Fazla Kurucu Ortak ve CEO’su Olcay Silahlı’dan tedarik zinciri paydaşlarına çağrı!

Fazla Kurucu Ortak ve CEO’su Olcay Silahlı’dan tedarik zinciri paydaşlarına çağrı!

28.09.2023 13:54:39

Geliştirdiği teknoloji tabanlı, bütünsel atık yönetimi çözümleri ile başta gıda olmak üzere tekstil, ambalaj ve kimya endüstrilerinde atık oluşumunu önlemek ve fazla ürünleri en yüksek fayda ile döngüsel ekonomiye kazandırmak için çalışan Fazla’nın Kurucu Ortak ve CEO’su Olcay Silahlı, tedarik zinciri paydaşlarını gıda kaybı ve israfını önlemek için birlik olmaya davet ediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Çevre Programı tarafından gıda kaybı ve israfı konusunda küresel bir bilinç oluşturmak; üreticiden bireysel tüketiciye, tedarik zinciri paydaşlarını bu konuda aksiyon almaya teşvik etmek, gıda sistemlerinin iklim krizi üzerindeki etkisini azaltmak ve gıda krizi ile mücadele etmek adına belirlenen Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü bu yıl 4. kez 29 Eylül’de anılıyor.

Bu özel gün kapsamında düşüncelerini paylaşan ve yola Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gıda kaybı ve israfını ve buna bağlı karbon salımını %50 oranında azaltmayı hedefleyerek çıktıklarının altını çizen Fazla’nın Kurucu Ortak ve CEO’su Olcay Silahlı, “Yapılan çalışmalar küresel çapta üretilen her 3 gıdadan 1’inin israf edildiğini, buna karşılık Dünya çapında sağlıklı beslenmeye gücü yetmeyen insan sayısının son birkaç yılda 100 milyondan fazla artarak neredeyse 3,1 milyara çıktığını ve bu durumun, pandemi sırasında artan tüketici gıda fiyatlarının etkilerini yansıttığını gösteriyor. Küresel olarak bir krizler dönemi içindeyiz ve bu krizlerin etkilerini Dünya’nın dört bir yanında, her kesimden insan hissediyor; en temel insani ihtiyaçları karşılamak için mücadele ediyor. Öte yandan yaşadığımız bu krizler her geçen gün gıda güvenliği ve beslenme konularında yaşadığımız açıkları genişletiyor. 2022 yılı için küresel ekonomik büyüme beklentileri önemli ölçüde tarımsal gıda sistemlerini dönüştürmek üzerine odaklanırken gördüğümüz senaryoda bu alana yatırım yapmak için ayrılan mali kaynaklar sınırlı.” şeklinde konuştu.

Birlikte mücadele edildiği takdirde sürdürülebilir ve adil gıda sistemleri kurulacağına vurgu yapan Silahlı, “Birleşmiş Milletler tarafından 2030 Ajandası kapsamında belirlenen hedeflere ulaşmak için az zamanımız kaldı fakat hala umut var. Bunu başarmak için yapmamız gereken belli: birlik olmak ve kapsayıcı şekilde ilerlemek. Bütünsel ve fayda odaklı bir kurgu ile ve paydaş katılımını önceliklendirerek birlikte kuracağımız adil ve sürdürülebilir gıda sistemleri küresel açlığın önüne geçmemizi, iklim krizinin etkilerini en aza indirmemizi ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak. Şimdi bu ortak amaç etrafında birlik içinde hareket edersek eşitsizliklere son verebilir, daimi ekonomik döngüler yaratabilir ve Dünya’mızı kurtarabiliriz.” dedi.