Baysan, 5 yıl içinde Amerika pazarına açılacak
Endüstriyel mutfak sektörünün 47 yıllık köklü oyuncularından Baysan Isıtma Soğutma Cihazları AŞ ihracat çalışmalarına hız verdi. Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinden daha fazla pay almak istediklerini açıklayan firmanın Genel Müdürü Aykut Uçarer, “5 yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri pazarına açılmayı ve bu ülkede üretim yapmayı hedefliyoruz” diyor.
Reklam
Aytuğ Uçarer tarafından 1976 yılında İstanbul’da kurulan Baysan Isıtma Soğutma Cihazları AŞ, bugün Türkiye’de endüstriyel mutfak ekipmanları sektörünün köklü kuruluşları arasında yer alıyor. Yenilikçi çizgisini kaliteden ödün vermeden koruyan firma, kaliteli ürün ve hizmet sunabilmek için üretim yaptığı her alanda liderliği hedefleyen bir vizyonla faaliyetlerini sürdürüyor.
Demonte ürün imalatına başladı
Baysan Isıtma Soğutma Cihazları AŞ’nin 2009 yılından bu yana genel müdürlüğünü yapan Aykut Uçarer, firmanın kurucusu Aytuğ Uçarer’in oğlu. Baysan’ın ilk yıllarında kahve ocakları, döner ocakları ve soba ürettiğini anlatan Aykut Uçarer, “Bir dönem yılda 10 bin adetten fazla soba üretimimiz vardı. Konutlarda doğalgaz kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte 2000’li yılların başında soba üretimine son verdik. İlerleyen yıllarda endüstriyel mutfak ekipmanlarında çeşit ve kalitemizi artırdık. Döner ocağı üretimimizin yanı sıra seri cihazların üretimine ağırlık verdik. Bu dönemde pizza fırını da imal ettik, ayrıca 1990 yılında ülkemizde ilk defa gazlı fritöz makinesi üreten firmalardan biriyiz. Bazı yüksek maliyetlerden dolayı şu anda üretimi ciddi seviyelerde değil ama şartların uygun olması durumunda yeniden imalata başlayabiliriz. Şu anda 600 ve 700 seri cihazlar, ızgaralar, fritözler, döner ocağı, çay kazanları, kuzineler, lokanta ocakları, yer ocağı, demonte tezgah ve tost makineleri gibi kategorilerde 40’a yakın ürün portföyümüzde yer alıyor. Ürünlerimizin hepsi kendi imalatımız olup, al sat şeklinde bir faaliyetimiz kesinlikle bulunmuyor. Son dönemlerde demonte tezgah ve demonte ocak üretimine başladık. Bu ürünleri alanlar çok memnun olduklarını söylüyorlar. Bu da bizi fazlasıyla mutlu ediyor” diyor.
Son 1 yıldır yalın üretime geçti
Bayrampaşa’da 1500 metrekare alanda kurulu fabrikalarında son 1 yıldır siparişe dayalı yalın üretim üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Aykut Uçarer, sıfır stok ve hızlı bir üretim modeliyle faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtiyor. Nitelikli işçi sıkıntısından dolayı üretime ilişkin bazı işlemleri dışarıya fason olarak yaptırdıklarını kaydeden Uçarer, bu durumun üretim maliyetlerini artırdığını ancak başka bir seçeneklerinin bulunmadığını söylüyor. Ürünlerini ağırlıklı olarak toptancı ve proje yapan firmalara sattıklarını açıklayan Uçarer, nihai tüketicilere ürün satışı yapmadıklarına dikkat çekiyor. Üretimlerinin yüzde 90-95’ini ihraç ettiklerini ifade eden Uçarer, Avrupa pazarı başta olmak üzere 15 ülkeye ihracat yaptıklarını söylüyor.
ABD’de üretim yapma hedefi
Özellikle pazarda navlun maliyetlerinin yüksek olmasının, imalatını yaptıkları demonte ürünlerin yurt dışına satışı açısından önemli fırsatlar yarattığını anlatan Aykut Uçarer, “Ürünlerimizin yüzde 40’ını başka markalarla, yüzde 60’ını ise kendi markamızla ihraç ediyoruz. İhracat açısından Avrupa pazarında Almanya, Hollanda, İtalya’da zayıfız ancak İspanya, Fransa, Polonya, Romanya, Bulgaristan’da güçlüyüz. Ukrayna’ya da ciddi ihracatımız vardı ama savaş yüzünden burada bir yavaşlama oldu. Orta Asya pazarında ise eskiden yoğun çalıştığımız Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelere satışlarımızı artırmak istiyoruz. Dolayısıyla Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika’da etkinliğimizi artırmayı planlıyoruz. Önünüzdeki 5 yıl içinde de Amerika Birleşik Devletleri pazarına açılmayı hatta burada üretim yapmayı hedefliyoruz. Oğlum Anıl Uçarer şu anda başka bir firmada imalat ve proje sorumlusu olarak çalışıyor. İkna edebilirsem ihracat çalışmalarımızın planlanmasını kendisine teslim etmek istiyorum” diye konuşuyor.
En büyük sıkıntı iş gücünde yaşanıyor
İhracat yoğunluklu faaliyet gösteren bir firma oldukları için Türkiye’de son zamanlarda yükselen döviz kurlarının kendilerine kârlılık getirdiğini açıklayan Aykut Uçarer, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hammadde tedarikimizde herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Ancak yetişmiş iş gücü bulmakta çok zorlanıyoruz. Bu durum aynı zamanda sektörümüz açısından da büyük bir sıkıntı. Öncesinde de vardı ama özellikle Kovid-19 pandemisinden sonra çalışacak insan bulmakta çok güçlük yaşıyoruz. Bizim gibi firmalarda çalışmak yerine büyük AVM’lerde güvenlik görevlisi olmayı tercih eden pek çok insan var. Genç arkadaşların önemli bir bölümü meslek öğrenmek gibi konulara ilgisizler. Bu sürecin nereye gideceğini ben de göremiyorum.”
“Sektörümüzün potansiyeli çok yüksek”
Türkiye endüstriyel mutfak sektörünün dünyada çok iyi bir konumda bulunduğuna dikkat çeken Baysan Isıtma Soğutma Cihazları AŞ Genel Müdürü Aykut Uçarer, “Derneğimiz TUSİD’in Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Güçlü Kaplangı çok önemli işlere imza attı ve atmaya devam ediyor. Ülkemiz endüstriyel mutfak ekipmanları sektöründe hem üretim kalitesi hem de üretim anlayışı açısından pek çok şey değişti. Sektör olarak büyük bir potansiyele sahibiz ve gidilecek uzun bir yolumuz var. Biraz önce de belirttiğim üzere, yetişmiş işçi sıkıntısı sorunumuzu giderirsek her şeyin çok daha iyi olacağını düşünüyorum” diyor.