Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
Gastronomi Dergisi 149. sayısı yayımlandı!

Gastronomi Dergisi 149. sayısı yayımlandı!

15.11.2021 08:24:56

Eylül ayıyla birlikte ivme kazanan HORECA sektörü, fuarlar, festival ve etkinliklerle dolu bir güz dönemi geçirdi.

Geçtiğimiz günlerde pandemi sonrası düzenlenen ilk fuar olma özelliği taşıyan Hostech by TUSİD başarıyla gerçekleştirildi. Bu yıl salgına karşın yüzde 50 büyüyen fuar yerli ve yabancı oyuncuları da memnun etti. Sektörün ihracattaki başarısı gelecek açısından umut verici. Endüstriyel mutfak sektöründe tasarım, üretim ve marka gücüyle tarihsel geçmişi olan İtalya ile ihracatta ülkemiz arasında sadece 800 milyon dolarlık bir fark kalmış olması sanayinin gelişim sürecini anlamamız açısından da önemli saptamalardan bir tanesi. Tabii bir diğer nokta da 30 yıl önce TUSİD’in kurulmasıyla birlikte Hilton’un Balo Salonu’nda birkaç stantla yapılmaya başlanan bu fuarın bugün Avrupa’nın ikinci büyük fuarı konumuna gelmiş olması da mutluluk verici bir diğer husus.

Evet normalleşmeyle birlikte piyasalar hareketlense de pandemiden en çok yara alan sektörlerin başında gastronomi sektörü geliyor. Paket servisin o büyük organizmayı döndürmeyeceğini zaten herkes biliyor ve rakamlar da bunu gösteriyor. Sıcak gündemde sektörden uzaklaşan insan kaynağının yerinin nasıl dolacağı problemi de var. Öte yandan pandemiden en çok etkilenen yiyecek-içecek sektöründe açılan ve kapanan şirket sayıları da belli oldu. Son 4 yılda kapanan restoran ve lokanta sayısının en fazla olduğu yıl pandeminin başladığı 2020 oldu. Gastronomi ve konaklama sektöründe değişimin çok hızlı bir şekilde başladığını yeni ve yenilenen yatırım projelerindeki tasarımlarda görmek mümkün. Mimarlar otellerdeki resepsiyon masasının gitgide küçülerek öneminin azaldığını, konsiyerj hizmetinin işlevsizleştiğini ve temassız teknoloji ve tasarımsal çözümleri kabul eden bir anlayışın oldukça yaygınlaştığı fikrini taşıyorlar. 

Gıda fiyatlarındaki artış, gıda israfının önüne geçilmesi noktalarında kamu ve özel girişimlerin; şirket ve STK hassasiyetlerinin hiç olmadık derecede öne çıkması sevindirici. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre dünya genelinde her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 29 Eylül'ü "Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü" ilan etti. Evler ve restoranlarda hazır gıdanın büyük bir kısmının çöpe gitmesinin küresel bir sorun olduğu ortada. Atıkla mücadelenin bir insani çaba ve vicdani bir yük taşıdığını unutmamalıyız. Sürdürülebilirlik, coğrafi işaretli gıda ürünleri gibi kavramlar umarız sadece imaj ve ticari figürler olarak şirket politikalarının pazarlama vitrinlerinde kalmazlar. Yoksa bir dönem ‘organik’ sözcüğünün yaşadığı bağlamından kopartılmış dejenerasyon umarız bu yeni olguların başına gelmez.

Evet dergimizin 149’uncu sayısı yine birçok konu ve portreyi gündeme taşıyor. Sos dosyamızı keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz. Bu sayıda Katar’da faaliyet gösteren gastronomi sektörünün lejyonerlerine gelecek sayılarda genişleteceğimiz küçük bir kapak araladık. Yine otel, mekan, pastane, mimari projeler, şefler, haber ve yorumlarla dolu dolu bir dergi sizleri bekliyor. 150’inci sayıda yeniden görüşmek dileğiyle…

 

Sağlıcakla…