Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
Sebahattin Üzeyir: Avrupa pazarında büyük hareketlilik bekliyoruz

Sebahattin Üzeyir: Avrupa pazarında büyük hareketlilik bekliyoruz

28.03.2022 15:13:28

Pandeminin etkilerinin sona ermesinin ardından Avrupa pazarında önemli bir hareketlilik yaşanacağını açıklayan SGS Oven Kurucu Ortağı Sebahattin Üzeyir, “İzlenimlerimiz Avrupa pazarından çok ciddi miktarda ekipman talebi olacağı yönünde” diye konuştu. 

Kurulduğu günden itibaren yüzünü Avrupa pazarlarına çeviren SGS Oven Bakery & Catering Equipment, Almanya merkezli olarak büyümesini sürdürüyor. İzmir Torbalı’daki fabrikasında üretim gerçekleştiren şirket, 2019 yılında Almanya’nın Münih kentinde açtığı depo ve showroom ile Avrupa pazarlarındaki etkinliğini artırmaya devam ediyor. 

90 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirketin Kurucu Ortağı Sebahattin Üzeyir, Almanya’daki yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: “Almanya’nın gastronomi alanında gelişmiş tüm şehirlerinden müşterilerimiz vardı. Bu nedenle mağaza açmak için Almanya’da karar kıldık. 2019 yılında Münih’te 5000 metrekarelik kapalı alana sahip bir yer kiraladık. İçine 1000 metrekarelik showroom yaptık. Pazarda tam teşekküllü hizmet verebilmek için Türkiye’den de 15 civarında firmaya da kendi markamızla üretim yaptırmaya başladık.”

“Olumlu sinyaller alıyoruz”

Almanya’daki mağazalarını açtıktan kısa süre sonra pandeminin başladığını hatırlatan Sebahattin Üzeyir, şöyle devam etti: “Faaliyete başladıktan kısa bir süre sonra pandemi sürpriziyle karşı karşıya kaldık. Almanya’da 2020 yılı çok kötü geçti. Uzun süreli kapanmalar oldu. 2021 yılında kontrollü açılmalar başladı. 2022 yılında ise pazardan çok olumlu sinyaller almaya başladık.”  

“Yenileme pazarında ciddi artışlar bekliyoruz”

Uzun süre kullanılmayan endüstriyel mutfak cihazlarının özellikle motor ve gaz sistemlerinde sorunlar yaşandığına dikkat çeken Sebahattin Üzeyir, bu durumun pazarda yeni ürüne duyulan ihtiyacı artıracağını ve beklenin ötesinde bir talebe dönüşeceğini söyledi. Sebahattin Üzeyir, bu öngörüsüyle ilgili şu bilgileri verdi: “Avrupa pazarında yaşanan uzun süreli kapanmalar nedeniyle kullanılmayan ekipmanlarda oksitlenme, yağ kaybı ve soğutucularda gaz eksilmesi gibi sorunlara neden oldu ve bunlar ertelenerek bugünlere kadar geldi. Bu türden yıpranmaların önümüzdeki aylardan itibaren yenileme pazarını çok ciddi bir şekilde artıracağını düşünüyorum. İzlenimlerimiz, pandemi tamamen bitip işletmeler tam kapasite ile çalışmaya başladığında Avrupa pazarında çok ciddi miktarda ekipman talebi olacağı yönünde.” 

“Üreticilerimizle rekabete girmeyeceğiz”

Avrupa’daki gelişmiş kargo sistemi sayesinde Yunanistan’dan İskandinav ülkelerine kadar geniş bir coğrafyaya ürün satabildiklerini anlatan Sebahattin Üzeyir, Türkiye’deki faaliyetlerinde ise ağırlığı üretime vereceklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye pazarında bizim için üretim yapan şirketlerin önüne geçecek, rekabet edecek girişimlerde bulunmayacağız. Bizden sonraki jenerasyon ne yapar bilmem ama, ben ve ortağım 20 yıldır kurduğumuz düzeni bozmayacağız…” 

Sebahattin Üzeyir Kimdir?

1969 yılında Bulgaristan’ın Kırcali şehrinde dünyaya geldi. 1996 yılında filmleri aratmayan bir yolculuk sonunda Türkiye’ye geldi. Bulgaristan’da ziraat mühendisliği eğitimi alan Sebahattin Üzeyir’in endüstriyel mutfak sektörüne girişi ise “yabancı dil bilen personel ilanına” başvurması sonucu tesadüfen gerçekleşti. 5 yabancı dili konuşabilen Sebahattin Üzeyir, girdiği şirketin ihracat departmanında çalıştıktan kısa bir süre sonra ihracat müdürlüğü görevine yükseldi.  

1999 yılında Bulgaristan’dan çocukluk arkadaşı olan Ruşen Aksu ile birlikte SGS’yi kurdu.  İptidai şartlarda ürettikleri ürünleri Bulgaristan’dan başlayarak Avrupa’nın farklı şehirlerine satmak için çaba sarf ettiklerini anlatan Sebahattin Üzeyir o günleri şöyle anlatıyor; “İtalya’da ilk fuara katıldığımızda yaptığımız ürünleri sergilerken utanıyorduk. Şu an 90 ülkeye ihracat yapıyoruz.”

Yaşadığı zorluklarla rağmen doğduğu topraklarla bağını kesmeyen Sebahattin Üzeyir ve ortağı Ruşen Aksu’nun Bulgaristan’da ise iki adet termal otel yatırımı bulunuyor.