Endüstriyel mutfak sektöründe ihracatı artırmak için güç birliği

Endüstriyel mutfak sektöründe ihracatı artırmak için güç birliği

20.10.2022 15:59:03

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından gerçekleştirilen Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Toplantısı’nda, sektörün ihracatının artırılması noktasında yapılan ve yapılması gereken çalışmalar ve yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.

Reklam

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından organize edilen “Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Toplantısı”, 5 Eylül 2022 Pazartesi günü Türkiye İhracatçılar Meclisi Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Talha Özger, İDDMİB Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Sektörü Komite Başkanı Bekir Topuz, İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi Fikret Kaya, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı ve Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya, endüstriyel mutfak sektöründen 143 firmanın yetkilileri katıldı. Etkinlikte sektöre ilişkin dönem planları, kısa-orta-uzun vadeli hedefler ve yaşanan problemler konuşuldu. 

Çetin Tecdelioğlu: “Hedefimiz İstanbul’u endüstriyel mutfağın merkezi yapmak” 

Toplantının açılışında konuşan İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, 7 bin 500 üyesi ve 16 milyar dolarlık ihracatıyla İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin Türkiye’nin toplam ihracatı içinde yüzde 6’lık paya sahip olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 2023 yılında 20 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirten Tecdelioğlu, “Bu çerçevede gündemimizde endüstriyel mutfak sektörüyle ilgili çok önemli fuarlar ve sektör B2B etkinliklerimiz var. Dünyada endüstriyel mutfağın merkezinin İstanbul, İstanbul’da da merkezde siz değerli sektör firmalarının olmasını hedefliyoruz. Türkiye endüstriyel mutfak sektörünü daha da ön plana çıkararak küresel ihracatta en üst sıralarda yer almasını amaçlıyoruz. Sektörden Bekir Topuz, Fikret Kaya ve Talha Özger gibi 3 kıymetli isim İDDMİB yönetim kurulunda yer alıyor. Bu arkadaşlarımızla ve sizlerle birlikte sektörün ihracatını büyütmek ve dünya ticaretinden daha fazla pay almasını sağlamak için çok çalışacağız” dedi.

Talha Özger: “Sektör olarak keşfedeceğimiz birçok pazar var” 

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Talha Özger, endüstriyel ve ev tipi ayırmadan mutfak eşyaları sektörünün önünde keşfedilecek birçok pazar olduğunu kaydederek, “Bizler birlikte çalışarak, birbirimizin yol arkadaşı olarak dünya pazarlarına girebiliriz. Mutfak eşyaları sektörü, ‘Made in Türkiye’ algısını en yukarıya taşıyabilecek ender sektörlerin başında geliyor. Ülkemiz tekstil sektörünün başardığı gibi bizler de aynı başarıları elde edecek sanayiye ve insan gücüne sahibiz. Bu sayede uluslararası pazarlardan alacağımız payı artırmak için hep beraber çalışacağız” ifadelerini kullandı.     

Endüstriyel mutfaktan ilk 7 ayda 1,4 milyar dolar ihracat 

Toplantıda konuşan İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Metaller Sektörü Şube Şefi Merve Çakır, mutfak eşyaları sektörünün ihracat verileri hakkında bilgi verdi. 2021 yılında genel mutfak eşyaları sektörünün 6 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığını belirten Çakır, “Bu rakamın 2,4 milyar dolarını endüstriyel mutfak ürünleri, 3,6 milyar dolarını ise ev ve mutfak eşyaları oluşturdu. Endüstriyel mutfak ürünlerinin ihracat içindeki payı yüzde 40 civarında gerçekleşti. 2021 yılı ihracatı 2020’ye göre yüzde 32,7’lik bir artış gösterdi. Öte yandan 2021 yılında sektör 227 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Birim fiyatımız da 4 dolar oldu. 2021 yılında dünyada ve Avrupa’da ilk 5 sırada yer alan bazı alt sektörlerimiz var. Bunlara göz atmak gerekirse; Vitrin - tezgah tipi soğutucu ve dondurucularda dünyada beşinci, Avrupa’da ise üçüncü sırada yer alıyoruz. Dolap tipi dondurucularda dünyada ikinci, Avrupa’da ise birinci sıradayız. Sandık tipi dondurucularda yine dünyada ikinci, Avrupa’da birinci sıradayız. Paslanmaz çelikten eviye ve lavabolarda da dünyada beşinci, Avrupa’da ikinci basamakta yer alıyoruz. 2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde endüstriyel mutfak sektörü 1,4 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Bu yılki birim fiyatımız ise 4,16 dolar. 2022’nin ilk 7 aylık döneminde ihracat artış oranımız ise yüzde 3 seviyelerinde görünüyor” diye konuştu. 

Bekir Topuz: “İhracatımızı yeniden yüzde 30-40’lara çıkarmak istiyoruz”

Endüstriyel mutfak sektörü ihracatında 2021 yılında yaşanan yüzde 32,7 artışın bu yılın ilk 7 aylık döneminde yüzde 3’lere kadar gerilediğine dikkat çeken İDDMİB Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Sektörü Komite Başkanı Bekir Topuz, bu tablonun olumlu olmadığını ve sektör olarak çok çalışmaları gerektiğini gösterdiğini söyledi. Endüstriyel mutfak sektörü olarak ana hedeflerinin ihracattaki büyüme oranını yeniden yüzde 30’lara, 40’lara yükseltmek olduğunu açıklayan Topuz, “Bu amaç doğrultusunda bugün endüstriyel mutfak sektörünü bir araya getirdiğimiz ilk sektörel buluşmalar toplantımızı organize ediyoruz. Burada karşılıklı fikir alışverişi yaparak ihracatımızı nasıl artırabileceğimizin şifrelerini ortaya koyacağımıza inanıyorum” dedi. 

Endüstriyel mutfak sektörüyle ilgili İDDMİB bünyesi içinde bir komite oluşturulduğunu belirten Bekir Topuz, “Komitede çok değerli arkadaşlarımız yer alıyor. Her biri sektörde deneyimli, dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan ve uluslararası fuarlara katılan kişiler. Komitemiz katılacağımız fuarların fizibilitesi yapmak, UR-GE çalışması yapacak ülkeleri belirlemek ve hangi ülkelerden alım heyetlerinin Türkiye’ye getirilmesi noktasında önemli çalışmalar yapacak. Komitemizin bu çalışmaları tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak veriler TUSİD’de de değerlendirildikten sonra hangi ülkelerde hangi fuarlara katılacağımızın kararını vereceğiz. Baktığımız zaman son 30-35 yıl içinde endüstriyel mutfak sektörüyle ilgili sadece 3 adet fuar düzenlendi. Biz ortaya koyduğumuz yeni vizyon doğrultusunda 2023 yılında 5 adet fuara katılım gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Güçlü Kaplangı: “Böyle bir toplantı için İDDMİB’e teşekkür ediyorum”

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı da yaptığı konuşmada, endüstriyel mutfak sektörüne yönelik böyle önemli bir toplantının yapılmasından dolayı İDDMİB yönetimine teşekkür etti. TUSİD’in İDDMİB’in bir iş birliği kuruluşu olduğuna vurgu yapan Kaplangı, “Dolayısıyla İDDMİB’in düzenlemiş olduğu her faaliyete dernek üyelerimiz nerede olursa olsun katılma hakkına sahiptir. Nerede olursa olsun derken üyelerimizin ille de İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’ne üye olmaları gerekmiyor. İstanbul haricindeki şehirlerimizde bulunan üyelerimiz de bizim hem milli katılım fuarlarımıza hem de UR-GE’lerimize başvurabilirler. Bu konunun çok iyi bilinmediğini gördüğüm için bu bilgiyi paylaşmak istiyorum. İkinci ve daha önemli konu ise, birçok firmamız İstanbul’da ihracat yapmasına rağmen İDDMİB üyesi değiller, farklı yerlere üyelikleri var. Sadece bir dilekçeyle Birlik üyesi olabilirler. Böylece firmalarımız kümelenmelerini İDDMİB ile birlikte sağlayarak daha büyük kapsamlı organizasyonları yapabiliyor olabilecek. Bu konuyla ilgili dernek olarak gerekli bilgilendirmeleri de yapacağız. Bu vesileyle sizlerle de paylaşmak istedim” ifadelerini kullandı.            

Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Toplantısı’nda Türk Eximbank İstanbul Avrupa Yakası Portföy Yöneticisi Recep Can, Eximbank kredileriyle ilgili uygulanan prosedür hakkında teknik bilgiler bilgi verdi. Konvansiyonel bir bankadan farklı olduğu için Eximbank kredilerinin teminat mektubu karşılığında verildiğini anlatan Can, bunun bazı istisnaları olduğunu belirterek, “Kredi Garanti Fonu’na benzer şekilde İhracatı Geliştirme Fonu kuruldu. Burada sadece KOBİ şeklindeki firmalara yönelik olarak kefalet karşılığında kredi kullandırma imkanımız mevcuttur. Bunun yanı sıra Eximbank’ın kısa, orta ve uzun vadeli kredileri bulunuyor” dedi.

İMMİB Fuar ve Dİğer Destekler Şube Müdürü Burhan Cebe ise, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen desteklerin 18 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı’yla bir çatı altına alındığını açıklayarak, artık bakanlığın bütün desteklerinin bu karar çerçevesinde yürütüleceğini kaydetti. Cebe, bu yeni kararla birlikte fuar desteklerinin 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacağını da belirtti. 

Toplantı Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu’nun yaptığı “Yeni dünya düzeni bağlamında insan ve toplumu anlamak” başlıklı konuşmayla sona erdi.

“UR-GE’de her türlü desteğe hazırız”

İDDMİB olarak çalışma tarzlarının geçmiş dönemlerden farklı olduğunu anlatan Çetin Tecdelioğlu, “Günümüz itibariyle 6 sektörde 12 komite kurduk. 18 ayrı başlıkta çalışma yapıyoruz. Bunlardan biri de endüstriyel mutfak sektörüyle ilgili. Komitelerimizin her biri kümelenerek sektörleriyle ilgili çalışmalar yapıyorlar. Endüstriyel mutfak ekipmanları ihracatında bu yıl yaşanan yüzde 3 büyüme aslında bir küçülmedir. Bir an önce atağa kalkmalıyız. Bildiğiniz üzere UR-GE uluslararası rekabetçiliği geliştirmek için tasarlanmış bir devlet desteği. Yüzde 75 devlet destekli bir paket olup firmalarımız açısından çok önemlidir. Biz ihracatçılar birliği olarak bunun pre-finansmanını da yapıyoruz. Endüstriyel mutfak sektöründe iki adet UR-GE var. Gelin hep beraber üçüncüyü, dördüncüyü, beşinciyi kuralım. Bu konuda önümüzde hiçbir engel yok. Lütfen bizden talepte bulunun, bizi çalıştırın. Biz buna hazırız” ifadelerini kullandı.