Sağlıklı yaşamın yeni anahtarı: filizlendirilmiş bakliyatlar
Filizlendirilmiş bakliyatlar hem sağlık hem de lezzet açısından sofralara değer katıyor. Filizlendirmeyi “kuru ve uyku halindeki tohumların canlanması" şeklinde açıklayan Duru Gıda Beslenme Danışmanı Emine Uluçay, bu doğal yöntemin sindirimi kolaylaştırarak besinlerin emilimini artırdığına dikkati çekti.
Bakliyatlar, bitkisel protein, lif ve mikro besin öğeleri açısından zengin yapılarıyla sağlıklı beslenmenin temel yapıtaşlarındandır. Ancak bu besinleri daha kolay sindirilebilir ve besin değeri açısından daha verimli hale getirmek de mümkündür. Bu amaçla başvurulan en doğal yöntemlerden biri ise, filizlendirme olarak öne çıkıyor. Duru Gıda Beslenme Danışmanı Emine Uluçay, filizlendirmeyi; “Filizlendirme ya da çimlendirme, nohut, mercimek gibi bakliyatların, tahılların ve sert kabuklu kuruyemişlerin suyla temas ederek uyanması ve canlanması sürecidir. Kuru ve uyku halindeki bir tohumun yeniden hayata dönmesini simgeler. Bu doğal süreç, yalnızca bitkinin değil, içeriğindeki besin ögelerinin de yeniden yapılandığı bir dönüşümdür.” şeklinde tanımlıyor.
“Filizlendirme, sindirim problemlerini azaltmaya yardımcı oluyor”
Emine Uluçay, filizlendirmenin faydalarını şu şekilde anlattı: “Filizlendirme, tüketim sonrası oluşabilecek sindirim problemlerini azaltmaya yardımcı olur. Çünkü bu süreç, fitik asit ve lektin gibi sindirimi zorlaştıran anti-besin maddelerini azaltır, böylece besin emilimi artar. Aynı zamanda tohumların vitamin, mineral ve antioksidan içeriği yükselirken, proteinler de vücut tarafından daha kolay kullanılabilir hale gelir.”
Uluçay, ‘’Filizlendirilmiş tohumlar, sağlıklı bireyler için faydalı olabilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf kişiler, hamileler, çocuklar ve yaşlılar için önerilmez. Çünkü filizlendirme sırasında oluşan nemli ortam, Salmonella ve E.Coli gibi zararlı bakterilerin üremesi açısından risk oluşturabilir.” şeklinde uyarıda bulundu.
Ayrıca doğru koşullarda ve dikkatli uygulandığında, bu yöntemle ev ortamında doğal ve zengin içerikli besinler üretmenin mümkün olduğunu belirten Uluçay, “Filizlendirme için mercimek, nohut, maş fasulyesi, alfalfa (yonca), chia ve ay çekirdeği gibi tohumlar tercih edilebilir. Filizlendirme süreci ise, oldukça basittir ve ev ortamında güvenle uygulanabilir.” dedi.