Türk bilim insanları ucuz et üretmeyi başardı

Düşük maliyetli et için çalışma gerçekleştiren Türk bilim insanlarının çalışmaları olumlu sonuç verdi.  ‘yapay et’lerin, 4 yıl sonra sofralarımızda yerini alması bekleniyor. 

Et yemeyi seven ama aynı zamanda pahalı bulanlar Türk bilim insanlarının ürettiği yapay etlerden  tatmin olacak mı? Bu sorunun cevabı 4 yıl sonrası için bekleye dursun.  Protein kaynaklarının tükenmesine alternatif olacak yapay etlerimiz hazırlanıyor.

Düşük maliyetli et için çalışma gerçekleştiren Türk bilim insanlarının çalışmalarının olumlu sonuç verdiği ve ‘yapay et’lerin, 2025 yılında sofralarda olacağı belirtildi.

 Türk bilim insanlarının düşük maliyetli et üretimine yönelik çalışmaları, olumlu sonuç verdi. Yapılan çalışma ile artık laboratuvar ortamında düşük bütçeli et üretimi yapılabilecek. Yapay etin 2025 yılında ise sofralarda olacağı belirtildi. Uzmanlar, protein kaynaklarının tükenmesi nedeniyle bu adım önemli olduğunu belirtiyor.

‘Piyasadaki normal et gibi oluyor…’

Yapay et üretimi hakkında açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Can Akçalı, “Hayvandan küçük bir biyopsi alıyorsunuz. Buradan kas kök hücreleri izole edip, kas kök hücreleri çoğaltılıyor. Bu bizim kıyma dediğimiz ete benziyor. Belli bir oranda yağ eklemesi yapıyorsunuz daha sonra. Görüntüsünü ve rengini ayarlıyorsunuz. Piyasadaki normal et gibi oluyor. Bunun önündeki en önemli engel de maliyetiydi. Buzağı serumunun yerine kullanılabilecek bir solüsyon geliştirdik” dedi.

‘Besicilik uygulaması ortadan kalkacak’

Akçalı ve ekibinin geliştirdiği yöntem ile birlikte yapay et üretim maliyetinin düşeceği belirtildi. Uygulama ile hayvanların kesiminde ortaya çıkan görüntülerin de ortadan kalkacağı, iklimi etkileyen besicilik uygulamalarının da ortadan kalkacağı savunuluyor.