Şef Ömür Akkor’un Türkiye’yi gezdiği 25 yılda oluşan gezi rotalarını ve lezzet noktalarını harita ve çizimleriyle anlattığı “Türkiye Gastronomi Atlası” okurla buluştu.
Ketebe Yayınları’ndan çıkan şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor’un Türkiye’yi gezerek 25 yılda oluşturduğu Türkiye Gastronomi Atlası kitabının ilk günde 5 bin adet satış rakamına ulaştığı belirtildi.
Kavut unundan farklı tarifler
Ünlü Şef Ömür Akkor’un kendi el çizim, not ve haritalarından oluşan “Türkiye Gastronomi Atlası” bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesini ve bütün şehirlerini karış karış gezen Akkor’un kendi keşfiyle ortaya çıkardığı lezzet noktaları ve gezi rotaları, seyahat severlerin beğenisine sunuldu.
Ketebe Yayınları yönetim ve editör kadrosunun da katıldığı toplantıda Akkor, Türkiye Gastronomi Atlası’nda da yer verdiği ve Anadolu’nun en eski lezzetlerinden biri olan kavut unundan tarifler hazırladı.
350 bin kilometrelik yol gitti
Ömür Akkor, seyahat ettiği yerler ve keşfettiği lezzetlerden oluşan gastronomi haritasının çıkış hikayesini şöyle anlattı: “Yaklaşık 25 yıldır Anadolu’yu geziyorum. Şehirleri tamamladım ama ilçe ilçe, köy köy geziyorum. Son 15 yıldır, işimi kolaylaştırmak adına haritalar çiziyorum. Bunu sosyal medya hesabımda da paylaşıyordum ve insanlar, ‘Bunu bizimle de paylaş, bunları da ekle’ derken bir anda iş daha profesyonel bir boyut kazandı. Her şehrin, her bölgenin birbirinden farklı gastronomik haritalarını oluşturdum. Bu yıl da seyahatlerimin 25’inci yılıydı ve 28’inci kitap olarak ‘Türkiye’nin Gastronomi Atlası’nı çıkarmak nasip nasip oldu. Anadolu’da yaklaşık 350 kilometrelik yol yaptım. 350 kilometrelik yolu bu kitapta topladım" diye konuştu.
24 saatte 5 bin adet
Kitabın ilk bin adedinin okuyucuyla buluşmasının ardından 24 saatte 5 bin adedi seyahat severlerin ve yemek kültürüne ilgi duyan okurların arşivinde yerlerini aldı.
Lezzet tutkunları için el kitabı
Yeni lezzet duraklarını keşfetmek isteyen lezzet tutkunları için kitaba ek olarak, yedi bölgenin ayrı ayrı haritaları da okuyucuya sunuldu. Seyahate çıkacakların kolaylıkla yanlarına alabilecekleri haritalar, Türkiye’nin zengin mutfak kültürünü gözler önüne seriyor.
Hangi ilde ne yenir?
Hangi ilde ne yenir, nesi meşhurdur, gezilecek yerleri ve tarihi noktaları nerelerdir, kitapta renkli ve eğlenceli çizimlerle anlatılıyor. 25 yıllık emeğin birikiminden oluşan kitapta aynı zamanda 24 saatte İstanbul’dan yola çıkarak gezilebilecek sürpriz ve lezzetli noktalar yer alıyor.
Anadolu’nun kültür yelpazesi
Türkiye Gastronomi Atlası aynı zamanda Anadolu’nun kültür yelpazesini de gözler önüne seriyor. Otobüs biletleriyle başlayan Ömür Akkor’un maceraları yola çıkacaklara ilham olmaya devam edecek.
Şef Ömür Akkor kimdir? Uludağ Üniversitesi “İktisat Bölümü” mezunudur. Halen ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi “Kültürel Miras ve Turizm” bölümüne devam etmektedir. Doğu Akdeniz Üniversitesinde Gastronomi bölümünde “Anadolu Mutfak Tarihi”, “Osmanlı Mutfağı” ve “Türk Mutfağı” dersleri vermiştir. 105 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en eski arkeolojik kazısı olan Alaca Höyük’te kazı çalıştayı ekibinde şef olarak bulunmakta ve 4000 yıllık yemekleri hayata geçirmektedir. Son 25 yıldır Türkiye mutfağı üzerinde çalışmalar yapmak için 81 ili gezmiş ve “Türk mutfağı için 350.000 km” projesini tamamlamıştır. Proje “Türk mutfağı için 500.000 km” olarak devam etmektedir. Bu seyahatler sonucunda yazdığı "Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi”nin ilk cildi 2016 yılında yayınlanmış olup ikinci cildi 2018 de 3. cildi de 2020 yılında yayınlanmıştır. Türk Mutfak kültürü üzerine yazdığı 28 adet yemek kültürü kitabının yanı sırada görme engelliler için hazırladığı 3 adet yemek kitabı bulunmaktadır. 2013, 2014 ve 2016 da yazdığı kitaplar yemek kitapların Nobel’i sayılan Gourmand Cookbook Awards tarafından dalında dünyanın en iyisi seçilmiştir.