İzmir GastroFest, gastronomi tutkunlarını bir araya getirdi
İzmir’in ilk gastronomi festivali İzmir GastroFest, dördüncü yılında ‘Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’ temasıyla 24 Ekim Pazar günü Tarihi Havagazı Fabrikasında yeme-içme severleri ünlü şefler, yemek yazarları ve kanaat önderleriyle buluşturdu.
Reklam
İzmir GastroFest bu yıl yine yurt içinden ve yurt dışından gastronomi dünyasının ünlü isimlerini Tarihi Havagazı Fabrikasında bir araya getirdi. ‘Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’ temasıyla düzenlenen festivalde, daha iyi bir gelecek ve daha yaşanılabilir bir dünya için neler yapılabileceği konunun uzmanlarıyla değerlendirildi. Toprağın korunması ve sürdürülebilir tarım için küçük ölçekli tarımın ve kooperatifleşmenin önemi vurgulanırken, pestisitlerin verdiği zararlara dikkat çekildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçılar Birliği, Akhisar Ticaret Borsası, Karaca, +1, Mey DIAGEO, Pepsi, Metro, GetirYemek, Knorr, Öztiryakiler, Nestle Damak, İzmir Marriott, Hürriyet, LAV ve Salt İletişim katkılarıyla ITALTUR M.I.C.E tarafından düzenlenen festivalde çevresel sürdürülebilirlikten küresel ısınmaya, küçük ölçekli tarımdan atıksız mutfağa birçok konu ele alındı.
Festival düzenleme kurulu başkanı İtaltur Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Hande Arslanalp ve İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz’ın da yer aldığı açılış konuşmalarına canlı video bağlantısı ile katılan T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcı Özgül Özkan Yavuz şunları söyledi; “Bu yıl 4. düzenlenen festivalimiz temasıyla önümüzdeki dönemde çokça konuşacağımız ve gündemden de düşmeyecek toprak gibi çok önemli bir konuyu ele alıyor. Başta ekonomi olmak üzere hemen her alanda sürdürülebilirliği konuştuğumuz bu dönemde sürdürülebilir tarıma, organik tarıma ve iyi tarım uygulamalarına özel bir parantez açmamız gerekiyor.”
Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ayşin Işıkgece konuşmasında ‘Yaşayan Toprak ve Geleceğe Miras’ temasına değindi. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü ve WWF-Akdeniz Program Ofisleri Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Pasinli ‘Doğa ve İnsan İçin Tek Sağlık: Suyumuzu, Toprağımızı, Gıdamızı Nasıl Koruruz?’ konusunu işlerken, çevre bilimci ve Good4Trust.org kurucusu Uygar Özesmi ‘Toprak Ana Ekonomisi-Üretici ve Tüketici Dayanışması’ başlığına değindi.
4. İzmir Gastrofest’in konukları arasında yer alan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı WFP Ülke Direktör Yardımcısı Margie Rehm ‘İklim Krizi Karşısında Gıda Sistemlerinin Önemi’ konusuna festival yürütme kurulu üyesi ve yemek kültürü araştırmacısı Gamze İneceli’nin sorularına cevap verdi. “Cook The Farm” projesinin kurucusu Anna Tasca Lanza Yemek Okulu’nun sahibi Fabrizia Lanza ‘Topraktan Tabağa: Tarım ve Mutfak’ konusunu işerken, dünyanın en prestijli yemek sempozyumu olarak kabul gören ‘Oxford Symposium on Food&Cookery’nin yönetim kurulu başkanı Elisabeth Luard ise ‘Geçmişten Dersler: Yaylacılık ve Otoyolların Bioçeşitlilik Yollarına Dönüştürülmesi’ hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Moderatörlüğünü Müge Akgün’ün yaptığı ‘Geleceğin Ortaklıkları: Ziraatçiler, Üreticiler, Şefler ve Yeni Projeler’ panelinde ise Neptün Soyer, Tangör Tan, İlhan Koçulu, Birol Uluşan ve Osman Sezener deneyimlerini paylaştı.
Şef Nikita Poderyagin büyük ilgi gördü
Geçtiğimiz haftalarda “En iyi genç şef”, “Green Award” ve “Bib Gourmand” Michelin ödüllerini kazanan ve Rusya’nın ilk atıksız mutfağı olarak ses getiren, Moskova’da Nordik Mutfak akımının temsilcilerinden, ‘Bjorn’ restoranın şefi Nikita Poderyagin katılımcılardan büyük ilgi gördü. Ülkemizin önde gelen şeflerinden Umut Tabak, Murat Deniz Temel, Ozan Kumbasar, Yılmaz Öztürk ve Osman Serdaroğlu workshoplarda yer alırken, Mey DIAGEO ise Yenilikhane projesini katılımcılara tanıttı.
Festivale katılan ziyaretçiler gün boyunca İstanbul, İzmir ve Bodrum’un önde gelen restoranlarının lezzetlerini deneyimlediler. Od Urla, Teruar, VinoLocale, Muranos, Mürver /Loft, Cantinery, Alaf, Seçkin Et, Zai Bodrum, Edovital, Alliance, Özsüt Select, Tok BBQ, Miralem, Cartel Coffee&Cocktails, Atelier Fiori 52, Kaliforniya Ceviz, Dostlar Fırını, Kürkçü Dükkânı, DasCantina, Foodport Catering, Etrog’un yanı sıra, Deli Gibi, Kahveci Mehmet Efendi, Dedemin Bahçesi 1962, Antik Fırın gibi birçok marka ürünlerini yeme-içme severlere sundu.
Fabrizia Lanza & Frederico Savonitto tarafından hazırlanan ve Sicilya’nın gastronomik tarihini gözler önüne seren “Amaro: The Bitter Taste of Sicilian Food and Culture” belgesel film gösteriminin ardından festival, Flapper Swing Grubu’nun konseri ve kapanış partisi ile sona erdi.