Uzakları yakınlaştıran restoran: Machi

Japon ve Peru mutfağının birleşiminden oluşan ve rafine lezzetler sunan Machi Restoran, Suadiye’de yer alıyor. Dokusu ve dekorasyonuyla sizi kendine çeken bir havası olan Machi’nin huzurlu ortamında mekânın sahibi Doruk Turanlı ile sohbet ettik. Machi kapıdan içeri giren misafirlerine keyifli bir deneyim yaşatmayı amaç edinmiş ki biz de konuk olduğumuz süre boyunca keyifli saatler geçirdik. 

Mekanınız ne zaman ac¸ıldı? 

Machi henu¨z c¸ok yeni bir mekan. 2023 yılı eylu¨l aylarının sonlarına dogˆru kapılarımızı misafirlerimize ac¸tık. Japon ve Peru mutfagˆının birles¸iminden olus¸an menu¨mu¨zle beraber mekanın enerjik atmosferini ve s¸ık dekorasyonunu gastronomik bir deneyim ile bulus¸turmayı hedefledik. I·smimizi sec¸erken yıllardır digˆer restoranlarımızda da oldugˆu gibi sokak, cadde gibi kelimelerden yola c¸ıkarak Japonca’da ‘mahalle’ anlamına gelen Machi ismini seçtik.

Mutfak tarzınızı nasıl tanımlarsınız? 

Mutfak tarzı olarak ‘Nikkei’ mutfagˆını, yani Japon ve Peru mutfaklarının birbirlerinden esinlenerek ve bir araya gelerek olus¸turdukları lezzet harmanını benimsedik. Menu¨mu¨zde Japon mutfagˆından alıs¸ık oldugˆumuz nigiri, tataki gibi yemekleri Peru dokunus¸larıyla go¨rmek mu¨mku¨n. 

Misafirlerinize nasıl bir deneyim sunmak istiyorsunuz? 

Kapıdan ic¸eri ilk adım attıkları andan c¸ıkıs¸larına kadar kusursuz bir deneyim yas¸atmayı, bizden ayrıldıklarında tekrar bizi ziyaret etmeleri ic¸in birden fazla neden vermeyi hedefliyoruz. Bunu bas¸arabilmek ic¸in ise sundugˆumuz yemekleri kusursuz yapmayı, servis kalitemiz ve dekorasyonumuzun yarattıgˆı es¸siz atmosfer ile bu zevki arşa çıkarmayı planlıyoruz.

Menu¨nu¨zde o¨ne c¸ıkan yiyecek ve ic¸ecekler hangileri? 

Öne c¸ıkan yemeklerimizin bas¸ında ceviche’lerimiz yer alıyor. O¨zellikle Somon Ceviche, eks¸i, ferahlatıcı tatların deniz u¨ru¨nleriyle olan birles¸iminden hos¸lanan misafirlerimiz ic¸in sagˆlıklı, lezzetli bir sec¸enek oluyor. Bunun yanı sıra, oldukc¸a genis¸ bir sushi menu¨su¨ne de sahibiz, ve bu menu¨yu¨ olus¸tururken de yine Peru tatlarını kullanmayı ihmal etmedik. Menu¨mu¨zu¨n en c¸ok ragˆbet go¨ren sushi’lerinden bazıları Mexican, Truffle Suzuki ve Sapporo Roll. Ayrıca Deniz Taragˆı Kushiyaki ve Bonfile Robata misafirlerimizin favorileri arasında. 

Menu¨nu¨zde glu¨tensiz, vegan, vejetaryen gibi o¨zel sec¸enekler var mı? 

Lezzetine oldukc¸a gu¨vendigˆimiz Ceviche’lerimiz deniz u¨ru¨nsu¨z yapılabildigˆi gibi, sushi’lerimizden Vegan, Kyoto Roll veya Maki sec¸enekleri, bas¸langıc¸larımızdaki c¸orba sec¸enekleri veya yeni eklemis¸ oldugˆumuz Padron Biberleri; vegan ve vejetaryen misafirlerimiz ic¸in farklı sec¸enekler olus¸turuyor. 

Dekorasyon tarzınız nasıl, mekan tasarımı konusunda o¨ne c¸ıkan o¨zellikler neler?

Dekorumuzda sofistike bir sadelik izledigˆimizi du¨s¸u¨nu¨yoruz. Mekanın geneline hakim olan koyu renkler; yumus¸ak renkli, yogˆun ancak los¸ ıs¸ıklarla aydınlanıyor. Japon ku¨ltu¨ru¨nu¨ yansıtan dokular, formlar ve bitkiler, Japon Kintsugi sanatı esintili yerlerimiz ve farklı kaplamalarla hareketlendirdigˆimiz tavan ve duvarlarımız arasında dikkat c¸ekiyor.