Korkmaz Altun: Rekabeti ucuzlukta değil teknolojide yapalım

Korkmaz Altun: Rekabeti ucuzlukta değil teknolojide yapalım

12.05.2023 21:42:18

Sektörde geliştiren rekabetten yana olduklarını söyleyen Korkmaz Mekatronik Yönetim Kurulu Başkanı Korkmaz Altun, "Ucuzlukta yarışan, tüketen bir rekabetin içinde olmak istemiyoruz" diyor. Döner robotunun mucidi Korkmaz Mekatronik, sahip olduğu ‘know how’u Amerika’da yeni bir evreye taşımaya hazırlanıyor. 

Reklam

Yılmaz GÜNEŞ - Gastronomi Dergisi

Endüstriyel döner üreticileri, yemek fabrikaları derken köşe başındaki döner salonlarında bile karşımıza çıkmaya başladı “döner robotları”…

İnovasyonda, Türkiye endüstriyel mutfak sektörünün zirvesini temsil eden döner robotlarının hikayesi, 4 genç mühendisin ortak bir hayalin etrafında toplanmasıyla başladı. Fikrin doğuşunu, ekip lideri ve Korkmaz Mekatronik Yönetim Kurulu Başkanı Korkmaz Altun şöyle anlatıyor: “Üretim heyecanımız babadan miras… Çerkez Hakkı Usta namıyla tanınan babam, ürettiği el yapımı silahlarla haklı bir üne sahipti. Üretimdeki yeteneğinden dolayı olsa gerek, zor olan iş fikirleri de genellikle ona gelirdi. Döner robotu da böyle geldi aslında. Kuyumculuk yapan ve babamın arkadaşı olan İsmail Amca’nın (İsmail Temizocak) Amerika’daki izlenimleri doğrultusunda, bizim yapabileceğimizi düşünerek, babama fikri açmasıyla başladık çalışmalara. İsmail Amca’nın fikri bize getirmesinde babamın üretim yeteneğinin yanında, çocuklarının üçünün de mühendis olmasının etkili olduğunu tahmin ediyorum. Karar verdikten sonra Üçtek Mühendislik bünyesinde ben, kardeşim, ağabeyim ve yeğenim olmak üzere dört mühendis döner robotu yapmak üzere Ar-Ge çalışmalarına başladık.”

“Döner robotunun ötesinde hayaller kurarak yola çıkmıştık”

2005 yılında başlayan Ar-Ge çalışmalarının ardından 2007 yılında ilk döner robotunu ürettiklerini söyleyen Altun, o yıllardaki hedeflerini ve ürünün pazardaki yönelimini şöyle anlattı: “Biz döner robotunun ötesinde, çok daha büyük hayaller kurarak yola çıktık aslında. Projelendirdiğimiz ilk robotik sistemde, kesilen döner tabağa kadar el değmeden geliyordu. Amerika’daki fast food’ların otomasyonundan daha ileri bir sistem tasarlamıştık. Fakat 500 bin TL’ye döner restoranı kurulabilen günümüz ekonomisinde, 150 bin euroya mal olan bu sistem, haliyle karşılığını bulamadı. Tam otomasyonlu sistemimizi sadece Amerika’ya satabildik. Uzun bir müddet de böyle olacak gibi görünüyor. 

“İlk robotu sattığımız firmadan 50 robot siparişi aldık” 

Döner robotu fikri, ilk günden itibaren yoğun ilgiyle karşılandı. Ürettiğimiz ilk robotu Keskinoğlu firmasına sattık. Ürünü kullanan Keskinoğlu, hemen 50 tane daha robot siparişi verdi. 

Keskinoğlu’nun robot kullanmaya başladığı haberi sektörde hızla yayıldı. Ardından Bereket Döner’den ciddi miktarda sipariş almaya başladık. Burada Bereket Döner’in ürünün geliştirilmesinde önemli desteklerinin olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. 

Bereket Döner’in kurucusu Hayrettin Bey, (Hayrettin Taşkıran) bizi çok destekledi. Öyle ki satın alma sürecinde dahi bizi destekleyen bir duruş sergilediler. Bu destelerini unutabilmek mümkün değil…”

“Mitsubishi Electric bize özel motor üretti”

Robotların geliştirilmesinde karşılarına çıkan en büyük zorluklardan birinin de dönerdeki standardizasyon eksikliği olduğunu belirten Altun, bu engeli de teknoloji partnerlerinden Mitsubishi Electric’in desteğiyle aştıklarını belirtiyor. Mitsubishi Electric’in kendileri için özel bir motor ürettiğini anlatan Altun, başlayan iş birliğinin bugüne kadar kesintisiz devam ettiğini söylüyor. 

Ürettikleri ilk robot, 16 yıldır aralıksız çalışıyor

Döner robotunun ekonomik ömrünün en az 15 yıl olduğunu belirten Altun, 2007 yılında Keskinoğlu’na sattıkları robotun hala çalışıyor olmasını gururla anlatıyor. 

“Bizim tek işimiz döner robotu”

Korkmaz Mekatronik’in sadece robot ürettiğini vurgulayarak anlatan Altun’un, kendilerinden sonra sektöre giren üreticilere yönelik sitemleri de var:

“Bize başka ürünler üretmemiz yönünde teklifler de geliyor. Fakat bizim işimiz sadece robot… Döner ocağını bile üretmiyoruz. Sektörde isteyen tüm şirketlere de onların mal edebileceğinden daha uygun rakamlara üretim gerçekleştiriyoruz. 

Örneğin İnoksan istese ve gerekli yatırımı yapsa robot üretemez mi? Elbette üretir… Fakat rasyonel düşünüp, ürettikleri ocaklarla birlikte sattıkları robotları bizden alıyorlar. Çünkü bizim tek konsantrasyonumuzun bu iş olduğunu ve her zaman en iyisini yapacağımızı biliyorlar. 

Gelip bizden mutfak kurmamızı isteyen müşterilerimize, bu konuda uzmanlaşmış şirketlerle çalışmaları gerektiğini söylüyoruz. İstesek onların ürettiği birçok ürünü üretebilir ya da üreticisinden alıp satabiliriz. Fakat konsantrasyon kaybına neden olacağı bilinciyle bunu yapmıyoruz. Bizden mutfak kurmamızı isteyen müşterilerimize, ‘İnoksan, Öztiryakiler, Atalay gibi güzide firmalarımız var, gidip size hitap eden biriyle çalışın’ diyoruz. 

Biz döner robotunu geliştirmeye yıllarımızı verdik. Daha iyi bir noktaya nasıl getirebiliriz gayreti içerisindeyiz. 5 bin metrekarelik kapalı alanı olan bir fabrika daha yapıyoruz. Orada da robotları üreten makinaları imal edeceğiz. 

“Tüketen bir rekabetin içinde olmak istemiyoruz”

Bir ürün grubunda rekabet mutlaka olur, olmalı da. Fakat biz, geliştiren rekabetten yanayız. Ucuzlukta yarışan, tüketen bir rekabetin içinde olmak istemiyoruz… 

Amerika’da bizden 60 tane robot almış 10 yıllık müşterime gidip, ‘Korkmaz’dan kaça aldın’ diye sorup, ‘Biz daha ucuza veririz’ diyen tırnak içinde rakibimiz var. Fakat Amerika’ya ürün satabilecek UL ve NSS belgeleri bile yok. Robotu kurmak için vereceği hizmetin maliyetini dahi hesaplayamıyor. Elde edebileceği tek sonuç kafa karıştırmak… 

Ben isterim ki, birileri de çıkıp ‘Ben Korkmaz’dan daha iyisini yaptım ve onunla aynı fiyata satıyorum’ desin. İnanın işte o zaman ilk başta ben tebrik ederim.”

Korkmaz Amerika’da üretim yapacak

İhracatının yüzde 70’ni Amerika Birleşik Devletleri’ne yapan Korkmaz Mekatronik’in globalleşme hedefinin merkezinde ise Amerika var. Mayıs ayı içinde ABD’deki faaliyetlerine başlayacaklarını açıklayan Altun, Türkiye’de ürettikleri parçaların montajını yaparak pazardaki etkinliklerini daha da artıracaklarını söylüyor.

“Biz know how satıyoruz; ihracat birim rakamımız 150 dolar”

Korkmaz Mekatronik’in bir teknoloji şirketi olduğunun altını çizen Altun, “Ürünlerimizi gümrük görevlileri paslanmazdan üretilmiş mutfak cihazı zannederek, kilogram ile fiyat oranı arasındaki farka şüphe ile yaklaşıyor. Halbuki biz cihazla beraber know how satıyoruz. İhracattaki kilogram birim fiyatımız 150 dolar civarında. Yani katma değeri yüksek ürünler imal ediyoruz. Hedefimiz bu rakamı daha da artırmak. Amerikalı bir firmayla beraber robot sistemini geliştirmeyi planlıyoruz. İlk yıllarımızda tasarladığımız fakat, Türkiye’de satamadığımız sistemi geliştirerek dünyaya satmayı hedefliyoruz.”