İngiltere Türkiye ile birlikte kırmızı listede bulunan Hindistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'ni sarı listeye çekti. Ancak Türkiye'yi kırmızı listede tutmaya devam ediyor.
İngiltere'nin uyguladığı seyahat düzenlemeleri kapsamında, seyahatten 10 gün öncesinde kırmızı listede bulunan ve Birleşik Krallık vatandaşı olmayan veya oturum izni olmayan kişilerin ülkeye girişine izin verilmiyor. Birleşik Krallık vatandaşları ve oturum izni olan kişilerin ise ülkeye girişlerine izin verilmesine karşın 10 gün otel karantinasında kalmaları gerekiyor.
Neden kırmızı listeye dahil edildik?
İngiltere, Türkiye'yi 12 Mayıs'ta gelen yolcuların otel karantinasına tabi tutulmasını öngören kırmızı listeye dahil etti. Kırmızı liste düzenlemelerine göre, Türkiye'den gelişlerde yalnızca İngiltere vatandaşları ve oturum izni olanlar kabul ediliyor ve gelenler masraflarını kendileri karşılayarak 10 gün otelde karantinada tutuluyor.
İngiltere'nin Türkiye'den daha yüksek vaka sayısına ve daha düşük aşılama oranına sahip ülkeleri sarı listede tutmasına karşın Türkiye'yi kırmızı listeden çıkarmaması tepkilere neden oldu.
Milletvekili cevap istiyor...
Londra'nın kuzeyinde Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerden Enfield North Milletvekili Feryal Clark, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps'a bir mektup yazarak, Hindistan sarı listeye alınmışken Türkiye'nin neden kırmızı listede tutulduğunu sordu.
Clark mektubunda, "Türkiye'nin kırmızı listede kalmasından üzüntü duyuyorum... Bir kez daha Bakanlığınızın Covid-19 nedeniyle Türkiye'ye uygulanan seyahat kısıtlamalarını gözden geçirip geçirmeyeceğini sormak istiyorum. Dahası, ülkelerin kırmızı, sarı ve yeşil listelere alınmasına neden olan metodolojinin ayrıntılarını paylaşır mısınız? Bir ülkenin liste değişikliğine nasıl karar veriliyor" sorularını yöneltti.
Mektuba ne cevap gelecek?
Shapps, ITV televizyonunun sabah programına katılarak soruları yanıtladı. Shapps'a, Hindistan'ın sarı listeye alınmasına karşın neden Türkiye'nin kırmızı listede tutulduğu ve bunun politik bir karar olup olmadığı soruldu.
Shapps, listelerle ilgili kararların siyasi ya da ekonomik olmadığını, tamamen bilimsel verilere dayanarak alındığını söyledi:
"Biyogüvenlik Ortak Komitesi'nden ülkelerdeki duruma bakmasını istiyoruz. Sadece salgının ne kadar yaygın olduğuna değil, aşı olan kişi sayısı, söz konusu ülkede görülen varyantlar ve GISAID'e yüklenen verilerin uluslararası standartlara uygun bir formatta olup olmadığı gibi bir dizi kritere bakıyorlar. Bir ülke buraya (GISAID) verilerini yüklediğinde sarı listeye geçmesi de kolaylaşıyor. Dolayısıyla tüm bu kriterlerin birleşimi, şu ana kadar Türkiye'nin sarı listeye geçmesini çıkmasını önledi. Umarım bu durum çok uzun sürmez. Ama Biyogüvenlik Ortak Komitesi'nin değerlendirmesini beklememiz gerekiyor." (BBCTurkce)