Skretting Türkiye’nin 2023 hedefleri yeni pazarlar ve yeni projeler

Tüm kıtalarda balık ve karides yemi üreten ve ürettiği yemleri 40'tan fazla ülkeye ihraç eden küresel yem şirketi Skretting, Türkiye’de tüm sektörler için zorlu geçen 2022 yılını başarıyla geride bıraktı. 2022’de satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 15 arttıran Skretting Türkiye, yaptığı iş birlikleri ile 2023’te bu oranı daha da yukarıya taşımayı hedefliyor. 2050’ye kadar 9,5 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun güvenli gıdaya ulaşabilmesini sağlamak amacıyla Skretting, 2023’te de sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda çalışmalarına devam edecek.

2022 cirosunun içindeki ihracat payını yüzde 11’den yüzde 20’ye çıkaran Skretting Türkiye, 2023’te de bu oranın artırılmasını ve ihracat ağını genişletmeyi hedefliyor. Yemden gıdaya uzanan sürdürülebilir besin zincirinin çok önemli bir halkasını oluşturduklarını söyleyen Skretting Türkiye Genel Müdürü Ziya Özaydın, yeni dönemde de artan gıda taleplerini sürdürülebilir bir şekilde karşılamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

2022 yılını değerlendiren Ziya Özaydın; “Geride bıraktığımız yılda pek çok sektör gibi bizim sektörümüz de tedarik, ham madde ve enerji krizi gibi birçok sorunla yüzleşmek zorunda kaldı. Ancak tüm bu sorunların etkisini olabildiğince azaltmaya çalıştık. Skretting Türkiye olarak 2022’de tüm aksaklıklara rağmen büyümeye devam ettik. Skretting olarak dünyada sürdürdüğümüz liderliği, ülkemizde de devam ettirerek 2023 yılı için çalışmalarımızı hızlandırdık. Piyasadaki değişimleri doğru okuyan ve hızlı aksiyon alan bir firma olmanın verdiği güçle mevcut pazar payımızı arttırmayı planlıyoruz. 2022 yılında satışlarımızın yüzde 20’sini ihracat ve yüzde 80’ini ise yerel pazar oluşturdu.” dedi.

Yeni projeler, yeni ürünler ve devam eden hizmetler

Son beş yıldır hem satış miktarı hem de kâr marjı açısından finansal verilerinin pozitif yönlü ilerlediğini vurgulayan Özaydın, şunları söyledi: “Bu büyümeyi 2023 yılında da devam ettirmeyi, devam eden projelerimize ivme kazandırmayı ve birçok yeni projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda perakende zinciri Metro ile yaptığımız iş birliğimiz bu yıl da devam edecek. Projemiz kapsamında yeni bir yem formülasyonu geliştirmiştik. İnsan sağlığı için oldukça önemli olan omega-3 antioksidanı içeren Alg yağı ile hazırlanan bu özel yem sayesinde daha sağlıklı balıkların üretilmesine katkıda bulunduk. Ayrıca balık yeminde kullanılacak olan 180 ton doğal balığın avlanmasını da önlemiş olduk.

Karadeniz’deki Türk Somonu olarak adlandırılan 2-3 kilogramda hasat edilen alabalıklar için ürettiğimiz yüksek enerjili yemimiz Celero’yu sahada yeniden deneyeceğiz. Bunun yanı sıra üniversitelerle ortak çalışarak porsiyon boy alabalık için düşük iç fire elde etmeyi amaçladığımız yem denemeleri de yapacağız. Bu sayede hem iç pazarda hem de ihracatta yüksek bir ivme kazanmayı planlıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda üniversitelerle ve araştırma merkezleriyle iş birlikleri yaparak yeni yem formülasyonları elde etmek için çalışıyoruz. Ayrıca balık besleme alanında, balık sağlığı ve teknik danışmanlık, çiftlik yönetimi ve balık kalitesi (Fish Quality) gibi hizmetlerimiz ile müşterilerimizin problemlerini çözmelerine yardımcı oluyoruz.”

Global iletişim ağı ile yem üretimini güvence altına alıyoruz

Skretting içerisindeki gıda güvenliği ve kalite iletişim ağının dünyanın her noktasında aynı kalitede yem üretimini güvence altına almak için kurulduğunu belirten Özaydın, “Bu iletişim ağı sayesinde tüm ülkeler güncel veriye hızla ulaşıyor ve karşılaşılan problemlerde mevcut tecrübelerden faydalanarak çözümler geliştiriyor. Skretting Türkiye olarak herhangi bir kriz durumunda tüm faaliyetlerin eksiksiz gerçekleşmesi için hazırlanmış bir kriz planımız bulunuyor. 2021 yılında ilkini yayınladığımız kalıntı izleme raporumuz yaptığımız faaliyetlerin özetini içeriyor. Bu raporumuzu da her yıl yayınlamaya devam edeceğiz.” dedi.