Endüstriyel mutfak sektörü ABD pazarına odaklandı

Endüstriyel mutfak sektörü ABD pazarına odaklandı

27.05.2023 11:33:28

2022 yılını 2,45 milyar dolar ihracatla kapatan ve dünyanın 5 ekol ülkesinden biri olan endüstriyel mutfak sektörü, ABD pazarına odaklandı. Bu anlamda Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), milli katılım organizasyonuyla Chicago’da 20-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen endüstriyel mutfak sektörünün önemli fuarlarından biri olan National Restaurant Association (NRA) Show South Hall’de 18 üyesiyle yer almaya hazırlanıyor. 

Reklam

Endüstriyel mutfak, çamaşırhane, servis ve ikram ekipmanları sektörü, 6,5 milyar dolarlık genel mutfak eşyaları ihracatının yüzde 40’ını tek başına gerçekleştiriyor. Dış ticaret fazlasının maksimum seviyede olduğu sektör, 2022 yılını 2,45 milyar dolar gibi önemli bir başarıyla kapatırken 2023 yılı için ise 2,8 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor. Bu anlamda uzak ülkelere ihracata odaklanan TUSİD, özellikle ABD pazarında ihracatını artırmak istiyor.

ABD’deki fuarlara katılımı önemsediklerini belirten TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı, “Dünyanın 5 ekol ülkesinden birisiyiz. Çin, ABD, Almana, İtalya’nın ardından biz geliyoruz. Çok yüksek ithalat yapan ABD pazarı ithalatını ağırlıklı olarak Çin’den yapıyor. Başka bir ifadeyle Çin, 140 milyar dolarlık ihracatın yüzde 60’ını ABD’ye yapıyor. Oysa bu pazarın yüzde 10’undan pay almamız bile sektörümüzün yüzde 100 büyümesini sağlayabilir. Bu yüzden de ABD’de gerçekleşen fuarlara önem veriyoruz. 20 üyemizle birlikte 1-3 Şubat tarihleri arasında ABD Orlando’da düzenlenen NAFEM 2023 Uluslararası Gıda Üretim Teknolojileri Fuarına katılmıştık. Şimdi de 20-23 Mayıs tarihleri arasında ABD Chicago’da düzenlenen NRA Show’a katılmaya hazırlanıyoruz. South Hall’de milli katılım organizasyonuyla 18 üyemizle yer alacağız. Bu senenin ihracattaki ana gündem konusu; uzak pazarlara ihracat. Biz de bu hedefi yerine getirmek üzere çabalasak da ETL ve NSF belgelerini almakta zorlandığımız için ABD’ye ihracatımızı istediğimiz düzeye getiremiyoruz. Örneğin; bu belgeleri almak için bir ürünümüzü teste göndermemiz gerekiyor. Bunun için 3-4 ay sıra beklememiz ve 50-60 bin dolar masraf ödememiz lazım. Dernek olarak Türkiye’deki temsilcilerle bu belgelerin verilmesi için irtibat halindeyiz” dedi.