Şenol Soğutma  Global pazardaki yerini sağlamlaştırdı

Şenol Soğutma Global pazardaki yerini sağlamlaştırdı

11.11.2024 12:39:00

Türkiye’nin soğutma sektöründeki öncü firmalarından Şenol Soğutma’nın sahibi Şenol Kağıtcı ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 1975 yılında kurulan ve bugün sektörün liderleri arasında yerini alan firmanın yolculuğunu aktaran Şenol Kağıtcı, sektöre ve dünyaya dair görüşlerini de bizlerle paylaştı. Büyüyen bir firmanın sırlarını ve olmazsa olmazlarını aktaran Kağıtcı, hem firmanın hem de sektörün gelişmesiyle ilgili bizi zamanda bir yolculuğa çıkardı. 

Reklam

Şenol Soğutma’nın hikayesinden bahseder misiniz? 

Şenol Soğutma, 1975 yılında babam Ali Kağıtcı tarafından İstanbul Rami’de servis anlayışıyla kuruldu. 1988 yılında iş hayatına başladım ve 1992 yılında da babamla üretimi kurduk. Üretimi kurduktan sonra çalışarak, kendimizi geliştirerek ve üç kardeşimin de firmaya katılmalarıyla beraber, İstanbul’da olan fabrikamızı 2013 yılında Tekirdağ Hayrabolu OSB’ye taşıdık. 2018 yılında ise İstanbul Eyüp’te 600m2 showroom açtık. Şu anda 65 ülkeye ihracat yapıyoruz ve kurumsal firmalarla çalışıyoruz. Ayrıca İstanbul Havalimanı, Tarım Kredi Kooperatifleri, Atatürk Havalimanı, Bodrum Havalimanı, İzmir Havalimanı gibi büyük projelere imza attık. 

Şenol Soğutma’nın hizmetlerinden ve ürün gruplarından bahseder misiniz? 

Soğuk hava depoları, market teşhir reyonları, pastane teşhir reyonları, merkezi soğutma sistemleri ve chiller su soğutma cihazları gibi ürünler üretiyoruz ve ürettiğimiz tüm ürünler kendi imalatımız. Şu anda 65 ülke arasında en çok ürün ihraç ettiğimiz ülke Amerika, onun arkasından ise Avrupa ülkeleri geliyor. Ayrıca Mısır, Libya, Fas ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle de ihracat gerçekleştiriyoruz. 

Bu işi yapmaya nasıl karar verdiniz ve süreç sizin tarafınızda nasıl ilerledi? 

Lise döneminde babamın bana ihtiyacı olduğunu hissettiğim için okulumu bıraktım. Okulu bırakmamın en büyük nedeni dönemin ekonomik sıkıntılarıydı. O dönem doların yükselmesiyle bir kriz durumu oldu ve sektörümüzde bazı firmalar iflas etti. Bu kriz bizi de firma olarak epey zora soktu ama yeni kararlar almamız gerekiyordu. Dönemin sıkıntılarına rağmen, aynı zamanda fırsatlarını da düşünerek Şenol Soğutma’yı büyütmeye karar verdik. Devam eden yıllarda her türlü yeniliğe açık olarak kendimizi büyüterek sektörde yükselmeye başladık. Şu anda; 22 bin metrekare alana sahip bir fabrika pozisyonuna geldik. Amacımız dünya çapında bir fabrika kurmak. Bunu başarabilirsek hem ülkemiz için hem de kendimiz için yararlı olmasını istiyoruz. 

Şirketinizin global pazardaki yeri ve ihracat üzerine düşünceleriniz nelerdir? 

İhracatta her yıl rakamların üzerine koyarak devam ediyoruz. Bir yıl içerisinde Amerika, iki tane İtalya, Almanya ve Türkiye’de HOSTECH by TUSİD olmak üzere beş dünya fuarına katıldık. Bu fuarlara katılarak dünya pazarındaki yerimizi korumaya çalışıyoruz. 

Kurulduğunuz günden bugüne teknolojide çok şey değişti. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz? 

Her firmanın, üretim ve sistem olarak, 5 yılda bir kendini yenilemesi şart. Yenilenmeyen firmalar batmaya mahkûmdur! Herkesin firmasına, fabrikasına, üretimine ve yanında beraber çalıştığı kişilere yatırım yapması gerekir. En büyük yatırım insana yapılan yatırımdır. İnsana yapılan yatırımın arkasından da makine parkuruna yapılan yatırım gelir. Biz yıllarca bunları yaparak bu noktaya geldik. Danimarka’da Karanlık Fabrika adında ünlü bir markanın çalışması var ve Karanlık Fabrika’da sadece 6 çalışan bulunuyor. Ben de bu fabrikayı görmeye Danimarka’ya gideceğim, ileride biz de başarabilirsek amacımız makinalardan oluşan karanlık bir fabrika kurmak. 

Kariyerinizde sizin için önemli bir an veya karar var mı? Varsa paylaşır mısınız? 

Öncelikle bu yaptıklarımızı parayla yapmadık. Dostlarımızla, arkadaşlarımızla, çalıştığımız partner firmaların destekleriyle büyüdük ve buralara geldik. Bu yüzden işimize ve ülkemize yatırım yapmaya karar verdiğimiz noktalarda hiçbir zaman riskten korkmadık.

Endüstriyel mutfak sektörünün Türkiye’deki gelişimi hakkındaki düşüncelerinizi de duymak isteriz. 

Endüstriyel mutfak Türkiye’de son 10 yılda çok hızlı bir yol aldı ve iyi bir gelişme katetti. Yurt dışına gittiğiniz zaman Türk ürünleri artık göze çarpıyor ve arkadaşlarımız bu anlamda güzel başarılara imza attı. Bu başarıyı elde etmişken ürünlerimizdeki kaliteyi en üst seviyeye çıkarmamız gerekir. 

Eklemek istedikleriniz varsa dinlemek isteriz. 

Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. 6 yıl önce Hayrabolu Organize Başkanı oldum. Şu anda da organizede büyük bir başarı elde ettik ve yaptığımız işlerle ilgili Vali, Meclis Başkanı ve Adalet Bakanı tarafından bize Başarı Belgesi verildi. Bu başarının arkasından ikinci organizeyi açtık ve burada da güçlü firmalar kurmayı hedefliyoruz.