Dev otel zincirlerinin mutfak danışmanı: İstanbul Makpa!

Dev otel zincirlerinin mutfak danışmanı: İstanbul Makpa!

23.06.2023 11:49:23

Dünyaca ünlü oteller, havalimanları, restoranlar gibi işletmelerin  endüstriyel mutfak projelerini hayata geçiren İstanbul Makpa’nın kurucusu Hakan Küçüker Gastronomi Dergisi’ne şirketin hedeflerini ve Türk endüstriyel mutfak sektörüyle ilgili görüşlerini aktardı. Üretici sayımızın yeterli olduğunu belirten Küçüker ancak Ar-Ge ve uzmanlaşmada yol almamız gerektiğini söylüyor.

Reklam

Gastronomi Dergisi / Röportaj

Endüstriyel mutfak sektörüyle İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Bölümü’nde okurken tanışan Hakan Küçüker mezun olduktan sonra bir süre Alarko Holding bünyesinde çalışmış. 1989 yılında Makpa’dan gelen teklifi değerlendiren Küçüker şirkette 2001 yılına kadar proje müdürlüğü ve genel müdür yardımcılığı gibi görevlerde bulunur. 2001 yılında İstanbul Makpa’yı kuran Hakan Küçüker, o yıldan bugüne sektördeki faaliyetlerine devam ediyor.

"Zor şartlarda kurulduk, başarıyla devam ediyoruz"

İstanbul Makpa’nın kuruluş hikayesi biraz değişik ve ilginç. Küçüker şirketin kuruluş sürecini şöyle özetliyor: “Faizlerin yüzde 7 bin 500’lere, dolar kurunun bir gecede 670 bin TL’den 1 milyon TL’nin üstüne, sonrasında 1.6 milyon TL’ye ulaştığı 2001 ekonomik krizinde, kaptanının fırtınada terk etmeye çalıştığı  batmakta olan bir geminin  tekrar yüzdürülme hikayesidir aslında… Anlaşılacağı üzere Türkiye tarihinin gördüğü en zorlu ekonomik kriz dönemlerinden birinde zor şartlar altında kurulduk, yılmadık, çalıştık ve 2023’e geldiğimizde gemi başarı ile yüzmeye devam ediyor.”

"Dünyanın en önemli otellerinin tercih edilen mutfak danışmanları listesinde yerimizi aldık"

İstanbul Makpa’nın her zaman proje odaklı bir firma olduğunu belirten Küçüker, "Bu bağlamda servis sürecimiz projelendirme aşamasından başlar, tedarik, eğitim ve satış sonrası hizmetler ile devam eder.  Bu hizmetlerde elde ettiğimiz başarının bir sonucu olarak, 15 yılın üzerinde bir süredir özellikle uluslararası otel operatörlerinde gerek Türkiye projelerinde gerekse civar ülkelerdeki yatırımlarında ciddi miktarda danışmanlık talebi almaya başladık ve servislerimizi bu yönde de ciddi olarak geliştirdik. Bunun sonucu olarak uzunca bir süredir Marriott, Hyatt İnternational gibi dünyanın en önemli otel operatörlerinin tercih edilen mutfak danışmanları listesinde yerimizi aldık” ifadelerini kullandı. 

Hakan Küçüker, gerek yurt dışı temsilcilikleri gerek Türkiye içinde yaralan iş ortaklarıyla birlikte endüstriyel mutfak sektörünün ihtiyacı olan her türlü ekipmanı tedarik ettiklerini ifade etti. 

"Endüstriyel mutfakta üretici sayımız yeterli ama Ar-ge ve uzmanlaşmada yol almamız lazım!"

Türkiye’nin dünya endüstriyel mutfak sektöründeki yeri hakkında görüşlerinizi de açıklayan Küçüker üretilen mal/hizmet miktarı ve üretici sayısı açısından Türkiye’nin iyi bir noktada olduğunu düşündüğünü söyledi. Küçüker şu ifadeleri kullandı: “ Her ne kadar net rakamlara sahip olmasam da, üreticiler ile olan ilişkilerim, dünya fuarlarında ciddi miktarda artan Türk üretici sayısı, projelerimizde geçmişe göre Türk ürünleri miktar ve çeşitliliğindeki  artış gibi unsurlar iyi bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Ar-Ge konusunda ise gelişmeler olmakla beraber, benim görebildiğim  kadarıyla yeterli ölçüde değil. Yeterince teknoloji üretmiyoruz, kopya imalat hala çok ön planda. Diğer üreticilerin ürünlerinden fikir alınmasına kesinlikle karşı değilim ancak dünya pazarında prestijimizi arttırmak için  üzerine daha çok şey koymamız gerekiyor. Uzmanlaşma, kimlik ve markalaşma ise son yıllarda bir miktar değişmeye başlamakla birlikte bir/birkaç konuda uzmanlaşmak yerine her şeyi üretmek hevesimiz maalesef devam ediyor. Kalite konusunda çok yol almış olmakla beraber, Ar-Ge ve uzmanlaşma başlıkları altında sıraladığım konular kalite konusunda da ilerleme hızımızı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle çoğunlukla fiyat odaklı rekabetin içinde buluyoruz kendimizi. Bunun yerine fiyat kadar kalitenin de ön plana çıktığı performans odaklı rekabet içerisindeki yerimiz alma konusunda ciddi adımlar atmamız gerekiyor.”

"Bizim gibi hizmet ve akıl ihraç firma neredeyse yok"

İstanbul Makpa’nın hedefleriyle ilgili bilgiler de veren Küçüker, “Açıkçası gerek şirket gerek kişisel hep proje ve proje odaklı satış konusunda uzmanlaşmak ve iyi olmak istemiştim. Bu anlamda oldukça iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim. Sektörde pek çok mal üreten ve dünya pazarlarına gönderen firmamız var, ama bizim yaptığımız gibi hizmet ve akıl ihracatı yapan firma nerede ise yok. Bugün bu hizmetlerimizi Balkanlar’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya varan geniş bir yelpazede sürdürüyoruz“ diye konuştu. 

İstanbul Makpa’yı rakiplerinden ayıran en önemli farkları da açıklayan Küçüker, "Uzmanlaşmak ve işini iyi yapmak, bir iş yapılmaya değiyorsa, iyi yapmaya da değer…” dedi. 

İstanbul Makpa’nın güçlü referans listesi!

Geniş bir coğrafyada oldukça prestijli işler yaptıklarını belirten Hakan Küçüker komple proje ve/veya tedarik anlamında gerçekleştirdikleri referans projeleri şöyle örneklendirdi: “Mandarin Oriental Kuruçeşme, Ritz Carlton Astana, Ritz Carlton Almaty, Hyatt Regency Tashkent, Hyatt Regency Ataköy, Hyatt Regency Kiev, Sheraton Mali, Radisson Batumi, Hilton Curacao, Andaz Doha, Anantara Oman, Stuttgart Havalimanı Terminal 1, İzmir Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı, Tiflis Havalimanı.”