Hagop Evingülü: GGM Gastro, endüstriyel mutfağın Avrupa’daki en büyük pazar yeridir
Türkiye’nin endüstriyel mutfak sektöründeki üretim avantajını, sahip olduğu satış ve marka gücüyle buluşturmak için harekete geçen GGM Gastro, Türkiye ofisini açarak hedeflerini büyüttü…
Reklam
Röportaj: Yılmaz KELEŞ
Avrupa’nın önde gelen endüstriyel mutfak markalarından GGM Gastro, Türkiye’deki ağırlığını artırıyor. İstanbul’daki ülke ofisinin yapılanmasını tamamlayan şirket, Türkiye’nin endüstriyel mutfak sektöründeki üretim gücünü dünya pazarlarına taşımak için stratejiler geliştiriyor. GGM Gastro Ülke Müdürü Hagop Evingülü ile şirketin Türkiye’deki yapılanmasını ve hedeflerini konuştuk…
GGM Gastro, sektörün yakından tanıdığı ve dikkatle takip ettiği bir şirket. İstanbul’da Türkiye ofisinizin kuruluşunu tamamladınız. Türkiye’deki yeni yapılanmanız hakkında bilgi verebilir misiniz?
GGM Gastro, çoğunluğu Avrupa’da olan, 15 farklı ülkede faaliyet gösteriyor. Güçlü altyapısıyla tanınan lider bir şirket. Türkiye’deki faaliyetlerimize piyasayı araştırmak için bir irtibat bürosuyla başlamıştık. Kısa sürede ülke ofisini açma kararı vererek çalışmalara başladık. İstanbul’un merkezi lokasyonunda bir bina kiralayarak, kadromuzu topladık. Alanında uzman 60 kişilik bir ekiple çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
GGM Gastro’nun Türkiye’de merkezini açması, neleri değiştirecek?
Dünyanın 7 farklı ülkesinde, kendi tasarımlarını ürettirebilen bir şirketiz. Sahip olduğumuz know how ve üretimdeki bu esnek yapı, doğal olarak ürün kalitemize ve ürün çeşitliliğimize olumlu yönde yansıyor. Bu özelliğimizle Türkiye pazarına değer katacağımızı düşünüyorum.
Türkiye bizim için aynı zamanda önemsediğimiz bir üretim merkezi. İki yıl önce, Türkiye’ye girdiğimizde, 10 civarında üreticiyle çalışıyorduk. Her yıl bu sayıyı iki katına çıkararak, daha fazla üreticiyle çalışır hale geldik. Bu da doğal olarak Türkiye’de daha fazla üretim yaptırmamızı ve üreticilere katkı sağlamamızı beraberinde getiriyor.
GGM Gastro’nun Türkiye ofisini açması, endüstriyel mutfak üreticileri için ne anlama geliyor?
Aslında biz, endüstriyel mutfak sektörünün, Avrupa’daki en büyük “pazar yeriyiz.” Bu özelliğimizle Türkiye’deki birçok üreticiyi, başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarına taşıyoruz. Türkiye’deki bir üretici, ülke ülke, şehir şehir gezip enerjisini ürün satmaya harcamak yerine, bizim kanalımıza girerek, risk almadan tüm dünyaya ulaşabilir.
“Satmak bizim işimiz…”
Normalde bir satıcı, “pazaryeri”ne girebilmek ve orada görünür olabilmek için para öder. Biz ise ürünü satın alıp, riskin tamamını üzerimize alarak bunu yapıyoruz. Çünkü bu konuda iddialıyız; satmak bizim işimiz…
Global krizin etkileri Avrupa’da da hissedilmeye başladı. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’nın nabzını tutan bir şirket olarak, Avrupa’daki HORECA sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Enerjiden, lojistik maliyetlerine kadar birçok alanda fiyatlar arttı. Bu açıdan baktığımızda ticaret eskisinden daha zor olacak. Fakat biz kendimizi her şeye rağmen avantajlı görüyoruz. Çünkü, ön anlaşmalar ve doğru satın alma stratejileriyle, standart bir şirketin 10 liraya mal ettiği ürünü biz 8 liraya mal edebiliyoruz. Ayrıca güçlü satış ağımız, üretimdeki esnekliğimiz ve marka bilinirliliğimiz gibi birçok avantaja sahip olduğumuzu da belirtmeliyim.
Diğer yandan, dünyada ne kadar büyük çalkantılar olursa olsun, gastronomi sektörü duramaz. Hatırlarsanız, komple kapanmalarda bile birçok sektör tamamen dururken, yeme içme sektörü paket servislerle bir şekilde devam etti. Avrupa’da pazarın her koşulda haraketliliğini devam ettireceği yönünde güçlü bir beklentimiz var.
Global tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar, Avrupa pazarında Türk üreticiler için fırsatlar yaratır mı?
Türkiye, bulunduğu coğrafya ve genç iş gücü nedeniyle avantajlı bir konumda. Aslında yapması gereken tek şey, kaliteli üretime yönelmek. Türkiye’de kaliteden ödün vermeyen her üreticinin ileriye gideceğini düşünüyorum. Kalite odaklı üretici sayısındaki artış ise sonuç olarak Türkiye’nin endüstriyel mutfak sektörünü, dünya liginde üst sıralara taşıyacaktır.
Hagop Evingülü Kimdir?
1975 yılında Adıyaman’da dünyaya geldi. Genç yaşta çalışma hayatına atıldı. İstanbul Kapalıçarşı’da ticareti öğrenen Hagop Evingülü, hazır giyim sektöründe 30 yıla yakın bir süre üretici olarak çalıştı. Endüstriyel mutfak sektörüne GGM Gastro ile giren Hagop Evingülü, üretim ve satıştaki tecrübesini son iki yıldır GGM Gastro için kullanıyor.