Elazığ’da bağ bozumu heyecanı! Öküzgözü ve Boğazkere’nin hasadı başladı
Doğu Anadolu’nun en özel üzümleri Öküzgözü ve Boğazkere’nin hasadı, Elazığ’da başladı. Kayra’nın, Elazığ’daki bereketli bağlarında düzenlediği bağ bozumu etkinliği, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin büyülü yolculuğunu anlatıyor. Kayra ile bağ bozumu etkinliğine katılan sektör profesyonelleri, Elazığ’ın yöresel yemeklerini tadarak ve Hazar Gölü’nde tekne turu yaparak kentin şaşırtıcı gastronomi turizmine de tanıklık ediyor.
Reklam
Doğu Anadolu’da bağ bozumu heyecanı yaşanıyor. Mey|Diageo, on bin yıllık geçmişi bulunan bu topraklardaki bağlarında Anadolu’nun soylu üzümleri Öküzgözü ile Boğazkere’nin hasadına başladı. Türkiye’nin en doğusunda yer alan üretim tesisinde gerçekleştiren Mey|Diageo bölgenin en özel üzümleri olan Öküzgözü ve Boğazkere için düzenlediği geleneksel bağ bozumu etkinliği ile Elazığ’da kutluyor. Gezi kapsamında yalnızca bağlar ziyaret edilmiyor; Hazar Gölü’nde gerçekleştirilen tekne turu ve yöresel yemeklerin tadımı ile bölge turizminin kalkınmasına da destek sağlanıyor.
Mey|Diageo’nun Elazığ’daki Kayra üretim tesisinde işlenen Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri Anadolu’nun geçmiş kültürüyle en doğru bağlantısını kuruyor. Adlarını, bir öküzün gözleri gibi iri ve lacivert tanelerinden alan Öküzgözü ile “boğazı keren” zengin burukluktan alan Boğazkere, bölgenin en yüksek ve engebeli coğrafyasında, soğuktan korunan çukur ovalarda yetişiyor.
Anadolu'nun karakterli üzümleri
Mey|Diageo Genel Müdürü Levent Kömür, Doğu Anadolu’nun bağcılık geçmişinin 6000 yıl öncesine uzandığını belirterek, “Biz ülkede yüzlerce üzüm çeşidimiz mevcut. Elâzığ ve Şarköy’deki toplam 55 hektar büyüklüğündeki bağlarımızda Anadolu’nun karakterli üzümlerini yetiştiriyoruz. Yatırımızla tarımı destekliyor, bölge halkına işgücü imkânı sağlıyoruz” dedi.
Pandemi döneminde çiftçinin üzümü bağda kalmasın diye 2-3 katı üzüm alımı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kömür, Anadolu’ya has karakteri olan Boğazkere, Öküzgözü, Kalecik Karası, Narince, Misket ve Emir üzümlerinin dünyada hak ettiği değeri kazanması için çalıştıklarını; bu üzümlerden yapılan ürünleri Amerika, İngiltere, Almanya, Avustralya, Dubai, Bulgaristan, Kıbrıs gibi ülkelerdeki şarapseverlere ulaştığını vurguladı.
Mey|Diageo Genel Müdürü Levent Kömür şöyle devam etti:
“Kendimizi içki üretip satan bir şirketten çok, Türkiye ve dünyada gastronominin önemli bir bileşeni olarak görüyoruz. Gastronomi ekosistemiyle dayanışma içinde olup, bu ekosistem ilerledikçe ve yükseldikçe kendimizin de beraber yükseleceğine inanıyoruz. Uluslararası servis, kalite ve deneyim sunan, kadınların da önemli rol aldıkları cinsiyet dengesinin gözetildiği bir ekosistem kurmak istiyoruz. Gastronomide en büyük yatırımlarımızdan biri turizm ve gastronomi profesyonellerini yetiştirmek için kurduğumuz MEB onaylı kurumumuz IWSA. Burada distile içkiler ve kültürü hakkında eğitimler veriyoruz.”