İnoksan A1
BONNA A2
Öztiryakiler
Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden modern pişirme teknikleriyle Türk mutfağı sunumu

Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden modern pişirme teknikleriyle Türk mutfağı sunumu

7.06.2024 12:05:22

İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, Türk mutfağının geleneksel ürünlerini yeniden yorumladıkları bir tadım etkinliği düzenledi.  Türkiye’de yetişen coğrafi işaretli ürünleri modern pişirme teknikleri ile buluşturarak kendi tariflerini geliştiren öğrenciler, konuklara unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşattı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri mezuniyet projeleri kapsamında Türk mutfağının geleneksel ürünlerini yeniden yorumladıkları bir tadım etkinliği düzenledi. Bursa incirinden Isparta gülüne, Antep fıstığından Ayvalık zeytinyağına, Antakya sürk peynirinden Afyon haşhaş ezmesine kadar Türkiye’de yetişen meyveler, sebzeler, baharatlar, kurular ve Anadolu gelenekleriyle aktarılan birbirinden değerli işlenmiş ürünler, BİLGİ öğrencilerinin geliştirdikleri tariflerle konukların beğenisine sunuldu. 

Türk mutfağının köklerinden ilham aldılar

İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fikret Soner, “Yemek kültürü zaman içerisinde pek çok değişkene maruz kalarak değişen, gelişen ve uyumlanan dinamik bir yapı. Türk mutfağının kökleri, bugünü ve geleceği bu değişken yapı içerisinde şekilleniyor. Ürünü merkeze alarak yapılan bu deneysel çalışma benzersiz özellikleri olan yerel ürünleri modern tekniklerle işleyerek farklı bir platforma taşıdı. Türk mutfağının rekabet gücünün artırılması, farklılıklarının öne çıkarılması ve bunun genç şeflerimizin bilgi ve tat hafızalarına eklenerek değer yaratması çok önemli” dedi. 

Anadolu’nun yerel ürünleri seçildi

Özellikle coğrafi işaretli ürünlerin kullanılmasını teşvik ettiklerini belirten Soner, “Coğrafi işaretli ürünler yerel ekonomiyi ve yerel toplulukları güçlendirmede, kültürel mirasın korunmasında önemli araçlar olarak görülüyor, bu nedenle Türk mutfağının köklerinden kopmadan geleceğe taşınmasında, tanınmasında önemli bir rol üstleniyor.  Projede, öğrencilerimizin yaşadığımız coğrafyanın sunduğu ürün çeşitliliği hakkında var olan bilgisini derinleştirmeyi, ürünleri kendi birikim ve bakış açılarından işlemelerini sağlamayı hedefliyoruz. Öğrencilerimiz yerel ürünlerin üretimi, geleneksel kullanım biçimleri, tarihi, bölgesi hakkında derinlemesine bilgi edindikten sonra ürünün tat eşleştirme tablosunu da yaparak menüler oluşturdu” dedi.

Etkinlikte birçok farklı ürünün kullanıldığı 21 farklı menü konuklara ikram edildi.