Bütünsel bir yemek deneyimi yaratmak!
Gastronomi ve konaklama sektörü hızlı bir değişim içinde. Bu değişim birçok alanda olduğu gibi mimari alanda da kendini gösteriyor. Bu alanlarda proje çalışmaları yürüten Aura Design Studio, çeşitli davetli yarışmalardan ödül sahibi; kurumlarla da büyük ölçekli projelerde birlikte çalışıyor.
Reklam
Fevziye SALAŞ
Bugün gastronomi ve konaklama alanları ağırlıklı ticaret projeleri ile çalışmalar yürüten Aura Design Studio, 2016 yılında kurulan bir mimarlık ofisi. Birçok davetli yarışmadan davet alan Aura Design Studio, birçok ödülün de sahibi olmuş. Halen devam eden farklı ölçek ve fonksiyonlardaki projeleri ile ön plana çıkan Filiz Cingi Yurdakul liderliğindeki Aura Design Studio’nun gastronomi ve konaklama alanındaki çalışmalarına dair sorularımızı Yurdakul’a yönelttik.
Aura Design Studio’yu ve sizi tanıyabilir miyiz? Daha çok nasıl projelere odaklanıyorsunuz?
Yaklaşık 20 yıllık proje, proje yönetimi ve şantiye deneyimleri ile 2016 yılında Aura Design Studio kuruldu. Karma Kullanım projeleri, eğitim yapıları, ticaret, ofis, konut, konaklama ve iç mekân projeleri uzmanlık alanlarımız. Ofis olarak 6 yıldır hem kamu hem özel projelerde kullanıcı senaryosu odaklı, yeni mekân deneyimleri sunan projeleri hayata geçirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Son iki yıldır birçok davetli yarışmadan davet aldık. Çoğu projemiz; katıldığımız davetli yarışmalarının kazanılması ile devam edilen işler. Ayrıca kurumlarla da büyük ölçekli projelerde birlikte çalışıyoruz.
Gastronomi ve konaklama sektörü hızlı bir değişim içinde. Günümüzün mekanlarının değişimini/dönüşümünü tasarım boyutuyla nasıl görüyorsunuz? Dünya ile mukayese edebilir misiniz? Mimari anlamda varsa trend ve yaklaşımlar neler?
Şu anda devam eden konaklama ve gastronomi alanları ağırlıklı olan ticaret projelerimiz sebebiyle gastronomi ve konaklama sektörünü yakından takip ediyoruz.
Gastronomi ve konaklama endüstrisi 2020'de önemli bir şekilde değişti. Açık havada yemek yemek yaygınlaştı, internet siparişleri ve yeni uygulama siteleri arttı. Restoranlar ve yemek işletmeleri, çalışmaya devam etmek için hızlı ticari kararlar almak zorunda kaldı. Bu kararlardan bazılarının uzun süre devam edecek eğilimlere dönüştüğünü düşünüyorum.
Şu anda yaklaşık 3.48 milyar insan sosyal medya kullanıyor. Kaliteli yemek işletmelerinden ve fast food zincirlerinden butik pastanelere kadar, restoran endüstrisinde sosyal medya kullanımı bu iki yılda inanılmaz bir hızla yaygınlaştı.
Yurtdışında evde yemek yapma alışkanlığının daha az olması sebebiyle gastronomi ve restoran kültürü daha gelişmiş durumda. Pandemi sebebiyle daha fazla etkilenildiğini söyleyebilirim.
Özünde, restoran tasarımı, müşteri için bütünsel bir yemek deneyimi yaratmakla ilgilidir. Tesisin giriş kapısı, ortak oturma alanı, barın enerjisi ıslak hacimler gibi restoran tasarımının her bileşeni amaca yöneliktir.
Tasarım şeması, mobilyalar ve kaplamalara kadar her şey olumlu, rahatlatıcı bir yemek ortamı yaratmayı amaçlar. Restoranların iç tasarım trendleri, farklı dokuları ve malzemeleri karıştırmaya ve katmanlamaya daha fazla odaklandığından, doku oluşturmak önemli bir tasarım kriteridir. Doku oluşturulurken temizlenmesi ve sterilize edilmesi kolay, uzun ömürlü dokuları tercih etmek gerekiyor.
Doku, benzersiz mobilyalar, tekstiller ve aydınlatma yoluyla da oluşturulabilir. Çeşitli desenlerdeki kumaşları çağdaş ahşap döşeme tasarımıyla eşleştirmek; veya karışık metal aydınlatma armatürlerini beton benzeri döşeme ve duvar kaplamalarıyla birleştirmek gibi. Bir alanı tamamlamak için benzersiz dekor, sanat eseri ve duvar uygulamaları, alanın genel derinliğini artırmak için kullanılabilir.
Daha sıcak paletler, özellikle temizlik hissi sağlarken aynı zamanda ev rahatlığı ve rahatlık hissi veren daha açık tonlar perakende tasarımında tercih edilmeye devam ediyor. Sıcak renkleri de nötr tonlarla birlikte kullanıyoruz.
Konsept oluşturulurken yatırımcı ve mimar açısından süreç nasıl işliyor? Restoran, cafe veya otel projelerinde Türkiye’de mimarın iktidarı var mı?
Zincir restoran ve kafelerde kurumsal tasarım kriterleri belli olduğundan hareket şansı daha az oluyor fakat yeni işletme tasarımları yapılırken bizler için çok daha etkin ve belirleyici olabildiğimiz bir süreç işliyor.
Daha önce de belirttiğim gibi restoran tasarımı, müşteri için bütünsel bir yemek deneyimi yaratmakla ilgilidir. Mekân tasarımı da bu bütünsel deneyimin en önemli parçalarından. Dolayısıyla mimarın seçimleri, dokunuşu, mekânsal deneyim tercihleri önem kazanıyor.
Projelerdeki mutfak tasarımında şeflerle veya endüstriye mutfak firmaları ile iş birliğiniz oluyor mu?
Mutlaka oluyor. Her şefin kendi kişisel tercihleri oluyor. Bu da mutfak tasarımını belirliyor. Bu çalışmaları ise endüstriyel mutfak firmaları ile birlikte yapıyoruz. Mutfak tasarımı tam bir ekip işi. Doğru mutfağın tasarlanarak yerinde uygulanması bir restoran veya otel mutfağı için çok kritik önem taşıyor.
HORECA sektöründeki projeleriniz ve son dönem projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Ofis olarak gelecek planlarınız neler?
Şu anda Bodrum Yalıkavak’ta 65 bin metrekarelik bir alanda tasarımını üstlendiğimiz tatil evleri ve otel projemizi çalışıyoruz. Farklı bir konsept çalışması yaptık. Sürdürülebilir, Akdeniz mimarisi özelliklerini taşıyan, iç avlularıyla kullanıcılara mekânsal farklılık ve zenginlikler sunan bir proje. Clubhouse restoranlar, SPA alanları ve doğa ile bütünleşik spor alanları ile ön plana çıkan bir proje. Ayrıca Ankara Yaşamkent’te gastronomi ağırlıklı hizmet verecek geniş avlusu ve teraslarıyla, çim amfisiyle ön plana çıkan ticaret merkezi projemiz var. 2021 yılında European Property Awards tarafından iki dalda ödül aldığımız, gastronomi avlusu ile Beytepe bölgesinde bir buluşma mekânı olacak olan Mira Rezidans projemiz ise inşaat aşamasında.