Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
Gıda güvenliği 200 hastalıktan koruyor

Gıda güvenliği 200 hastalıktan koruyor

15.06.2021 13:08:34

Küresel gıda talebinin artmasıyla birlikte gıda güvenliği de hayati önem kazandı. Çünkü yılda yaklaşık 2.2 milyon kişi gıdadan bulaşan hastalıklardan vefat ediyor. Gıda güvenliği ihmalinin 200 hastalığın bulaşmasına neden olduğu belirtiliyor.

 

Haber: Müge BİBER

Artan nüfus ve gıda talebi, beraberinde gıda güvenliğinin de önemini artırıyor. Tarladan sofraya kadar gelen süreçte gıda güvenliği yönetmeliklerine uyulmaması, gıda kaynaklı hastalıkların artmasına yol açıyor. Tüketicilerin dikkatini gıda güvenliğine çekmek isteyen TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu, bir webinar düzenledi. ‘Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetimi’ konulu webinarın açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş yaptı. Toplantıda ayrıca, İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Ayşen Çoban Dinçsoy, gıda güvenliği konusunda hazırladığı sunumla katılımcıları bilgilendirdi.

SAĞLIKLI BİR HAYAT İÇİN

Levent Taş, gıda güvenliğinin hem üretici hem de tüketiciyi yakından ilgilendiren bir konu olduğunun altını çizerek, gıdadan bulaşmanın, tarladan çatala gıda zincirinin her bir sürecinde meydana gelebileceğini belirtti. Taş, bu süreçte ortaya çıkacak gıda kaynaklı hastalıkların toplum sağlığı için bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Taş, şöyle devam etti: ”Ülkeler incelen-diğinde az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gıda kaynaklı hastalık oranlarının ve ölüm sayılarının diğer ülkelere göre daha fazla olduğu biliniyor. Son yıllarda küresel ölçekte artan insan sağlığını koruma bilinci, gıda sektöründe kendini gösteriyor. Sağlıklı bir hayat sürmek için gıdaların güvenilir olması büyük önem kazandı.”

TEK TIP TEK SAĞLIK

Dr. Öğretim Üyesi Ayşen Çoban Dinçsoy ise “Artık Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Tek Tıp Tek Sağlık’ sloganı, sağlığın temel şartı haline geldi. Tek Tıp Tek Sağlık, ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklara odaklanan, insan, hayvan ve çevre ilişkileri bağlamında toplum sağlığına bakan bir yaklaşım” dedi.

TEHLİKE ANALİZİ ZORUNLU

Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) sistemi, 1960 yılından beri dünya genelinde kullanılan bir gıda güvenlik sistemi. HACCP, Türkiye’de de gıda işletmeleri için ön koşul haline getirildi. Gıda işletmelerinin kayıt aşamasında Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen onay belgesini alabilmeleri için HACCP şartlarını uygulaması gerekiyor. Bu şartları uygularken de Bakanlık tarafından yapılacak denetimlerden geçmeleri şartı da var.

22 FARKLI BAĞIRSAK HASTALIĞINA NEDEN OLUYOR

* 200’den fazla hastalık gıda yolu ile bulaşıyor.

* Gıda ve su kaynaklı hastalıklar nedeniyle dünyada her yıl 2.2 milyon kişi yaşamını yitiriyor.

* 22 farklı bağırsak rahatsızlığı ile 2019 yılında 600 milyon vaka, 420 bin ölüm gerçekleşti.

* Salmonella en çok görünen bağırsak rahatsızlığı olarak 52 bin kişinin ölüme neden oluyor.

* Özellikle 5 yaş altı çocukların yüzde 40’ı gıda kaynaklı bağırsak rahatsızlığı çekiyor.

İSO 22000 FAYDALARI

Güvenli gıda üretmek amacıyla oluşturulmuş uluslararası bir standart olan İSO 22000, gıda zincirine katılan her tür ve büyüklükteki kuruluşlar için geçerli. Peki, İSO 22000 faydaları neler?

* Ürün, hizmet ve personel kalitesinde artış

* Çalışma ortamında iyileşme

* İş verimliliği ve memnuniyetinde artış

* Hijyen ve gıda güvenliği bilincinde artış

* Tedarik zincirinde daha iyi bir yer edinme

* Rekabet gücü ve uluslararası ilişkilerde artış

* İhracatta kolaylık

* Daha etkin bir yönetim ve stok kontrolü

* Gıda zehirlenmelerinin önüne geçilmesi

* Gıda israfının en aza indirilmesi

* Daha iyi bir çalışan kadrosu oluşturma