10 Mayıs 2021 – Her yıl mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan Dünya Engelliler Haftası başladı. 10 - 16 Mayıs arasında Türkiye de dâhil tüm dünyadaki engelli bireyleri daha iyi anlamak, farkındalık oluşturmak ve engelleri kaldırmak adına kutlanan bu anlamlı haftada engelli bireyleri sevindirecek bir haber Metro Türkiye’nin Konya Mağazası’ndan geldi. 30 yıldır müşterilerine güvenilir bir alışveriş deneyimi sunan Metro Türkiye’nin Konya Mağazası bir ilke imza atarak Erişilebilirlik Belgesi aldı. Konya İli Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından yapılan inceleme sonucu verilen belge ile Metro Türkiye Konya Mağazası’nın mağaza içinde ve dışında engelleri ortadan kaldırdığı uygulamaları ile engelli bireylere uygun bir alışveriş deneyimi sunduğu tescillenmiş oldu.
Metro Türkiye Konya Mağazası geçtiğimiz yıldan bu yana görme, işitme ve bedensel engelli bireylere yönelik çalışmalar yapan Konya’daki üç dernekle yaptığı görüşmeler sonucunda engelli bireyler için uygulamalar hayata geçiriyordu. Bu kapsamda mağaza personeline işaret dili eğitimi verildi. İşitme engelliler için mağazada balıktan kasalara, mağaza girişinden içecek bölümüne kadar her departmanda en az bir kişi yaklaşık iki ay süren işaret dili eğitimi gördü ve ilk etapta 18 personel Halk Eğitim Merkezi’nden belgelerini aldı. Yine mağazanın Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği’ne bağlı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarına göre mağaza altyapısı kontrol edildi. Ayrıca Erişilebilirlik Belgesi almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuldu ve mart ayı itibarıyla “Erişilebilirlik Belgesi” almaya hak kazandı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Metro Türkiye Konya Mağazası Müdürü Serkan Dalgıç, “Metro Türkiye olarak kuruluşumuzdan bu yana insan odaklı yaklaşımla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşterilerimizin mutluluğu için çalışırken sosyal sorumluluk çalışmalarımızı da projelerden ziyade uzun soluklu sosyal değişimler yaratabilecek bir alan olarak görüyoruz. Engelli vatandaşlarımız için hayata geçirdiğimiz uygulamalarla da onların kendi başlarına alışveriş yapıp sosyalleşmelerini sağlamayı hedefledik ve engelleri tek tek ortadan kaldırdık. Engelli vatandaşlarımızın zorlanmadan alışveriş yapabilecekleri uygulamalarımızın neticesinde almış olduğumuz Erişilebilirlik Belgesi’nden büyük mutluluk duyuyoruz. Bu belge bugüne kadar bu konuda yapmış olduğumuz çalışmaların doğruluğunu da teyidi niteliğinde.” dedi.
Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Başkanı Veli Özoğan da şunları söyledi: “Metro Türkiye’nin bu belgeyi almasından dolayı engelli camiası olarak büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kaliteli işletmecilik anlayışıyla, yüksek nitelikli, vizyoner yapısıyla, başta Konya’da olmak üzere ülkemizde erişebilir market olma yönünde göstermiş oldukları çalışmaları oldukça değerli buluyoruz. Yapılan çalışmalardan dolayı Metro Türkiye Konya Mağazasını, üyelerimiz ve ilimizde yaşayan engelliler adına yürekten tebrik ediyorum.”
Konya İşitme Engelleri Derneği Başkanı Abdullah Sevinç ise, "Metro Türkiye’nin bu çalışması bizleri çok memnun etti. Bizlerin toplum içindeki varlığını kabul edip, bizlerle iletişim kurabilmek için Türk İşaret Dilini öğrenmelerinden ötürü ayrıca teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.
Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Mıhçı ise açıklamasında, “Metro Türkiye Konya mağazasının engelliler için yaptığı çalışmaları çok değerli buluyoruz. Bu çalışmalar neticesinde Erişilebilirlik Belgesini almaları bizleri de oldukça mutlu etti. Geleceğe umutla bakmamıza yardımcı oldukları için bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” dedi.
Mağazada engelliler için yapılan diğer dikkat çekici çalışmalardan öne çıkanlar:
Mağazadaki her departmanda işaret dili bilen en az 1 personeli mevcut.
Tekerlekli sandalye kullananların alışverişlerini kolay yapabilmeleri için (üst raflardan ürün almak gibi) yengeç aparatı satın alındı ve müşteri girişinde talep eden müşterilere verildi.
Mevcut soyunma kabinlerinin yanına tekerlekli sandalye ile gelen müşterilerin de kullanabileceği genişlikte yeni bir soyunma kabini kurulumu yapıldı.
Mevcut engelli tuvaletlerinde kapı yönü, ayna eğimi ve yüksekliği gibi düzenlemeler gözden geçirildi.
Giriş ve iade kasası gibi mağazanın gerekli alanlarındaki banko boylarında tekerlekli sandalye ile gelen müşterilerin erişim sağlayabileceği şekilde iyileştirme yapıldı.
Otoparktaki engelli araç park sayısı artırıldı ve yenilendi.
Mağazada akülü tekerlekli sandalye şarj istasyonu ve engelli, yaşlı ve hasta misafirler için refakatçi eşliğinde kullanabilecekleri akülü transfer hizmete sunuldu.
Mağaza girişindeki bankamatiklerin engellilere uygun olanları ile değiştirilmesi için bankalar ile görüşmeler de devam ediyor.