Sağlıklı Ramazan sofraları için ipuçları

Hayatımızın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayında da dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Ramazan ayında değişen yeme düzeni, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmesin. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) sağlıklı Ramazan sofraları için önemli ipuçlarını paylaştı.

Çeşitli yiyecekler tüketmek önemli

Bir ay boyunca beslenme, iki öğün ile sınırlı olacağından başta enerji ve protein olmak üzere diyetinize tüm yiyecek gruplarını dâhil etmeniz gerekir. Dört besin grubunda yer alan süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahılları tüketmek çok önemlidir.

İyi kaliteli protein kaynağı tavuk ve hindi eti tüketmek de ayrıca önemlidir. Bu beyaz etler besin öğeleri açısından değerlendirildiğinde, dana ve koyun etinden daha düşük kalori sağlar; daha düşük yağ, daha düşük doymuş yağ ve daha az kolesterol içerir.

Sahur protein bakımından zengin olmalı

Sahur yemeği, sizi gün boyunca oruca hazırlayan öğündür. Bu nedenle sahura kalkmadan oruç tutmak sağlığınız için zararlıdır. Çok uzun süre aç kalındığında düşen kan şekeri nedeni ile halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, sinirlilik gibi semptomlar gelişebilir. Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerinizi daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk hissi oluşturan tavuk, hindi eti, balık, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler tüketmeniz faydalıdır. Sebzeli börekler ve meyve de yiyebilirsiniz.

Sıvı tüketiminizi atlamayın

Diyetinize her zaman su eklemeyi unutmayın. Gazlı ve kafein içeren içecek alımınızı sınırlayın. Ayran, kefir, süt ürünlerini veya taze sıkılmış meyve sularını tercih edin. İftara çorba ile başlayın. Sebze ve meyvelerin de güçlü sıvı kaynakları olduklarını unutmayın.

Yağ tüketiminizi azaltın

Yemeklerinizde yağ tüketimini sınırlayın. Soğanı az miktarda suyla, hatta yağ veya tereyağı yerine sebze suyunda pişirin. Yiyecekleri kızartmak yerine pişirin ya da ızgara yapın. Yağ veya margarin yerine yapışmaz tavalar kullanmaya özen gösterin.

Pişirme yöntemlerinizi değiştirin

Yemeklerinizi pişirmeden önce her zaman fazla yağı kesin veya daha az yağlı seçenekler olarak tavuk ve hindi etini derisiz olarak kullanın. Tavukta but/kanat yerine göğüs eti tüketebilirsiniz.

Tuz tüketiminizi sınırlayın

Her türlü et ve sebze yemeklerinizi daha az tuz kullanarak sarımsak, kuru hardal, biber, soğan, mantar ve domates ile lezzetlendirebilirsiniz. Tavuk ve hindi etinize limon veya limon suyu ekleyebilir, kullanacağınız otlar ve baharatlarla da farklı tatlar katabilirsiniz.