Ramazan Bingöl: Tatil bölgelerinde bazı restoranlar fırsatçılık yapıyor

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, tatil bölgelerindeki restoranların yüzde 30’unun fahiş fiyat uyguladığını ve şikayetlerin yüzde 200 arttığını söyledi.

‘Tatil bölgelerindeki restoranların fahiş fiyatları’ bayramla birlikte yeniden gündeme geldi. Bloomberg HT’ye konuşan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, fiyat artışlarından dolayı şikayetlerin yüzde 200 arttığını ve özellikle tatil bölgelerindeki bazı restoranların yüzde 30’nun fırsatçılık yaptığını söyledi.

Yüzde 30-40 olması gereken kar marjını bazı esnafların yüzde 100-200 oranında tuttuğunu kaydeden Ramazan Bingöl, “Özellikle tatil bölgelerinde esnafın yüzde 30’u fırsatçılık yapıyor. Biz de bu durumdan şikayetçiyiz, derneğimize gelen şikayetler yüzde 200’ü aşmış vaziyette. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile önümüzdeki haftalarda bir toplantı yapıp bu durumu gündeme getireceğiz. Bizim sektörümüz başıboş bir sektör. Bunun böyle olması doğru değil, bu durumu Bakanlık ile görüşeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Orta gelirlinin gidebileceği restoran kalmadı

Artan gıda, enerji, kira ve işçi maliyetlerine dikkat çeken Ramazan Bingöl, “Artık orta gelirlinin gidebileceği bir restoran neredeyse kalmadı. ‘A plus’ mekanlarda yani bin ile 3 bin TL arası restoranlarda müşteri artışı yaşanıyor. Ancak daha orta segmentlerdeki restoranlarda yüzde 30 müşteri kaybı var. En basit güveç bile 100 lira. Bu işletmeciye müşterileri sorunca fiyatlardan dolayı düşüş olduğunu ama maliyetler dolayısıyla yine de zam yapmak zorunda olduklarını söylüyor” dedi.

Restoran sektöründe vizyon ve misyonun değişmesi gerektiğini vurgulayan Bingöl, “Yoksa sektörün yüzde 50’si kepenk kapatacak. Restoranlar ne yazık ki ya çok pahalı olacak ya da kapanacak. Artık daha iyi kalitede, daha iyi servisle ama biraz pahalı hizmet veren restoranlar ayakta kalacak” dedi.

"Ne yazık ki denetim mekanizması yok"

Artan fahiş fiyatlardan dernek olarak da oldukça rahatsız olduklarını söyleyen Bingöl, “Sektörümüzde ne yazık ki bir denetim mekanizması yok. Başıboş bir sektör, dolayısıyla bu zamları ve haksız rekabet ortamını görüyoruz. Bu konuyu ilerleyen haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile görüşeceğiz. Bu konuda gereken bilgilendirmeyi yapacağız. Umarım bu sorunu en kısa sürede çözeriz çünkü bu fiyatlar ve fırsatçılar ekonominin dengesini de bozuyor. Bu asla isteyeceğimiz bir şey değil.” açıklamalarında bulundu.