Dev zirve başlıyor! Dünya HORECA sektörünün gözü Türkiye'de!

Dev zirve başlıyor! Dünya HORECA sektörünün gözü Türkiye'de!

31.08.2021 13:09:13

24. Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı Hostech By TUSİD, 8-12 Eylül’de CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açıyor. 60 bin sektör profesyonelinin ziyaret etmesi beklenen Hostech by TUSİD’de, 450’den fazla firmanın marka ve ürünü ziyaretçilerin beğenisine sunulurken 150 farklı ülkeden 1000’e yakın alım heyeti ağırlanacak.

Reklam

HORECA sektörünün dünyadaki en büyük iki buluşmasından biri olan 24. Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı Hostech By TUSİD, 8 ile 12 Eylül’de CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açıyor. Türk endüstriyel mutfak, konaklama, ağırlama ve ikram sektörünün 2021 yılındaki en büyük ticaret platformu olacak olan fuarda; global dünyada hızla gelişen ve teknolojik olarak büyük yenilikleri barındıran sektörün en önemli temsilcileri olan otel ve ağırlama profesyonelleri, endüstriyel yemek üreticileri, kafeterya, kantin, pastane ve fırın işletmecileri, kuru temizleme ve çamaşırhane işletmecileri, kafe ve bar işletmecileri en yeni ürünlerini sergileyecek. Fuarda hazırlık ekipmanlarından pişiricilere, servis ve soğutma ekipmanlarından, bulaşıkhaneye kadar birçok üreticinin ihtiyaç duyabileceği çeşitlikte ürün ve hizmetler yer alacak. Fuar bununla birlikte perdeden halıya, televizyondan klimaya, çaydanlıktan fincana, dekor ürünlerinden duvar kâğıdına, peyzaj ve bahçe mobilyalarından, Spa malzemeleri ve havuz ekipmanlarına kadar pazarın 360 derecelik bir görünümünü sunacak.

70 bin metrekareye yayılan alanda 450’den fazla firmanın marka ve ürünü ziyaretçilerin beğenisine sunulurken 150 farklı ülkeden 1000’e yakın alım heyetini ağırlayacak. Çok sayıda gastronomi etkinliğine ev sahipliği yapacak olan fuarda, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu’nun (TAŞFED) düzenleyeceği Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’ne binlerce şefin katılması bekleniyor.

Dünya HORECA sektörünün tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor

60 bin sektör profesyonelinin ziyaret etmesi beklenen Hostech by TUSİD, oluşturduğu ticaret hacmi ve misafir ettiği profesyonel alıcılarla ülkenin otel, restoran, kafe, pastane, gastronomi ve mutfak ekipmanları taleplerini karşılamayı hedefliyor. Fuarda gerçekleşecek B2B eşleştirme programı sayesinde ürün gruplarına göre kategorize edilen katılımcılar, özel bir alan içerisinde uluslararası alım heyetleriyle ikili görüşme imkanına sahip olabiliyor. Hostech by TUSİD, başta Türkiye olmak üzere Avrupa, Uzak ve Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin mutfaklarına girmeyi ve dünya HORECA sektörünün tüm ihtiyaçlarına karşılık vermeyi hedefliyor.

Güçlü Kaplangı: “Dünyada bozulan tedarik zinciri için Türkiye biçilmiş kaftan”

Dünya konjonktüründeki gelişmelerin endüstriyel mutfak sektöründe çok ciddi bir talep artışı yarattığını ve değişen dünya koşullarıyla birlikte bu talebin artacağından hareketle Hostech by TUSİD fuarına hazırlandıklarını belirtken TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı, pandemi sonrası metrekare olarak Türkiye’de yapılan en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük fuarını açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylüyor. Güçlü Kaplangı, “Türk endüstriyel mutfak sektörü, ürün çeşitliliği, üretim kapasitesi, Ar-Ge alanındaki çalışmaları ve uluslararası rekabet gücüyle dünyada önemli bir noktaya geldi. Hostech by TUSİD’i bir önceki fuara göre yüzde 50 büyümeyle açıyoruz. Hem yurt içi hem yurt dışından 450’nin üzerinde firmanın katılacağı, 150 ülkeden 1000’e yakın alım heyetinin TUSİD tarafından davetli geleceği çok heyecanlı bir organizasyonun arifesindeyiz” diyor.

Güçlü Kaplangı, fuarda öne çıkacak konularla ilgili şunları söylüyor: “Dünyada önemli bir tedarik problemi yaşanıyor. Özellikle kullanıcıların, toptancıların, alıcıların kaliteli, güvenilir ürünü uygun fiyata tedarik etme sıkıntısı var. Türkiye hem hızlı hem esnek hem de büyük pazarlara yakınlığından dolayı ön planda olacak. Dünyada bozulan tedarik zinciri için Türkiye biçilmiş kaftan. Bu konunun öne çıkacağını düşünüyorum. Nakliye ve ham madde fiyatlarının artışı gibi handikaplar bizi Avrupa pazarıyla çok daha entegre etti. Fiyat bazlı Çin’den alım yapan firmaların üretimdeki avantajı ortadan kalktı. Bu sürecin 1 yıl daha devam edeceğini öngörüyoruz. Yeni elde edeceğimiz müşterileri sadık müşteri haline getirirsek ülke ekonomisine katkı sağlamakla birlikte kendi sektörümüzü de beş yıl içinde iki katına yakın büyütebilme fırsatına sahibiz. Bununla birlikte Yeşil Mutabakat da sürekli gündemde olan konulardan biri.”

Burak İnceçam: “Türkiye’deki pastayı büyütmeyi hedefliyoruz”

Endüstriyel mutfak sektörünün en önemli fuarlarından biri olan Hostech by TUSİD 2021’den beklentilerinin büyük olduğunu söyleyen TUSİD Yönetim Kurulu Üyesi Burak İnceçam, “Hostech by TUSİD, her ne kadar pandeminin gölgesinde olsa da dünyadaki tüm büyük tüketicilerin ülkemize gelip, üretici firmaları ve yeni ürünleri takip edebilecekleri, Türk kalitesini görecekleri bir fuar. Türkiye bu sektörde güçlü ve kendini kanıtlamış bir ülke. Hostech by TUSİD, İtalya’dan sonra neredeyse dünyada endüstriyel mutfak firmalarının boy gösterdiği en büyük, uluslararası alıcıların rağbet ettiği bir fuar. Uzun yıllardan beri yapılan bu etkinlik, katılım açısından her sene ciddi bir artış gösteriyor” diyor.

Türkiye endüstriyel mutfak sektörünün hedefinin dünya olduğunun altını çizen Burak İnceçam, Hostech by TUSİD’deki tüm katılımcı firmaların mümkün olduğu kadar yabancı müşterilerini buraya getirmelerinin önemine dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor: “Avrupa’da, Orta Doğu’da bilhassa Kuzey Afrika bölgelerinde oldukça faal bir şekilde tüm üreticilerimiz yeterli gereklilikte ihracat yapıyor. Şu anda bence Türkiye’deki firmaların hepsinin pazarı tüm dünya olmalı. Son 4-5 ayda Çin’den gelen navlunların fiyatlarındaki çok yüksek artışla beraber Türkiye, Avrupa’daki tüketicilerin yönünü çevirdiği bir ülke haline geldi. Tüm firmalarımızın endüstriyel mutfak pazarında Çin’in yerine alternatif bir üretici olmaları gerektiğini düşünüyorum. Biz de fuarda dünyayla bir köprü oluşturmak üzere TUSİD olarak endüstriyel mutfak sektöründeki firmaların yurt dışındaki müşteri portföyünden fuara katılmak isteyen firmaların ulaşım ve konaklama giderlerini karşılıyoruz. Çünkü biz Türkiye’deki pastayı büyütmeyi hedefliyoruz. Ne kadar daha fazla insanın Türkiye’ye gelmesini ve ziyaret etmesini sağlarsak, büyüteceğimiz pastadan bizlere düşecek pay da büyüyecektir. Biz sektörün oyuncuları olarak rekabetin kendi aramızda değil, ülkeler arasında olduğunun farkındayız. Çünkü Türkiye’den bir firma ürün aldığında, bunu Türk Malı olarak alıyor.”

Burak İnceçam, fuarda öne çıkacak konularla ilgili ise şunları söylüyor: “Son dönemde iklim felaketleriyle birlikte Yeşil Mutabakat ve yeşil ürünlerin tüm dünyada öne çıkacağını hepimiz görüyoruz. Hem üretimden kaynaklı hem de ürünlerin çevreye verdiği hasarın minimuma inmesi gerekiyor. Dünya artık bizim bu hunharca harcamış olduğumuz hammadde ve enerjiyi karşılayamaz hale geldi. Bundan dolayı da yeşil teknolojilerin, daha az enerji harcayan, çevreye daha az zararlı ürünlerin öne çıkacağını çok net bir şekilde görebiliyoruz. Tüm sektör paydaşlarımızın da buna uygun yatırımlarla bu alanda Ar-Ge ve Ür-Ge yapması gerekiyor. Bugüne kadar Türkiye endüstriyel mutfak sektörü bulan değil, kopyalayan taraftaydı. Türkiye’nin artık Ar-Ge yatırımlarına önem vererek buluş yapan tarafa geçmesi, bunun yarattığı katma değeri de firmalarımızın büyümesi için kullanması gerektiğini düşünüyorum. Bu bir süreç elbette. Endüstriyel mutfak tarafında Türkiye’nin çok hızlı büyüdüğünü ve tüm dünyada bir marka haline geldiğini görebiliyoruz. Daha büyük fuarlarda, daha iyi zamanlarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”