AnadOlive, zeytin atıklarını katma değerli ürünlere dönüştürüyor

AnadOlive, zeytin atıklarını katma değerli ürünlere dönüştürüyor

23.11.2021 13:00:22

Zorlu Holding’in ana partnerliğinde gerçekleşen, toplumsal ve çevresel fayda üreten girişimlerin desteklenmesi kapsamında etki hızlandırıcı programı imece impact’e katılmaya hak kazanan 7 etki odaklı girişimden biri olan AnadOlive, program kapsamında yarattığı sosyal etkiyi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın desteği ile BctA ekibi tarafından hazırlanan ‘etki raporu’ aracılığıyla ölçeklendirdi. Sorumlu üretim ve tüketim etrafında iş modelini kuran AnadOlive, zeytin ve zeytinyağı üretim sürecinde ortaya çıkan yan ürünleri yepyeni biçimlerde sofralara kazandırıyor.

Reklam

Zeytin üretimi ile ilişkili birçok endüstride döngüsel ekonomiyi teşvik eden bir girişim olan AnadOlive, doğaya zarar verebilecek atıkları katma değerli döngüsel ürünlere dönüştüren çevre dostu teknolojiler kullanıyor. AnadOlive, faaliyetleri sonucunda zeytin tozu, zeytin çekirdeği, doğal özler ve diyet lifi gibi gıda endüstrisinde değerlendirilebilecek yeni ürünler üretirken zeytinyağı fabrikalarının ürettiği atıklarda ise azalma gerçekleştiriyor.

AnadOlive, orta vadede zeytinyağı sektöründeki sürdürülebilir uygulamaları, yeni ürünlerden alternatif gelir kaynaklarında artışı, toprak ve su kaynaklarının korunması gibi olumlu etki üretmeyi amaçlıyor. Yeşil teknoloji yöntemleriyle prina ve karasuyu gibi zeytinyağı üretimindeki yan ürünleri yeniden değerlendiren girişim, iki yılda 180 ton su ve 1,5 futbol sahası kadar toprağın temiz kalmasını sağladı.

AnadOlive  döngüsel ekonomi için yenilikçi ve çevre dostu uygulamaları teşvik ediyor

Şirketin uzun vadeli etki hedefleri arasında; zeytinyağı üretiminde kimyasal malzemelerin kullanımını azaltarak su kaynaklarının ve toprağın korunması, yenilikçi ve çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesi, Türkiye zeytinyağı sektöründe döngüsel bir ekonomi modelinin desteklenmesi yer alıyor.

AnadOlive’in faaliyetlerine dair açıklamalarda bulunan kurucu Aysu Gürman, zeytinyağı üretimi konusunda Türkiye’nin dünyada çok üst sıralarda yer aldığını belirterek buna bağlı olarak da pek çok yan ürünün ortaya çıktığını vurguladı. “Yan ürünlerin doğru bir şekilde değerlendirilememesiyle beraber çevreye, biyoçeşitliliğe, suya ve toprağa, oldukça yüksek riskle zarar veriliyor. Biz bu yan ürünleri değerlendirerek onların çevreye verdiği potansiyel zararın önüne geçmeyi hedefliyor ve çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz” ifadelerini kullanan Gürman, şirketin uzun vadeli etki hedefleri arasında zeytinyağı üretiminde kimyasal malzemelerin kullanımının azaltılmasının ve çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesinin de yer aldığını sözlerine ekledi.

Toprağı ve suyu koruyan üretim sistemi ile atıkları katma değerli döngüsel ürünlere dönüştürerek kaynak kullanımını minimumda tutan AnadOlive, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen sürdürülebilir kalkınma amaçlarından “Sorumlu üretim ve tüketim”e doğrudan katkı sağlıyor.