Geleneksel modernle buluştu  Rayiha Restoran

Geleneksel modernle buluştu Rayiha Restoran

20.08.2023 23:26:53

Gaziantep Rayiha Müzesi’nde kapılarını açan Rayiha Restoran, menüsü ile geçmişten geleceğe bir yolculuk yaşatıyor. Fine dining restoranda; baharatlar, soslar ve sunumlarla başka bir yerde deneyimlenemeyecek rayihalar ön plana çıkıyor. 

Reklam

Fevziye SALAŞ

Gaziantep Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl hizmete açılan Rayiha Müzesi, benzeri olmayan bir müze deneyimi ile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Kompleks içinde yeni açılan Rayiha Restoran da menüsündeki lezzetleri, sıra dışı tasarımı ve özel sunumları ile müzeye olan ilgiyi daha da artıracak. 

 “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2019’da başlayan çalışmalarımız 2022’de meyvesini verdi ve gastronomi dünyasına böyle bir mihenk taşı eklemiş olduk. Bu topraklarda çeşitliliği, güzelliği göstermek, yaşatmak istedik” diyen Gazibel Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Murat Tural, amaçlarının baharatın zengin dünyasına fokuslanmak olduğunu, “Rayiha, baharatın inanılmaz derecede zengin dünyasını tüm yönleriyle paylaşmak; baharat dünyasının, siyasi tarihi, coğrafyayı ve insanlığı nasıl etkilediğini ifşa etmek ve tarihin sayfasından sofralara uzanan benzersiz macerasını anlatmasını sağlamak için kuruldu. Gastronomi dünyasının en küçük enstrümanlarının önemi ve büyüklüğüne bizler gibi herkesin hayretle tanık olmasını istedik” sözleri ile açıklıyor. 

Rayiha Restoranın tasarımında, girişte Çingene kızı replikasından konuğu baharat yolunda hissettirecek eyvan motiflerine, gelenekselin modernle buluştuğu bir konsept tercih edilmiş.

Geçmişten geleceğe yolculuk

“Restoran fine dining; Rayiha’nın tamamında olduğu gibi restoranında da hissettirmek istediğimiz geçmişten geleceğe bir yolculuk var. Temalarına göre tasarladığımız masaların hepsinin bir hikâyesi var; müzede de dinleyebileceğiniz. Şeker masasındaki kölelik hikâyesinden, Colomb masasında coğrafi keşiflere uzanan yolculuğu konuklarımıza yaşatmak istedik” diyen Tural, menü içeriğine dair da şu bilgileri veriyor: “Menümüz bu toprakları yansıtan yemeklerden oluşsa da hepsinde öne çıkan baharatlar, soslar, sunumlarla başka bir yerde deneyimleyemeyeceğiniz rayihaları ile ön plana çıkıyor. Kuzu inciği tadarken hissedeceğiniz tarhun-kekik-biberiye, kuzu ciğeri deneyimlerken kimyon ve sumak ya da başlangıç tabağındaki mahlepli nokuldan firik ekmeğine giderken bir anda Osmanlı usulü soğuk servis edilen paça ile karşılaşabilirsiniz.”

Rayiha’nın menüsü oluşturulurken hem bilindik hem de sürpriz ögelere yer vermeye özen gösterilmiş. 

Tural’ın söylediğine göre tedarikler büyük zenginliğe sahip olan Gaziantep’ten, yerel üreticilerinden sağlanıyor. Bu nedenle mevsiminde aynı standartta ürün tedariki yapmakta da zorlanılmıyor. 

Lezzetler Doğa Çitçi imzalı

Rayiha’nın mutfağı şef Doğa Çitçi ve ekibine emanet. “Şefimiz, UNESCO sürecinden itibaren birlikte yol aldığımız Doğa Çitçi. Kendisi Gaziantep mutfağının yaşatılması ve anlatılması için ulusal ve uluslararası tanıtımlarda görev almış, Gaziantep mutfağını farklı coğrafyalarda temsil etmiş ve farkındalık yaratılmasını sağlamış biri. Doğa şef ile birlikte kısım şefleri ve yardımcı şefler olmak üzere toplam 8 kişilik bir mutfak ekibimiz var” diyen Tural, Rayiha’nın her biriminin birbirini beslediğini; müzesi, kafesi, oteli ve restoranı ile kalabalık güçlü bir ekipten oluştuğunu belirtiyor. 

Rayiha Restoran, aynı anda 80-90 kişiye kadar hizmet verebiliyor. Konuklar genelde baharat merakı ve macera tutkunu müze ziyaretçileri… Ancak Rayiha’nın, zaman içinde lezzet tutkunlarının Gaziantep’teki uğrak noktalarından biri olacağı kesin. 

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağında olduğu için gerek müzeler gerek yeni projelerle yola devam edeceklerini söyleyen Tural, “Bu işe bir kere kendinizi kaptırdığınızda hedefiniz her zaman bir sonrakini düşünerek ilerlemek oluyor. Bu coğrafyanın dünyaya sunacağı ve onu şaşırtacağı doneler hiç bitmeyecek” sözleri ile gastronomi kenti olan Gaziantep için projelerinin devamının geleceğine dikkat çekiyor.