. Bu özelliği ile bitkisel protein kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir.
• Kavılca buğdayı ve ununun mineral madde içerikleri, günümüz buğdayları ile karşılaştırıldığında; Bakır (Cu), Potasyum (K), Magnezyum (Mg), Fosfor (P) ve Çinko (Zn) miktarlarının daha yüksek, Alüminyum (Al) miktarının ise düşük olduğu tespit edilmiştir.
• Kavılca buğdayının ve ununun günümüz buğdaylarından antidiyabetik aktivitesi daha yüksek bulunmuştur.
• Kavılca buğdayının tansiyon ve kalp hastalıklarında ve kalp damarlarının daralmasında etkili olan peptidi engelleyen (ACE enzim inhibisyon) aktivitesine sahip bileşenleri içerdiği ve günümüz buğdaylarına oranla daha iyi sonuç verdiğini söylemek mümkündür.
• Kavılca buğdayınının içerdiği fenoliklerin Alzeimer’ı önlemede etkili olan ASETİL KOLİN ESTERAZ enzimini inhibisyonunda etkili olduğu görülmüştür. Bu etki günümüz buğdaylarına göre kavılca buğdayı ve ununda daha yüksek orandaolduğu görülmüştür. Ayrıca kavılca ilaveli ekmekte de bu etkinin yaklaşık %50 oranında korunduğu tespit edilmiştir.
• Yağ asitlerinin miktarları kıyaslandığında Kavılca’nın, günümüz kaliteli buğdaylara göre %50 daha yüksek miktarda oleik asit içeriğine sahip olduğu görülmüştür. Özellikle zeytin ve zeytiyağında öne çıkan oleik asit, kalp damar sağlığının korunmasında önemli bir yağ asididir.
*İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Berat Özçelik tarafından Kavılca Buğdayı’nın sağlık etkileri liderliğinde yapılan analizlerin sonucunda elde edilmiştir.