MSA’nın ‘Profesyonel Süperyat Şefliği’ eğitimine başvurular başladı
Mutfak Sanatları Akademisi’nin (MSA), Atlantico Yachting iş birliğiyle hazırlayıp yürüttüğü ‘Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi’nin Ekim dönemi programı için başvurular başladı. Adaylar MSA web sitesinden online başvuru yapabiliyorlar ve Atlantico ile MSA yetkilisinin dahil olduğu bir ön görüşmeden geçerek programa kaydolmaya hak kazanıyorlar. 80 saatlik eğitimin ardından okyanus ve denizlerde çalışma imkânı yakalayan şefler, uluslararası kariyer imkanını da elde etmiş oluyorlar.
Reklam
Yaklaşık 18 yıldır yiyecek-içecek eğitimi konusunda faaliyet gösteren Mutfak Sanatları Akademisi’nin (MSA) aşçılık mezunlarına kariyerlerine yeni bir uzmanlık alanı ekleme fırsatı sunan ‘Profesyonel Süperyat Şefliği’ programının Ekim dönemi eğitimi için başvurular başladı. Mutfağın kapılarını denizlerin üzerinde aralamak isteyenler, MSA’da aldıkları ‘Profesyonel Süperyat Şefliği’ eğitiminin ardından süperyatlarda çalışma imkânı yakalıyor. Mavi suları seven aynı zamanda mesleğini yapmak isteyenler bu eğitim sayesinde ikisini de aynı anda yapma fırsatı yakalarken aynı zamanda yurt dışında da kariyerini sürdürme şansı elde ediyorlar. MSA’nın, ekipmanın olduğu ve mutfağın kurulabildiği her yerde aşçılık mesleğinin yapılabileceğini kanıtlayarak uluslararası yat crew ajansı Atlantico Yachting iş birliğinde hazırladığı program, aşçılık kariyerlerini farklı bir alana donanımlı bir şekilde taşımak isteyen şeflere çok özel bir eğitim sunuyor.
Uzmanlık için 80 saatlik bir eğitim
Eğitimi tamamlayanlar boyu 24 metreden başlayıp 180 metreye dek çıkan sahipli ya da özel olarak kiralanan lüks yatlarda Head Chef, Sole Chef ve Sous Chef olarak görev alabiliyorlar. Atlantico Yachting iş birliğiyle açılan MSA süperyat şefliği programı, Türkiye’nin vizyoner, potansiyel sahibi şeflerini süperyat-megayat sektörüne kazandırma misyonuna sahip. Program, 48 saat teorik (6 gün), 32 saat (4 gün) pratik olacak şekilde toplam 80 saat sürüyor. Ekim dönemi dersleri 22 Ekim- 3 Kasım tarihlerinde haftanın beş günü olarak işlenecek. Program boyunca verilecek eğitimler, süperyat sektörünün A'dan Z'ye kavranmasını sağlarken, uluslararası yatlarda tercih edilen dünya mutfaklarından en güncel yiyecek-içecek uygulamalarına ve dünyanın her yerinde en iyi malzemelerin tedarik aşamasına kadar yat mutfağına özgü pek çok dinamiği, katılımcılarına hem teorik hem de pratik olarak sunulacak. Eğitimi tamamlayanlar yat konuklarının beklentilerini karşılayacak mutfak bilgisine hâkim olurken aynı zamanda da yat sektörüne dair bilgiler öğrenerek hem yat sektörüne hem de yatlarda ihtiyaç duyulan mutfak bilgisine hâkim oluyor. Farklı kıyılardaki tedarik aşamasından crew hiyerarşisine, en sık tercih edilen mutfaklardan yatta servis anına, öğün sıklığından her gün farklı menü yapmanın kurallarına, okyanusları aşarken sert havalarda yemek pişirmekten denizlerdeki atık kanununa kadar geniş bir bilgilendirme ve uzmanlaşma süreci olarak tanımlanıyor.
Yüksek maaşlı iş imkânı sağlıyor
Programı bitiren tüm şefler uluslararası hizmet veren yacht crew ajansı olan Atlantico Interior Crew Agency veritabanına otomatik dahil oluyor ve iş arama- işe yerleştirilme aşamasında kendilerine daimî rehberlik sağlanıyor. Atlantico, kendi veritabanındaki iş imkanları haricinde, dünyanın önde gelen işe alım ajanslarına kayıt işlemlerini gerçekleştirme konusunda da üç ay boyunca mezunlarına rehberlik sunuyor. Böylece programdan mezun olan şef, dünyada istediği ve kendine uygun tüm yatlardaki iş imkanlarına online olarak başvurabiliyor. İngilizcesi yeterli olmayan mezunlar ise Atlantico tarafından Türk yatlarında işe yerleştirme yapılmak üzere temsil ediliyorlar. Programdan mezun olan şefler, yılın 12 ayı farklı lokasyonlarda iş bulabiliyor ve karada çalışan şeflerden daha yüksek ücretler alıyorlar. Uluslararası yat sektöründe maaşlar tekne boyuna göre hesaplanıyor ve bu şefler daha yüksek ücretlerde iş imkanına sahip olabiliyor. İngilizcesi yeterli olmayan şefler ise birkaç yıl Türk yat sektöründe çalışıp, bir yandan da yabancı dil becerilerini geliştirerek, yurt dışına açılabiliyor.
Ekim dönemi için başvurular devam ediyor
Adaylar MSA web sitesinden online başvuru yapabiliyorlar ve Atlantico ile MSA yetkilisinin dahil olduğu bir ön görüşmeden geçerek kaydolmaya hak kazanıyorlar. Süperyat şefi olmak üzere profesyonel kariyerlerinde ilerlemeyi hedefleyenlerin bu programa katılmak için 18-45 yaş aralığında olmaları, MSA Uzun Dönem Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Aşçılık, Prochef ya da üniversitelerin Gastronomi bölümü mezuniyetini belgelemeleri veya özel aşçılık kurslarının Aşçılık bölümünü tamamlamaları gerekiyor. Eğitimi almak isteyen adaylar MSA’nın web sitesi üzerinden online olarak başvuru yapabiliyorlar. Ekim dönemi eğitimleri için ise başvurular devam ediyor. Program detayları ve başvuru için: https://msa.com.tr/egitim/profesyonel-superyat-sefligi
Süperyat şeflerinin hikâyeleri bu podcast serisinde
MSA’nın yeni podcast serisi ‘Dalgalara Karşı Yemek Yapanlar’ süperyat şeflerinin hikâyelerini konu alıyor. Beş bölümden oluşan seride Atlantico Yachting kurucusu, süperyat şefi ve aynı zamanda bir MSA mezunu Deniz Kurt Görsev, birbirinden farklı hikâyeleri olan süperyat şefleriyle ufuk açıcı sohbetler gerçekleştiriyor. Bu podcast serisini dinleyerek süperyat şeflerinin çalışma koşulları, eğitim süreçleri, yurt dışı çalışma imkanları gibi konularda bilgi edinebilirsiniz.