11,5 milyon damacana su, israf edilen ekmek ile birlikte yok oluyor!
Türkiye’de her gün 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmek israf ediliyor. İsraf edilen ekmeğin üretiminde yıllık 18 bin kamyon un kullanılıyor.
Reklam
Türkiye’de her gün 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmek israf ediliyor. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre ise, Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Bay Bread Fırıncılık CEO’su Serdar Yalçınkaya’ya göre ekmek ve unlu mamuller sektöründe yüksek teknoloji fırıncılık israfı azaltmada önemli rol oynuyor.
Yılda 10 milyon ton ekmek üretiliyor
Türkiye’nin dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık CEO’su Serdar Yalçınkaya; Türkiye’de günde 29 bin ton, yılda 10 milyon ton ekmek üretiliyor. Ekmek ve unlu mamuller sektöründe üretim verimliliğinin düşük olması ve Türkiye’deki katma değerin düşüklüğü sektör için büyük bir problem. Makina sanayindeki gıda makinaları katma değeri, makine üretiminde çalışan kişi başına 1600 dolar, Avrupa’da ise bu rakam 16 bin dolar. Ortalamada Türkiye’deki makina üretim sanayindeki üretilen katma değer ile Avrupa’daki makina üretim sanayindeki katma değer oranı 10 kat daha fazla” dedi.
Günlük 6 milyon adet ekmek israf ediliyor
Günlük 6 milyon adet ekmeğin israf edildiğini ve bu israfın yıllık 2.2 milyar ekmeğe tekabül ettiğini de sözlerine ekleyen Yalçınkaya, “İsraf edilen ekmeğin üretiminde yıllık 18 bin kamyon un kullanılırken, bu üretimde kullanılan su ise da yaklaşık 220 bin ton. Bu da yaklaşık 11,5 milyon damacana suya tekabül ediyor. Öte yandan bu işin üretiminde kullanılan 250 milyon KW enerji de israf edilmiş olurken, 2.2 milyar adet ekmeğin üretiminde kullanılan iş gücünde ise yaklaşık 7 milyon 350 bin gün kayıp yaşanmış oluyor. Bu rakam 20 bin kişinin de bir yıllık gelirinin bu sektörde israf edilen ekmeğin üretiminde kaybolduğunu göstermektedir. Bu durum sektördeki yatırımcıların karlılığını düşürüyor. Düşen karlılık yeni yatırımların yapılmasını zorlaştırıyor ya da olanaksız hale getiriyor. Yüksek Teknoloji Fırıncılık, artık ev ve işyerlerindeki fırınlarda her zaman ekmek çeşitlerine ve unlu mamullere ulaşmayı mümkün kılıyor. Tamamen doğal hammaddeler ile hazırlanan unlu mamul çeşitleri ev veya işyerlerindeki fırınlarda 8 -10 dakika aralığında pişirilerek sofralardaki yerini alıyor. İhtiyaca göre üretim ve tüketim israfın önüne geçecektir“ şeklinde konuştu.