Esra Altay Batkın: “Kadınların fark yaratmasına tanık olmak ve liderlik etmek büyük bir onur”
İnoksan, endüstriyel mutfak sektöründe kadın personel istihdam sayısıyla dikkat çeken şirketlerden biri. İnoksan Genel Müdürü Esra Altay Batkın, “İnoksan Kadın İstihdam Projesi’yle 10 kadın çalışanı üretim kadromuza dahil ettik. Erkek egemen bir sektörde kadınların fark yaratmasına tanık olmak ve liderlik etmek benim için büyük bir onur” diyor.
Reklam
Gastronomi Dergisi
1980 yılında kurulan İnoksan, 4 bin çeşide varan yardımcı mutfak ürünüyle; otel, bar, kafe, restoran, catering ve turistik tesis gibi yeme içme alanlarının bulunduğu tüm mekânlara gereken ürün ve aksesuarları üretip, gerektiğinde ithal ederek müşterilerine sayısız alternatif sunuyor. Mutfak profesyonellerinin taleplerine üst seviyede çözümler sağlayan İnoksan, bunların yanı sıra çamaşırhane ekipmanları ve açık büfeler üretiyor. 25 bin metrekare kapalı alanda kurulu teknolojik bir mutfak üssüne sahip İnoksan, 5 kıtada 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Aynı zamanda T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın “Türkiye’den dünya markaları yaratmak” amacıyla uyguladığı Turquality programı kapsamında, 5 yıllık “Gelişim Yol Haritası”nda yer alan hedeflerini adım adım gerçekleştiriyor.
İnoksan Ar-Ge Merkezi sürekli gelişen teknolojik alt yapısı ve nitelikli is¸ gücüyle büyümesini sürdürüyor. 35‘in üzerinde özgün endüstriyel ürün tasarım tescili ile yıllık cirosunun yüzde 2’sini Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor. Türkiye’de ilk yerli kombi fırını teknolojisini geliştirip, üreten firma, İnosmart marka fırınlarıyla sektörün ihtiyaçlarını en iyi şekilde analiz ediyor ve Ar-Ge çalışmalarını güçlendiriyor. Bunun yanı sıra 6 bin tabak yıkama kapasiteli BYF600 bulaşık yıkama makinesi de sektör profesyonellerinden yoğun ilgi görüyor. Ana mutfak, açık büfeler başta olmak üzere; gemi mutfağı, hastaneler, fabrikalar, okullar gibi birçok güçlü referansa sahip olan İnoksan, “İnoksan Çağrı Merkezi” ile satış sonrası hizmet desteğini profesyonel bir zemine taşıyor. İnoksan Çağrı Merkezi, yüzde 95 cevaplama oranıyla sektörünün oldukça üzerinde bir orana sahip. Ayda ortalama 10 bin çağrıya yanıt veren çağrı merkezinde de bir kullanıcının hatta bekleme süresi, ortalama 11 saniye…
Türk endüstriyel mutfak sektörünün gelişimi ve tanıtımında örnek işlere imza atan İnoksan’ın Ar-Ge çalışmalarını, yatırımlarını ve gelecek dönem hedeflerini İnoksan Genel Müdürü Esra Altay Batkın’dan dinledik.
Pandemide yeme-içme sektörü tüketicilerinin ihtiyaçları, alışkanlıkları ve beklentileri hızlı bir dönüşüm sürecine girdi. Pandemi sonrası “yeni normal” olarak nitelenen dönemin ihtiyaçlarına yönelik ne tür ürünler ve teknolojiler geliştirdiniz?
Yeme içme sektörü bu denli değişirken her türlü ihtiyaca cevap vermek için teknolojiyle birlikte modüler mutfakları geliştirmeye devam ediyoruz. Mutfaklarda verimliliğin ön plana çıktığı bu dönemde; işletme maliyetlerini azaltacak, birden fazla menüye hitap eden ve şartların değiştiği zamanda da farklı konseptlere uyum sağlayabilecek esnek endüstriyel mutfak çözümleri sunmayı sürdüreceğiz.
İnoksan olarak, nasıl dijital dönüşüm yatırım ve uygulamalarına imza attınız?
Dijitalleşmeye yönelik atılan adımlar çerçevesinde 5 yıl önce faaliyete geçirilen İnoksan Çağrı Merkezi’ni her geçen gün geliştirdik. 2 milyon avroluk makine yatırımımızla özellikle stratejik ürün gruplarında kapasite artışı gerçekleştirdik. Ayrıca 4 milyon TL’lik teknolojik yatırımla SAP kurulumumuzu tamamladık. Sektörde ilk defa RFID uygulamasını operasyonlarında kullanan marka olduk. SAP + RFID + e-İrsaliye teknolojilerini de etkin bir şekilde birleştirerek ürünlerimizi müşterilerimize sıfır hatayla ulaştırıyoruz. Otomatik sesli ve görsel uyarı sistemlerimiz sayesinde yanlış ve eksik ürün gitmesi neredeyse imkânsız diyebiliriz. Yine RFID ve SAP’nin entegrasyonu sayesinde kısa zamanda, az insanla, sıfır hatayla sayım yapıyoruz. Kalite ekibi sahada SAP Fiori ekranları ve barkod uygulamasıyla üretim teyidi alabiliyor ve ürünün kontrol planını görüp cep telefonu üzerinden onay verebiliyor.
SAP üzerinde ürünlerimizin kullanım kılavuzları onaylı dokümanlar olarak arşivleniyor. Bu dokümanlar, web sitesinde de yüklü vaziyette dünyaya açıldı. Ürünlerimize yapıştırdığımız karekodlar, o ürünün üretildiği dönemde aktif olan kullanım kılavuzunu cep telefonundan görebilmeyi sağlıyor. Böylece kullanım kılavuzları için kâğıt israfını durdurmuş olduk.
Çağrı merkezimiz müşterilerimizden gelen arıza taleplerini ve montaj taleplerini SAP CRM sistemine giriyor. Oluşturduğumuz akıllı yönlendirme algoritması sayesinde görev, yetkili servis ekibine düşüyor. SAP Fiori cep telefonu uygulaması sayesinde Türkiye’de görev alan 180 tane teknik servis personeli kendisine düşen görevi görüyor, müşteriye ulaşıyor, arızayı çözüyor veya montajı tamamlıyor. Tüm bu işlem adımları tamamen dijital platformda izleniyor ve tamamlanıyor. Sürecin sonunda müşterimiz cep telefonu ekranına imzasını atarak işlemi sonlandırıyor. Sistem otomatik olarak işleme dair onay formunu e-posta yoluyla ulaştırıyor.
İnoksan’ın kadın istihdamına yönelik çok değerli çalışmaları var. Bu çalışmalardan bahsedebilir misiniz? Erkek egemen bir sektörde kadınlardan gelen çalışma talepleri ve sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Üretimden Ar-Ge’ye, satıştan pazarlamaya, ihracattan yönetime kadar tüm alanlarda kadın istihdamını destekliyoruz. Kadınlarımız doğası gereği işlerinde daha özenli ve her zaman daha disiplinli. Erkek egemen bir sektörde de bu farklarını her zaman ortaya koyuyorlar. Kadın elinin değdiği her şey güzelleşiyor. Diğer ülkelerde istihdam edilen kadın işgücünü örnek alarak, Bursa İŞKUR İl Müdürlüğü iş birliği ile İnoksan Kadın İstihdam Projesi’ni başlattık ve 10 kadın çalışanı üretim kadromuza dahil ettik.
Markanıza sizin ve kadın çalışanlarınızın kattığı güçten bahseder misiniz?
Kadınların sosyal destek ve ilişki sürdürme becerisi, erkeklere oranla daha fazla. Bunun gücünü arkamıza alarak her alanda kadınların fark yaratmasına tanık olmak ve liderlik etmek benim için büyük bir onur. İyi ki varız!
HORECA sektörünün endüstriyel pazarında kadın yönetici olarak çalışmanın avantajları veya varsa dezavantajları neler?
Erkek egemen bir sektörde kadın yönetici olarak var olmak başta elbette kolay olmadı, fakat işinizi en iyi şekilde yaptığınız ve farkınızı ortaya koyduğunuz zaman herkes tarafından saygı duyulur hale geliyorsunuz.
Yeni projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Özellikle 2021 yılında restoran, otel gibi daha çok hangi alanlarda projelere imza attınız?
2022 yılına hızlı bir giriş yaptık diyebiliriz. Hem yurt içi hem yurt dışında bizi heyecanlandıran ve yeni yollar keşfetmemize yardımcı olacak hedeflerimiz var. 2022’de ilk hedefimiz dijital alt yapımızı her alana entegre ederek var olan potansiyelimizi en üst seviyelere çıkartmak. 2021’de hem otel hem hastane hem de restoran tarafında çok önemli referanslarla birlikte yılı tamamladık.
Türkiye ve yurt dışındaki satış ve proje ağınız nasıl genişliyor? Hangi bölgeleri hedefliyorsunuz?
İhracatta yeni hedef olarak dünya ekonomisinde büyümenin motoru haline gelen gelişmekte olan pazar (emerging markets) ülkeleri rotamızda yer alıyor. Bu ülkelerde özellikle orta segmentte yer alan ürünlerimizin satışı ile proje bazlı satışlarımızın büyüyeceğini ön görüyoruz. Bunun yanında Orta Doğu, Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika, Türk Cumhuriyetleri proje bazlı satışlarda büyüme olanakları sunan ülkeler durumunda. Üst segment ürünlerimizle de G-7 ülkelerinde yer almaya ve marka imajımızı yüksek tutmaya kararlıyız. Kuşak - Yol Projesi çerçevesinde Çin’den Orta Asya ve İran, Balkan ülkeleri ve Avrupa çizgisi boyunca yeni yatırımlar ve bu kapsamda yeni satış imkânlarının doğacağını da ön görüyoruz.
İnoksan’ın 2022 hedefleri nelerdir?
“Geleceğe dokun” mottomuzla inovatif ve sürdürülebilir teknolojilerle birlikte daha dijital, çevre ayak izini küçülterek dünyanın tüm ülkelerinde, tüm mutfaklarda var olmayı hedefliyoruz.