COVID-19 için tütünden aşı geliştirildi

COVID-19 için tütünden aşı geliştirildi

16.06.2021 10:19:10

British American Tobacco (BAT) Türkiye Genel Müdürü Gökhan Bilgiç, Covid-19 virüsüne karşı aşı çalışmaları geliştirdiklerini söyledi. 

Reklam

British American Tobacco (BAT) Türkiye Genel Müdürü Gökhan Bilgiç, Covid-19 virüsüne karşı gerçekleştirdikleri aşı çalışmaları hakkındaki açıklamalarıyla şaşırttı. 

Amerika’da satın aldıkları Kentucky BioProcessing (KBP) isimli bir biyoteknoloji şirketlerinin varlığından bahseden Gökhan Bilgiç, “Aslında satın almamızın nedeni tarımı geliştirip daha verimli çalışmalar üretmekti. Tütün bitkisinden başka ne faydalar yaratabiliriz diye düşündük. Aynı zamanda bunu yaparken bir takım aşı çalışmalarına başladılar. Daha önce SARS, Ebola için de bir takım aşı çalışmaları yapıldı. Antikoru tütün bitkisine enjekte ederek, tütünün içinde çok hızlı gelişmesini sağlayan bu aşı adayı, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onayı aldı, klinik testlerine başlandı. Tüm faz çalışmaları tamamlandığında haftada 3 milyon doza varan aşıyı kar amacı gütmeden ESG, sürdürülebilirlik ajandamız gereği sadece maliyetiyle üretme taahhüdümüz var. 6 hafta gibi kısa bir sürede üreteceğiz. Genellikle soğuk ortam gerektiren geleneksel aşıların aksine oda sıcaklığında stabil kalan ve tek bir dozuyla etkili bir bağışıklık sağlayan bu aşının tüm faz denemelerini geçmesi, sigaranın hep zararlarının konuşulduğu bir endüstride, bir tütün şirketi olarak COVID-19 virüsü için çözüm aramamız da oldukça önemli” diye konuştu

12 bin çiftçi ile sözleşmeli çalışıyoruz            

BAT’ın tütün üretimini globalde GLP adında bir organizasyonla yürüttüklerini kaydeden Gökhan Bilgiç “Ancak buna rağmen Türkiye’den yılda 13 milyon ton, yani 80 milyon dolarlık tütün alıyoruz. Bunun yüzde 35’ini Türkiye’de kullanıyoruz, geri kalan kısmı dünyaya ihraç ediliyor” diyor. Bilgiç, şunları kaydediyor: “Türkiye’de yaklaşık 12 bin çiftçi ile sözleşmeli olarak çalışan bir yapımız var. Türkiye’de üretilen toplam tütünün yüzde 20’sini globale alıyoruz. Harmanlarımız içinde yüzde 5 ile yüzde 20 arasında Türk tütünü kullanıyoruz” dedi.