Reyon doldurma kaygısıyla günde 6 milyon ekmek çöp oluyor!

Reyon doldurma kaygısıyla günde 6 milyon ekmek çöp oluyor!

9.03.2021 10:07:03

Beslemenin temel taşı olan ekmek Türkiye’de çok fazla tüketilirken, ekmek israfı da her geçen gün artıyor. Günde 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmek israf ediliyor. 

Reklam

Beslemenin temel taşı olan ekmek Türkiye’de çok fazla tüketilirken, ekmek israfı da her geçen gün artıyor. Günde 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmek israf ediliyor. Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya, “Ekmekte israfın nedenlerinden biri reyon doldurma kaygısı. Bay Bread teknolojisinin yaygınlaşması ekmek israfını da yüzde 80 azaltacaktır” dedi.

2024 yılına kadar 600 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen ekmeğe ait global pazarda, ekmek israfırakamları ise korkutucu boyutlara ulaştı. Türkiye’de günde 25 bin 295 ton, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretiliyor. Bu oran günde 106 milyon, yılda 38 milyar adet ekmeğe denk geliyor. Günde 100 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmek maalesef israf ediliyor.

Korkunç rakam: Her gün 1200 ton ekmek

Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya; Türkiye'de ekmek ve unlu mamullerin ticaret hacminin yıllık 50 milyar dolar olduğunu ve bu sektörde 50 bin işletme görev alırken, 2 ila 3 milyon kişinin de geçimini bu sektörden sağladığının altını çizerek,“Tü rkiye'de çok fazla ekmek tüketiliyor. Ekmek tüketimi 2008 yılında 239, 2018 yılında 155, 2020'de ise 139 kilo olarak karşımıza çıktı. Türkiye'de günde ortalama 2 ekmek yiyoruz. Her gün 1200 ton ekmeği de israf ediyoruz. Bununla beraber 300 bin litre suyumuz da boşa gidiyor. Ekmek israfının birçok nedeni var. Bunlardan bazıları, üretim yerlerindeki, satış yerlerindeki ve kullanıcıdan kaynaklanan israflar. Ekmek israfında en büyük problem perakende sektöründe ekmeğin raflarda dolgu malzemesi olarak kullanılması ve iade edilebilmesi nedeniyle fırınlara gönderilmesi. Ekmek israfı fırınlarda gerçekleşiyormuş gibi gözüküyor. Esasında konu fırınlarda değil satış yerlerindeki reyon doldurma kaygısından kaynaklanıyor. Ekmek raflarda estetik görünüyor ve insanların çok tükettiği bir gıda. “Nasıl olsa bunu satamadığımız zaman iade ediyoruz” mantığıyla ekmekler reyonlara konuluyor.

"İsrafa karşı teknolojik çözümler üretmemiz lazım"

Toplumumuzda ekmekle ilgili iki temel şey var. Bunlardan bir tanesi fiyat, ikincisi sıcak tüketmek. Ekmeği herkes sıcak tüketmek ister. Eğer biz ekmeği sıcak tüketmek istiyorsak, bugün ekmek üretim veya ekmek satış yerlerinde bunun sıcak satışa sunulmasını sağlayan teknolojik çözümler üretmemiz lazım. Biz Bay Bread markamızda doğal ham maddelerle, üretim proseslerinin en verimli şekilde vücut bulduğu bir üretim alt yapısı oluşturduk. Tüketicinin alışık olduğu damak lezzetlerini dünyada bu sektörde geliştirilmiş olan teknolojilerle harmanlayarak bir iş modeli tasarladık. Tüketiciye ürünler, doğal ham maddelerle üretilmiş olarak evlerdeki derin dondurucularda depolanabilecek formda ve ambalajda ulaştırılıyor. Ürünler derin dondurucuda muhafaza edilip, ihtiyaç duyulduğu anda çözdürme gerektirmeden direkt fırında veya tost makinesinde pişirmek suretiyle sıcak ve taze olarak tüketebiliyor. Bu iş modeli ile ekmek israfının yüzde 80 azalacağını, ileriki zamanlarda da yok olacağını öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.