Assan Foods, ihracatını yüzde 13 artırdı
4 kıtada 50’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren Assan Foods, 2020 yılında küresel sağlık krizine rağmen ihracatını dolar bazında yüzde 13 artırma başarısı göstermişti.
1998 yılında kurulan ve bugün gelinen noktada günde 4.500 ton taze domates işleyebilme, 4 milyon adet ambalajlı ürün üretebilme kapasitesiyle Türkiye’nin ketçap, mayonez ve sos kategorilerinde en büyük üreticisi olan Assan Foods, Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen, gıda endüstrisinin en büyük küresel buluşmaları arasında gösterilen Anuga 2021’de yerini alıyor.
Yüzde 90 oranında dış ticaret artısı sağlıyor
Fuarda var olan müşterilerinin yanı sıra, potansiyel müşteriler ile de görüşmeler gerçekleştireceklerini belirten Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu, “Gerek Colorado, Kingtom ve Oba markalarımızla, gerekse private label alanında ve ham madde olarak, 4 farklı kıtada 50’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Üretim için ithalat girdilerimiz, ihracatımızın yüzde 10’u düzeyinde kalıyor ve ihracat faaliyetlerimizle Türkiye’ye yüzde 90 oranında dış ticaret artısı sağlıyoruz. Küresel ticaret açısından pandemi, risk ve zorluklar olduğu kadar kendine özgü fırsatlar da barındıran bir süreç. Dünya genelinde ürün sürekliliğinde sıkıntı yaşamamak için tedarik zincirlerini güvenilir kaynaklarla çeşitlendirme arayışı var. Bu, çok önemli fırsatlar barındıran bir değişim. Bu değişime liderlik etmeye, ülkemize sağladığımız ihracat değerini daha da ileriye taşımaya azmediyoruz. Anuga Fuarı’nda yapacağımız görüşmeler bu açıdan önem taşıyor” dedi.
İhracatını dolar bazında yüzde 13 artırdı
Assan Foods’un 2020 yılında başarılı bir ihracat grafiğine imza attığını ifade eden Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu, “2020 yılında küresel sağlık krizine rağmen ihracatını dolar bazında yüzde 13 artırdık. Pandemi sürecinde dünya genelinde var olan ve potansiyel müşterilerimizle proaktif iletişime hız verdik. Onlara, ‘Türkiye’de COVID-19 kontrol altında, sağlık hizmetimiz çok düzgün işliyor, fabrikalarımız denetime girdi, COVID-19 ile ilgili güvenli üretim sertifikası aldı’ temel mesajlarını aktardık. Rekabet gücümüzü daha da yukarıya taşıyan yatırımımızın yanı sıra, pandemi tedbirleri döneminde operasyonel mükemmellikte devamlılığı sağlamak için, tüm müşterilerimizle dijital kanallardan iletişimi ve süreç takibini kesintisiz sürdürdük. Gelişmeler konusunda düzenli bilgilendirmeler gerçekleştirdik. Bunun karşılığını da başarılı iş sonuçları olarak aldık. Bu başarının asıl sahibi olan tüm çalışma arkadaşlarıma, uzmanlıklarını azimli ve yüksek enerjili çalışmalarına yansıttıkları için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Assan Foods’un global arenadaki başarıları sonucunda, bu yıl Haziran ayında Kibar Holding ve dünya gıda devi the Kraft Heinz Company arasında, Assan Foods hisselerinin tamamının satışını öngören bir mutabakat imzalanmış, 4 Ekim 2021’de satış gerçekleşmişti.
Kalite odaklı çalışıyor
Assan Foods’un kuruluşundan bu yana, yurt içi ve yurt dışı müşterileri için hem kendi markaları, hem onların markası, hem de ham madde olarak ürettiği ürünlerle ulusal ve küresel pazarlarda rekabetçi bir konuma sahip olduğunun altını çizen Hakan Koçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya gıda ve perakende devleri için güvenilir iş ortağı kimliği taşıyan Assan Foods, kuruluşundan bu yana üretimde kalite sistemleriyle çalışmakta ve düzenli denetimlerden geçmektedir. COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi’nin yanı sıra, TSE, BRC, IFS, BSCI ve Halal gibi sektörün önde gelen güvenlik ve kalite belgelerine sahibiz. Dünya genelindeki iş birliklerimizin yanı sıra, yeni fırsatlar için, iş kolumuzun önemli ticari etkinliklerine düzenli katılıyoruz. Marka destek programı kapsamında yer aldığımız TURQUALITY® devlet desteği, bu noktada bizlere yardımcı oluyor.”
Yüksek katma değerli soslarda Türkiye’nin ilk ihracatçısı olma özelliği taşıyan Assan Foods, sosların yanı sıra ketçap, mayonez, domates salçası, biber salçası gibi ürünler ihraç ediyor. Kendi markalarıyla ve özel markalı olmak üzere, Orta Doğu, Kafkaslar ve Afrika’da birçok ülke için salça, Uzak Doğu ve Avrupa’da özellikle büyük zincir marketler için ketçap, mayonez ve sos ürünleri üreten şirketin ihracat coğrafyasında, ABD’nin yanı sıra Afganistan, Almanya, Angola, Bahreyn, Barbados, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Çin, Danimarka, , Dominik Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Gine Konagri, Gürcistan, Hollanda Antilleri, Hong Kong, Irak, İsrail, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Katar, Kosova, Letonya, Lübnan, Malezya, Norveç, Romanya, Rusya, Singapur, Suudi Arabistan ve Ukrayna yer alıyor. Bu ülkelere 2020 itibarı ile Bangladeş, Burkina Faso, Fas, Kuveyt, İrlanda, Mısır, Togo ve Ürdün de eklendi.