Plant Factory, Ar-Ge çalışmaları ile Türkiye’de dikey tarımın geleceğini şekillendirmeyi ve kendi geliştirdikleri dikey tarım teknolojisini dünyaya ihraç etmeyi hedefliyor. Bu hedef ile 2020 yılında Gebze Teknik Üniversitesi ile üniversite-sanayi iş birliği protokolünü imzalayarak çalışmalarını başlattığı Ar-Ge tesisini 2022 Haziran ayında hayata geçirdi.
Plant Factory’nin tüm Ar-Ge çalışmalarının ortak amacı, tüketiciye mümkün olan en taze, lezzetli, sağlıklı, besleyici ve güvenli gıdayı mümkün olan en verimli kaynak kullanımı ve en düşük karbon ayak izi ile sürdürülebilir bir şekilde ulaştırabilmek.
GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü’nün imkanlarıyla ve Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman ve Dr. Öğr. Üyesi Bahar Yıldız Kutman’ın danışmanlığında Kutmanlab ekibinin desteğiyle hayata geçirilen Ar-Ge tesisinde; başta verim, kalite ve etkinlik odaklı olarak bitki besleme optimizasyonu, LED aydınlatmada maliyet etkinliği ve yetiştirilen ürünlerin besin içeriklerinin özelleştirilmesi ve bu yolla fonksiyonel gıdaların üretilmesi olmak üzere, birçok farklı alanda Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilecek.
Plant Factory hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için www.plantfactory.company web sitesini ziyaret edebilir ve @plantfactory.co Instagram adresini takip edebilirsiniz.
Plant Factory Hakkında: Plant Factory; 2014 yılında Halil Beşkardeşler, Ahmet Güney, Anıl Sönmez ve Emre Kaynar tarafından kurulan Türkiye’nin ilk sanayi tipinde üretim yapan kapalı alan dikey tarım firması. İstanbul Dragos’ta bulunan üretim tesisinde insanı ve doğayı birlikte düşünerek geliştirdiği tarım teknolojisi ile alandan, topraktan ve güneşten bağımsız 365 gün boyunca maksimum verimlilikle, yüksek besin değerine sahip temiz gıda üretiyor. Plant Factory, şehir içinde sağlıklı, besleyici, lezzetli, pestisitsiz bitkiler üretebilmek için çevreye duyarlı teknolojik tarlalar kurarak tarımsal üretime ihtiyacı olan değişimi sağlamayı amaçlıyor.
Kutmanlab Hakkında: Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman ve Dr. Öğr. Üyesi Bahar Yıldız Kutman’ın danışmanlığında yürütülen KutmanLab’de, bitki fizyolojisi, bitki besleme, biyofortifikasyon, bitki biyoteknolojisi, sürdürülebilir tarım ve topraksız tarım alanlarında araştırmalar, doktora düzeyinde olan yaklaşık 15 lisansüstü öğrenci, 2 araştırma görevlisi ve 1 öğretim görevlisi tarafından yürütülüyor. Kutmanlab, çok sayıda ürün odaklı üniversite-sanayi iş birliği projesini hayata geçirmiş olan bir laboratuvar olma özelliği ile öne çıkıyor.