Piero Mirra: Kadının güçlendirilmesi çalışmalarımızla öncü bir şirketiz

İş dünyasında cinsiyet eşitliği ve kadının konumunun güçlendirilmesi konusunda önemli uygulamalara imza atan Barilla, perakende ve tüketici ürünleri sektörlerinde çalışan kadın liderleri destekleyen LEAD Network Türkiye üyeleriyle bir araya geldi. Barilla, her ay üyeleriyle çeşitli konularda buluşmalar düzenleyen platformun Kasım ayındaki etkinliğine ev sahipliği yaptı.

 

Perakende ve tüketici ürünleri sektörlerinde çalışan kadın liderleri destekleyen, üst düzey kadın yöneticilerin sayısını artırmayı ve gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen LEAD Network Türkiye’nin Kasım ayı buluşması Barilla Gıda ev sahipliğinde gerçekleşti. 

Çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışmalarıyla iş dünyasının öncü kuruluşlarından biri olmaya devam etmeyi hedefleyen Barilla Gıda’nın Genel Müdürü Piero Mirra’nın açılış konuşmasıyla başlayan buluşmanın diğer konuğu ise Şef Çiğdem Seferoğlu oldu. 

"Kadınlar için somut adımlar atıyoruz"

Türkiye'deki Bolu fabrikası da dahil olmak üzere, dünya çapında toplam 30 tesisinde ürettiği ürünleriyle, her gün 100'ü aşkın ülkede milyonlarca sofraya ulaşan gıda lideri Barilla, üretim çalışmalarını kurucusu Pietro Barilla'nın "Çocuklarınıza yedirmeyeceğiniz hiçbir şeyi üretmeyeceksiniz" prensibi ile gerçekleştiriyor. 

Kadın-erkek eşitliğini sağlama ve yönetici pozisyonlarındaki kadın çalışan sayısını artırma hedefi doğrultusunda birçok uygulamayı da hayata geçiren Barilla Gıda’nın Türkiye Genel Müdürü Piero Mirra, etkinliğin açılışında Barilla’nın çeşitlilik ve kapsayıcılık uygulamalarını aktardı. Piero Mirra, “2013 yılında uygulamaya başladığımız çeşitlilik ve kapsayıcılık programımız çerçevesinde; fırsat eşitliği, eşitlikçi politikalar ve uygulamalar, çalışan katılımı, toplumsal cinsiyet farkındalığı programları ile bütünsel bir yaklaşım oluşturduk. Erkeklerin domine ettiği bir sektörde kadınları güçlendirmek adına hem çalışan sayısını hem de müdür ve üstü seviyesindeki kadın çalışan sayısını artırma konusunda sektörde örnek ve öncü bir şirket olmayı hedefliyoruz.  Bu kapsamda hedeflerimize ulaşmak adına farklı platformlarla iş birliği yaptık ve bu iş birliklerini genişletmeye devam ediyoruz. İş birliği yaptığımız önemli platformlardan biri olan LEAD Network, yönetici seviyesindeki kadın çalışanlarımızın sayısını artırma, iddialı hedefler belirleme ve bu hedeflere ulaşma konusunda bize güç verdi” dedi. 

Konuşmasında yürütülen çalışmalar ve küresel ölçekteki ilklere de değinen Mirra, “Dünya genelinde şirket içerisinde çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşit fırsatlarla ilgili konuları teşvik etmeye kendini adamış çalışanlardan oluşan 16 Kaynak Grubumuz ve bin 300’den fazla çalışanımız var. Kadın çalışanlarımızın liderlik pozisyonlarında sayılarını artırma hedefiyle, Barilla Türkiye önderliğinde oluşturduğumuz Hand in Hand (Elele) çalışan kaynak grubumuzla ‘kadın erkek birlikte el ele’ diyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda kadın çalışanlarımızın müdür ve üstü temsiliyetini yüzde 41’e, daha önce yüzde 10 olan İcra Kurulu’ndaki temsiliyetini ise yüzde 40’a çıkarmayı başardık. Ayrıca, Türkiye’deki ilk kadın değirmen müdürü ve Barilla’nın dünya genelindeki 9 değirmen yöneticisi arasında ilk ve tek kadın yönetici olan Betül Eryılmaz’ın Barilla Türkiye ailesinde görev almasından duyduğumuz gurur ise bambaşka.” dedi. 

İşe alımda kadın adaylar bulana dek süreç uzuyor

Barilla’nın kadın-erkek eşitliğini sağlama kapsamında hayata geçirdiği uygulamalardan en dikkat çekici olanlarından bir diğeri ise; şirketin işe alım süreçlerinde kısa listede kadın adaylar bulana dek süreci uzatması. Son 3 yıldır özellikle kadın çalışan sayısının az olduğu departmanlarda yürütülen bu uygulama kapsamında Barilla, öncelikle Tedarik Zinciri departmanındaki kadın çalışan sayısını artırmaya odaklandı. Mirra, “Çalışmalarımız sonucunda bu departmanda kadın çalışan oranı yüzde 50’ye, müdür ve üstü pozisyonlardaki kadın çalışan oranımız ise yüzde 25’e yükseldi. Bu başarıyı şimdi de satış departmanında göstermeyi hedefliyoruz.  Satış departmanımızdaki kadın-erkek dengesini sağlama amacıyla önümüzdeki 2 yıl boyunca çeşitli uygulamaları hayata geçireceğiz.” dedi. 

Tüm bu çalışmalara ek olarak Barilla, Kapsayıcı Dil Kılavuzu’nu ayrımcı ve cinsiyetçi söylemler ve şakaların olmadığı bir çalışma ortamı yaratma hedefiyle hayata geçirdi. 

Etkinliğin ikinci bölümünde Barilla Gıda Pazarlama Müdürü Selcen Tokgöz moderatörlüğünde Şef Çiğdem Seferoğlu LEAD Network üyelerine özel sağlıklı ve lezzetli bir makarna tarifini uygulamalı olarak paylaştı. Şef Seferoğlu, erkeklerin sayıca fazla ve baskın olduğu profesyonel mutfağın zorluklarından ve bir kadın şefin sektördeki kendi varoluş yolculuğu ile başarı öyküsünden bahsetti. Seferoğlu, “Başarının sırrı pes etmemek ve cesur olmak. Birkaç sene öncesine kadar geleceğin kadın şeflerinin rol model alacakları kadın şef sayısı oldukça azdı ve kadın şef olarak kendini ispatlayacak seviyeye çıkmanın zor olduğu görüşü yaygındı. Ancak bugün, genç kadın şef adayları artık kendilerine daha fazla güveniyorlar ve kendilerini göstermek istiyorlar. Bu kapsamda; geleceğin kadın şef adaylarını cesaretlendirmek ve önlerini açmak adına öncü markaların kadın şeflerle daha fazla çalışmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Barilla gibi birçok kadın şefle çalışan markalar sektörde kadın şeflerin başarılarını daha fazla ortaya koymalarını sağlıyor. Bu başarı hikayeleri ise genç kadınlara örnek teşkil ediyor” dedi. 

Sektör, kurumsal ve bireysel üyelerin desteği ile gelişiyor

LEAD Network Türkiye Başkanı Aysun Zaman ise “Platform olarak üst düzey kadın yöneticilerin sayısını artırmak ve gelişimlerine katkıda bulunmak en önemli önceliklerimizden. Bu kapsamda sektörümüzde kadının güçlendirilmesi konusunda somut adımlar atan, hedefler koyan kurumsal desteklilerimizle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu konudaki çalışmalarıyla sektörümüze güzel örnekler sunan Barilla Gıda’nın kadın istihdamına ve özellikle yönetici pozisyonunda kadın sayısının artırılmasına yönelik çalışmalarının sektörümüze örnek olacağına inanıyorum.” dedi.