Laboratuvarda üretilen tavuk eti tam not aldı!
Yapay diğer bir tanımıyla laboratuvar ortamında üretilen bitkisel bazlı protein formülü. İsrail’de Ness Ziona kentinin teknokentindeki bir restoranda, bir ilk olarak ‘laboratuvarda üretilmiş tavuk eti’ kullanılan ürünler, tüketicilerle buluştu.
Reklam
Dünya nüfusunun giderek artması ve küresel ısınma, kuraklık ile birlikte hayvansal etlerin üretiminin zorluğu gözler önüne serildi. İnsanların artık yapay ete geçmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak yapay et konusunda bilinmeyen ve tüketicilere sıcak gelmeyen bir çok konu var.
Yapay et kısaca laboratuvar ortamında üretilen bitkisel bazlı protein formülü. İsrail’de Ness Ziona kentinin teknokentindeki bir restoranda, bir ilk olarak ‘laboratuvarda üretilmiş tavuk eti’ kullanılan ürünler, tüketicilerle buluştu.
"Bilgi verilmezse farkına varmayacaktık"
Restoranın bitişiğindeki SuperMeat firmasına ait üretim tesisinde, laboratuvar koşullarında üretilen tavuk eti, restorana gelen müşterilerce beğenildi. Hamburger gibi ürünlerde kullanılan etin tadının beğenilmesinin yanı sıra, müşteriler, laboratuvarda üretilen tavuk etinin tadının normal tavuk etinden farklı olmadığını, önceden bilgi verilmese farkı anlayamayacaklarını söyledi.
Ürün henüz yasal onay sürecinde
Ürün henüz yasal onay bekleme sürecinde. Bu sırada, aynı restoranda tüketici geri dönüşlerini alabilmek adına periyodik test yemekleri hazırlanıyor. Restoranda, tavuk etinin üretildiği laboratuvar ortamına açılan, teknisyenlerin büyük fermantsayon tanklarını kontrol ederken görüldüğü büyük pencereler de var.
Tadına bakarken üretim sürecini de izleyebiliyorlar
Bir diğer deyişle, tüketiciler tavuk etinin tadını denerken, tavuk etinin üretimini de izleyebiliyor. SuperMeat firmasının başındaki isim olan Ido Savir, “İnsanlar ilk kez laboratuvarda yetiştirilen bir et ürününün tadına bakarken, üretim sürecini de izleyebiliyor” diye konuştu.
Dölenmiş tavuk yumurtasından alınan hücreler
Tavuk etinin üretimi, döllenmiş tavuk yumurtasından alınan hücrelerin çoğaltılmasıyla başlıyor. Daha sonra hücre kültürleri protein, yağ, şeker, mineral ve vitamin içeren bitkisel bir sıvı ile besleniyor. İsraf veya kayıp olmadan doğrudan üretime giden bu bileşenler ile, doku hızlıca büyüyor. Kütlesi birkaç saatte 2 katına çıkıyor.
Zulüm olmadan et üretmek amaçlanıyor
Üretici firma, kesim ve zulüm olmadan, daha etik ve sürdürülebilir bir yolla et üretmeyi amaçlıyor. Üretilen üründe genetiği değiştirilmiş bir ürün veya antibiyotik de bulunmuyor.