TUSİD Başkanı Kaplangı: 150 ülkeye ihraç eden rekabetçi bir sektör haline geldik

TUSİD Başkanı Kaplangı: 150 ülkeye ihraç eden rekabetçi bir sektör haline geldik

16.09.2022 15:06:08

GastroAntep kapsamında düzenlenen panelde konuşan TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı, endüstriyel mutfak sektörünün dünyanın 150 ülkesine sürekli ihracat gerçekleştiren, istihdam yaratan, dünyayla rekabetçi bir sektör haline geldiğini söyledi.

Reklam

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4’üncüsünün düzenlendiği Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) kapsamında “STK'ların Turizm ve Gastronomi Sektörünün Gelişimine Katkıları ve Uzun Dönemdeki Planları” konulu bir panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran’ın yaptığı panelde TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır, TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı ve ETÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz konuşmacı olarak yer aldı.

6,5 milyar dolar ihracat 2 milyar dolar ithalat

Endüstriyel mutfak sanayicilerinin ihracattaki başarılarını anlatan TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı paneldeki konuşmasında şunları kaydetti: “Gastronomi sektörü ve bileşenleri ile bunun merkezinde olan endüstriyel mutfak, çamaşırhane, servis ve ikram ekipmanları sektör bileşenlerini oluşturan sanayicilerimiz gerçekten büyük başarılara imza atıyorlar. Bugün Türkiye tüm dünya ihracatından binde sekizlik bir pay alıyor. Endüstriyel mutfak sektöründe bu oran yüzde 2’ler düzeyinde. Yani Türkiye ortalamasının iki buçuk katı. Tüm mutfak eşyalarında 6,5 milyar dolar ihracat 2 milyar dolar ithalatla Türkiye’nin dış ticaret fazlasına 4,5 milyar dolarlık bir katkı sağlıyor sektörümüz. Ayrıca 120 bin civarında doğrudan istihdam sağladığımızı söylemeliyim. 

Endüstriyel mutfak sektöründe durum çok daha iyi. 2,4 milyar dolar ihracata karşılık geçtiğimiz yıl sadece 200 milyon dolar ithalat var. Yani 35 yılda geldiğimiz noktada yüzde 100’ünü ithal eden bir sektörken yüzde 100 ihraç eden bir sektör konumuna geldik. Dünyanın 150 ülkesine sürekli ihracat gerçekleştiriyoruz, ürünlerimiz dünyadaki tüm şeflerin kullanımına açık ve dünyayla rekabetçi olan bir sektör haline geldik.”