Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
Yeditepe Üniversitesi “Gastronomi ve Mutfak Kültürü” yüksek lisans programı açıldı

Yeditepe Üniversitesi “Gastronomi ve Mutfak Kültürü” yüksek lisans programı açıldı

5.03.2021 09:38:35

Yeditepe Üniversitesi, sınırları Türkiye coğrafyasını aşan Türk mutfak kültürüne katkı sağlamak amacıyla önemli bir adım daha attı. Üniversite, Gastronomi ve Mutfak Kültürü yüksek lisans programını açtı.

Yeditepe Üniversitesi, sınırları Türkiye coğrafyasını aşan Türk mutfak kültürüne katkı sağlamak amacıyla önemli bir adım daha attı. Üniversite, Türk mutfak kültürünün derinlemesine incelenerek kayıt altına alınması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının yanı sıra sektörde rekabet edecek inovatif çalışmalara imza atılmasını sağlayacak olan Gastronomi ve Mutfak Kültürü yüksek lisans programını açtı. Programa, bahar ve güz dönemlerinde, tezli ve tezsiz olmak üzere toplam 60 öğrenci kabul edilecek.

Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılan “Gastronomi ve Mutfak Kültürü” yüksek lisans programı, Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda öğrenilerek yeni araştırmalarla gün ışığına çıkarılmasını ve kayıt altına alınmasını sağlayacak. Kültürün temellerini ve geleneksel dokusunu koruyarak yenilikçi üretim yöntemleriyle yorumlamak isteyenlere bilimsel altyapı sunulması hedeflenen program ile ilgili Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Bölüm Başkanı Sibel Özilgen, şu bilgileri paylaşıyor: “Bildiğiniz gibi Türkiye’de kurulmuş ilk gastronomi ve mutfak sanatları bölümüyüz. Türk mutfak kültürünün derinlemesine incelenerek kayıt altına alınması, korunması, uluslararası alanda tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması temel kuruluş felsefemiz. Yüksek lisans programımızı da bu felsefe üzerine oturttuk.”

İnovatif çalışmalar

Tüketici davranışları hızla değişiyor. Bir yandan yeni tatlar arayan tüketici diğer yandan da bu yeni tatların sağlıklı olmasını bekliyor. Tüketicinin gastronomi ve sağlıklı beslenme konusundaki farkındalığı ise gıda endüstrisinin ve teknolojisinin gelişmesine yol açarken sektördeki rekabeti de kızıştırıyor. Artan rekabet, yeni teknik ve yeni ürün arayışını da kaçınılmaz kılıyor. Yiyecek-içecek sektörünün gelişmesi için bilimsel ve teknolojik gelişmelerin anlaşılması ve uygulanabilmesi; gıda güvenliği için geleneksel olan yiyeceklerin ulusal ve global markete geliştirilerek tanıtılması gerekliliği gerçeğinden hareketle açılan yüksek lisans programında, inovatif çalışmaların gerçekleştirilmesi, öğrencilerin bilimsel altyapı ile donatılması da hedefleniyor.

Sibel Özilgen, “Oldukça güçlü bir altyapıya sahibiz. Örneğin, Türkiye’de geleneksel bir ürünü yenilikçi bir bakış açısıyla geliştirip patent almış tek gastronomi ve mutfak sanatları bölümüyüz. Ayrıca kampus üniversitesi olmamızın da avantajını kullanarak farklı bölümlerle ortak yapılmış çalışmalarımız var. Bölümümüz yaptığı teorik ve pratik çalışmalarla 2015 yılında UNESCO’nun Fransa ve İspanya kürsüleri tarafından temsil edilen, temel amaçları mutfak kültürünü kayıt altına almak olan ikiz-üniversiteler (UNITWIN) ağlarına kabul edildi. Ben ve bir grup beslenme ve diyetetik yüksek lisans öğrencim UNESCO/UNITWIN projesi kapsamında 1950’lerden başlayarak günümüze kadar yayınlanmış yemek kitaplarını tarayarak geleneksel yemeklerimizde zaman içinde başta teknoloji olmak üzere farklı faktörlere bağlı oluşan değişimleri birçok açıdan inceledik. Yüksek lisans programımızla bu çalışmalarımızı daha da genele yaymayı ve farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Programımızın mutfak kültürünün uluslararası alanda tanınmasına ve Türkiye’nin gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını da öngörüyoruz” diyor.

Gastronomi ve Mutfak Kültürü yüksek lisans programını tamamlayanlar, yemek kültürü alanında derinlemesine çalışmalar yapabilecek, inovatif yiyecek ve içecek üretimine yönelik çalışmalar yapan işletmelerin, büyük gıda şirketlerinin menü planlama, Ar-Ge ve üretim bölümlerinin kadrolarında yer alabilecek donanıma sahip olacak. Tezli programdan mezun olanlar dilerlerse akademik kariyer yolculuklarına devam edebilecek. Programa, herhangi bir lisans eğitimini tamamlamış olanlar katılabilecek. Ancak gastronomi alanı dışından gelecek öğrencilerin iki dönem bilimsel hazırlık programına katılma zorunluluğu bulunuyor. Program, bahar ve güz dönemlerinde, tezli ve tezsiz olmak üzere toplam 60 öğrenci kabul edecek.