Hilton Istanbul Maslak, tam kıvamında, lezzetli aşure yapmanın sırrını paylaşıyor

Hilton Istanbul Maslak, tam kıvamında, lezzetli aşure yapmanın sırrını paylaşıyor

2.08.2022 14:45:21

Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşure Günü, bu yıl 8 Ağustos’a denk geliyor. Birliğin, beraberliğin ve dayanışmanın sembolü bu eşsiz tatlının bereketi paylaştıkça, lezzeti ise doğru malzemeler, uygun miktarda kullanılınca artıyor. Hilton Istanbul Maslak’ın Executive Pastane Şefi Timur Ülkü, aşure tarifi ile birlikte lezzetini ve kıvamını artıracak püf noktalarını paylaşıyor.

Reklam

Geleneksel tatlılarımızın başında gelen aşure, her yıl Muharrem ayının onuncu gününde yapılarak eş, dost ve komşularla paylaşılıyor. Bakliyat, kuru meyve ve yemişler gibi birbirinden çok farklı tatları buluşturan aşure yapımında mükemmel uyumu yakalamak ise doğru malzemeleri, uygun miktarlarda kullanmaktan geçiyor. 

Lezzeli bir aşure için

Hilton Istanbul Maslak’ın deneyimli Pastane Şefi Timur Ülkü, aşure yapımında kullanılacak malzemelerin özenle seçilmesi gerektiğini vurgularken, aşurelik buğday ve bakliyatların iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletilmesi gerektiğini aktarıyor. Timur Şef, “Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştırır. Ayrıca aşurenin renginin berrak olması için haşladığınız bakliyat ve tahılları haşladıktan sonra mutlaka süzmelisiniz” diyor. Kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm gibi malzemelerin de suda bekletilmesini öneren Timur Şef, tavsiyelerine şöyle devam ediyor: “Aşure bol malzemeli ve çok su isteyen bir yiyecek olduğu için, pişirme tencerenizi mümkün olduğunca büyük seçmelisiniz.  Kısık ateşte, ağır ağır pişirerek bu geleneksel tatlının lezzetini artırabilirsiniz.” 

Timur Şef’in Aşure tarifi:

Malzemeler (4 kişilik);

Su: 500 gr

Toz Şeker: 100gr

Buğday Nişastası: 5 gr

Nohut: 100 gr

Kuru Fasulye :100 gr

Buğday: 50 gr

Fındık içi: 25 gr

Kuş Üzümü: 5 gr

Kuru Üzüm: 10 gr

Kuru İncir: 15 gr

Kuru Kayısı: 15 gr

Süsleme için;

Ceviz

Nar

Kuru İncir

Kuru Kayısı

Fındık

Yapılışı:

Bakliyatlar ve buğday bir gün önceden ıslatılır ve ıslatılan ürünler işleme başlanmadan önce haşlanır. Buğday tencereye alınıp kaynatılmaya başlanır. Buğday piştikten sonra ceviz, fındık, kuru üzüm, kuş üzümü, kuru incir, kuru kayısı, fasulye, nohut tencere içine eklenir ve pişmeye bırakılır. Şeker eklenir ve tüm ürünler birlikte kaynatılmaya devam edilir. Nişasta eklenir, ürünün kıvamı özdeşleşince tencere ateşten alınır. Tatlı porsiyonlanır ve arzu edilen ürünlerle süslemesi yapılır.