Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
Güçlü Kaplangı: HOSTECH by TUSİD ihracat hedeflerimizde en önemli mihenk taşı

Güçlü Kaplangı: HOSTECH by TUSİD ihracat hedeflerimizde en önemli mihenk taşı

15.09.2023 11:17:54

TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, HOSTECH by TUSİD Fuarı’nın 2023 için belirledikleri 2,8 milyar dolar ve gelecek yıl için öngördükleri 3,2 milyar dolarlık ihracat hedeflerine ulaşmada en önemli mihenk taşlarından biri olacağını dile getiriyor. 

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, 20-24 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak HOSTECH by TUSİD - Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı’nın, endüstriyel mutfak sektöründe dünyanın ikinci büyük fuarı olduğunu belirtiyor.  

Fuarın 2 yılda bir gerçekleştirildiğini anımsatan Güçlü Kaplangı, “HORECA sektörüne yönelik tüm ürünlerin bulunabileceği, aynı zamanda HORECA mobilyası, otel tekstili, sunumla ilgili tüm aksesuarların olduğu yani bir otelin, restoranın, kafenin ihtiyacı bulunan tüm ürünlerin sergilendiği bir fuar olacak. 500’e yakın katılımcısıyla dünyanın ikinci büyük fuarını düzenliyoruz. 8 salonda, 80 bin metrekare alanda, 40 bin metrekare satılabilir alanda tüm stantların dolu olduğu muhteşem bir şölen olarak açılacak 20-24 Eylül tarihleri arasında” diye konuşuyor. 

“Yurt dışından rekor seviyede alıcı katılacak”

Bu yılki HOSTECH by TUSİD Fuarı’na rekor düzeyde yurt dışı alıcının geleceğini kaydeden Güçlü Kaplangı, bu alıcıların hepsinin endüstriyel mutfak sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye’den alım yapan firmalar olduğunu ifade ediyor. 100’den fazla ülkeden 1100’e yakın alıcıyı tüm masraflarını fuar bütçesinden ve derneğin yedek akçelerinden kullanarak Türk Hava Yolları’yla ulaşımlarını, 5 yıldızlı otellerde 3 ya da 4 gün konaklamalarını sağlayarak misafir edeceklerini aktaran Kaplangı, “Fuarımız, hem ülke ekonomimize ve İstanbul’un turizmine çok büyük katkı sağlayacağı gibi hem de sektörümüzün ihracatında çok olumlu bir etki yaratacak. Bu yılın sonunda 2,8 milyar dolarlık ve gelecek yıl için belirlediğimiz 3,2 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmada en önemli mihenk taşlarından biri olacak” diyor. 

Fuarda 1500’ün üzerinde B2B görüşme yapılmasını beklediklerini, aynı zamanda 750 VIP alıcının da olacağını vurgulayan Güçlü Kaplangı sözlerini şöyle sürdürüyor: “2022 yılında Türkiye, ABD'nin ardından 50 milyon 450 bin turistle dördüncü oldu. 2023’ün ilk 6 ayında da Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,88 artış göstererek 19 milyon 618 bin 196 kişiye çıktı. Kısacası ülkemiz bir turizm destinasyonu olarak dünyadaki konumunu güçlendirirken, sektörümüz de artan turizmle birlikte dünyadaki yerini sağlamlaştırıyor. HOSTECH by TUSİD, sektörümüzü ve ülkemizi tanıtmak adına da fırsatlar oluşturuyor. Türkiye içerisinde otellerin şefleri, genel müdürleri, satın alma müdürleri, restoran sahipleri, kafe sahipleri, gastronomi bölümündeki üniversitedeki gençlerin hepsi bu fuarda olacak. Hem ekonomimize katkı yapacak hem de ihracat hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak.” 

“Sektör olarak 2,36 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik”

TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, Türkiye endüstriyel mutfak sektörünün son durumuna ve gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Sektörün 2022 yılında 2,45 milyar dolarlık ihracata karşılık 209 milyon dolarlık ithalat karşılığında yaklaşık 2,36 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini açıklayan Kaplangı, “Sektör olarak 2023 yılında 2,8 milyar dolarlık ihracat hedefi koymuştuk. Bu hedefe ulaşma noktasında Ticaret Bakanlığımızın ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin destekleriyle bu yıl yedi fuara katılım sağladık. Bu büyüme hedefini gerçekleştirmek için özellikle satış ve pazarlama tarafında çok büyük bir efor sergiliyoruz. Avrupa’da ciddi bir resesyon olmasına bağlı daralan pazarda payımızı artırırken, dünya genelinde 150’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Kovid-19 pandemisin ardından son 2 yılda turizm sektörü çok hareketli geçti ve sektör zararlarını telafi etti. Deprem felaketine rağmen bu yıl turizm sektörü oldukça hareketli. Özellikle turizmde yenileme yatırımlarının olmasıyla birlikte endüstriyel mutfak sektörü açısından iç pazarda büyük bir yoğunluk ve buna bağlı olarak olumlu bir tablo söz konusu. Ezcümle hem yurt içinde hem de yurt dışı pazarlarda sektör olarak büyük bir ivme yakaladık. Ümit ediyorum bu başarıyı gelecek yıllara da yansıtacağız” diyor. 

“Amerika pazarı büyümede lokomotif olabilir”

Türkiye’nin genel mutfak eşyaları ihracatının 6,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Güçlü Kaplangı, endüstriyel mutfak ürünlerinde dünyada 5 ekol ülkeden biri konumunda bulunduğunu ifade ediyor. Dünyada Çin’in 168 milyar dolarlık ihracatıyla ilk sırada olduğunu anımsatan Kaplangı, “Çin bu ihracatının sadece yüzde 60’ını Amerika Birleşik Devletleri’ne yapıyor. Bu da yaklaşık olarak 100 milyar doların üstünde bir değere denk geliyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye olarak Çin’in Amerika pazarındaki payının sadece yüzde 10’unu alabilsek kendi sektörümüzü yüzde 150 büyütebiliriz. Zaten bu yıl TUSİD olarak hedef doğrultusunda milli katılımla ABD’deki fuarlarda yerimizi aldık. Ürünlerimizin bu pazarda ciddi bir talep gördüğünü artık biliyoruz. Üretimlerimizi bu pazarın gerçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun gerçekleştiriyoruz. Örneğin Avrupa’ya sattığımız ürünlerle Amerika’da talep edilen ürünler arasında önemli farklılıklar var. ABD’de kullanılan ürünlerin ebatları değişiyor ve kalıpları farklı. Bilindiği üzere ABD’de elektrik kullanımı Avrupa’ya göre farklı. Dolayısıyla ürünlerde kullanılan komponentlerin 110 volta göre olması şart. Ayrıca bütün bu komponentlerin tedariğiyle ilgili olarak tedarikçiyle aşağıya doğru dikey entegrasyonla ortak çalışılması gerekiyor. Yani kompresörler, motorlar, fanlar, bütün kablo grupları ve aydınlatmaların 110 volta göre ayarlı olması gerekiyor ki ürünümüz bu pazarda çalışabilsin” şeklinde konuşuyor. 

“Amerika’ya özel ürünler üzerinde çalışıyoruz”

Amerika pazarına girişte bir belgelendirme probleminin söz konusu olduğuna işaret eden Kaplangı şöyle devam ediyor: “Ürünlerimizin bu ülkeye girişinde bariyerlerin aşılması için UL ve NSF gibi sertifikalara sahip olması gerekiyor. TÜSİD ve İDDMİB olarak bu belgelendirmeleri Türkiye’de yapabilecek akredite laboratuvarlar oluşturuyoruz. Bu sayede zaman kaybının ve maliyet artışının önüne geçmek istiyoruz. Bunun yanı sıra, yine TUSİD olarak Ticaret Bakanlığımıza ve birliğimize yazdığımız yazıda, Amerika’da ürünlerimizi belgelendirmek için verilen teşviklerin artırılmasını talep ettik. Bakanlığımızdan bize gelen cevabi yazıda; tüm belgelendirme işlemleri için yüzde 50, Amerika pazarı Uzak Ülkeler Stratejisi içinde yer aldığı için yüzde 10 ve sektörümüzün ürünleri stratejik ürünler kategorisine girdiği için yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 70 oranında teşvik verileceği bilgisini aldık. Dolayısıyla hem ürünlerin hazırlanması ve belgelendirilmesi hem de satış pazarlarının açılması ve yüzde 150’lik büyüme hedefimize ulaşma yolunda TUSİD olarak çok önemli adımlar attığımızı söyleyebilirim.”      

“200-250 fabrikalık organize sanayi bölgesine ihtiyacımız var”

Türkiye’de endüstriyel mutfak sektörünün üyelerinin yüzde 95’inin KOBİ statüsünde olduğunu anlatan Güçlü Kaplangı, “Ülke genelinde bütün KOBİ’lerin yaşadığı sorunları kendilerinin de yaşadığını söylüyor. Sermaye birikimi az olan bir sektör oldukları için dış kaynağa ihtiyaç duyduklarını ve krediye ıulaşmanın çok önem teşkil ettiğini vurgulayan Kaplangı, “Özellikle de yatırım kredisine ulaşmak çok değerli çünkü sektörü çok katlı fabrikalarda büyütemeyiz, bize özel organize sanayi bölgesine ihtiyaç duyuyoruz. Üreticimizin, yan sanayicimizin, laboratuvarlarımızın, kendi endüstri meslek lisemizin olacağı bir ekosistem en büyük talebimiz. Böyle bir ekosistemin varlığı sektörümüzün en önemli sorunlarından biri olan yetişmiş iş gücü sorununu da çözüme kavuşturacaktır. Bunun için devletimizin desteği gerekiyor. Dernek olarak yer tahsisiyle ilgili gerekli görüşmeleri yaptık, inşaatların da TOKİ tarafından yapılmasını istedik. Herhangi bir limana yakın, 200-250 fabrikalık bir ihtisas organize sanayi bölgesinin sektöre büyük ivme kazandıracağına inanıyoruz. Uzun vadeli kiralama ya da çok uzun vadeli satılma opsiyonuyla fabrikaları talep ediyoruz. Bunun karşılığında da istihdam ve ihracat garantisi vermek şeklinde bir proje oluşturduk. Seçimlerin olması ve yaşanan deprem felaketinden hemen sonrasında TOKİ konut inşaatına öncelik verdi. Lakin bizler süreci yakından takip ediyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Sektör cirosunun yüzde 92’sini TUSİD üyeleri yaratıyor”

32 yıldır faaliyet gösteren TUSİD’in Türkiye’nin en eski sivil toplum kuruluşlarından biri olduğuna dikkat çeken Güçlü Kaplangı, “Üye sayımız 360’ın üzerinde. Tüm endüstriyel mutfak, çamaşırhane, servis ve ikram ekipmanları sektörünün cirosunun yüzde 92’sini üyelerimiz oluşturuyor. Bu yüzden hiçbir sektörde olmayan bir yoğunlukla ve bir yüzdeyle temsil ediliyoruz. Bu da derneğimizin ne kadar güçlü ve kurumsal olduğunu gösteren en önemli işaretlerden biri. Tüm HORECA’ya, oteller, restoranlar, hastaneler, kantinler, daha doğrusu evimizin dışında yemek yediğimiz her yerde ürünleri kullanan, üreten, sunan, ihraç eden ve satan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Şunun da altını çizerek belirtmek isterim ki; TUSİD olmasaydı sektörümüzde dünyanın ikinci büyük fuarı olan HOSTECH by TUSİD Fuarı yapılamaz ve bugünlere gelemezdi” diye konuşuyor.

“TUSİD Başkanlığı benim için güzel bir hikayeydi”

Güçlü Kaplangı, HOSTECH by TUSİD Fuarı’nın son günü olan 24 Eylül’de yapılacak genel kurulda başkanlık görevini tamamlayarak bayrağı devredecek. Konuyla ilgili düşüncelerini paylaşan Kaplangı şöyle konuşuyor: “TUSİD Yönetim Kurulu Başkanlığı benim için çok mutlu bir hikayeydi, büyük bir gururla yaptığım bir görevdi. Bayrağı aldığım yerden daha ileri bir noktaya götürmüş olmanın mutluluğu ve huzuru içindeyim. Bu başarıyı daha yukarılara götürecek arkadaşlara görevimi devrediyor olmanın heyecanını yaşıyorum. Bu güzel hikâyenin bir parçası olan tüm TUSİD üyelerine ve sektör paydaşlarına sonsuz sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”