2015 yılından beri yaptığı çalışmalarla Türkiye'de temel sebzelerinin tamamını sürdürülebilir tarımla elde eden Knorr, geçtiğimiz Nisan ayında Knorr Yeni Nesil Onarıcı Tarım Projesi ile inovatif tarım alanında öncü bir adım daha attı. Nane üretiminde onarıcı tarım denemesi yapmaya başlayan marka, yeni projesinin detaylarını 17-18 Eylül'de İstanbul Swissotel Bosphorus'ta gerçekleşen Sustainable Brands Konferansı'nda aktardı.
"Toprağa Teknoloji Ekmek: Korkuluktan Yapay Zekâya" başlıklı oturumda Knorr Marka Müdürü ve Unilever Türkiye Gıda Kategorisi Pazarlama Lideri Melisa Kısacık Efeoğlu ve proje partneri Doktar Kurucu Ortağı ve CEO'su Tanzer Bilgen, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ'ın sorularını yanıtladı.
Toprağın sağlığını iyileştirmenin ve yenilenebilir ekosistemler yaratmanın yolu onarıcı tarımdan geçiyor.
Oturumun açılışını yapan Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, Türkiye'de ve dünyada toprak sağlığına dair çarpıcı verileri katılımcılarla paylaştı. Yanlış tarım uygulamalarının doğal bir ekosistem olan toprağa zarar veren en önemli faktörler arasında yer aldığının vurgulandığı oturumda, Knorr Marka Müdürü ve Unilever Türkiye Gıda Kategorisi Pazarlama Lideri Melisa Kısacık Efeoğlu, şunları söyledi: "Knorr olarak sürdürülebilir tarıma dayalı bir marka mirasımız var. Bugün ise sürdürülebilir tarımın yanı sıra toprağı yenileyen sistemler için adım atmamız gerekiyor."
Unilever'in 2030 yılına kadar olan sürdürülebilirlik hedeflerini ortaya koyduğu Compass stratejisine de değinen Melisa Kısacık Efeoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Knorr Yeni Nesil Onarıcı Tarım Projesi, yenilenebilir doğal ekosistemler yaratmayı hedefleyen Compass stratejimizin de bir parçası. Unilever Türkiye'debir ilk olan projemiz, ülkemizde de baharat kategorisindeki ilk onarıcı tarım girişimi. Şimdilik sadece nane ile küçük ölçekli bir proje olarak başladık; fakat buradan edindiğimiz bilgi ve deneyimleri sektörümüzle paylaşarak bu hareketi büyütmeyi istiyoruz. Ayrıca, projeyle nihai tüketicinin sofrasına da daha kaliteli ürün girmesini sağlayacağız."
Yapay zekâ ve veri temelli teknolojiler, onarıcı tarım için yenilikçi çözümler sunuyor
Yeni Nesil Onarıcı Tarım Tarlası'na yerleştirdiği teknolojik cihazlarla tarlada ekimden hasata uçtan uca izlenebilirlik yaratan Knorr, tarladan sürekli veri toplayan ve bu veriyi yapay zekâ ile çiftçiye yönelik bilgiye dönüştüren cihazlar kullanıyor. Markanın proje partneri Doktar tarafından sunulan teknolojik cihazlar, böylece toprağın fazla sulanmasını, gübrelenmesini ve ilaçlanmasını engelliyor.
Doktar Kurucu Ortağı ve CEO'su Tanzer Bilgen şu açıklamalarda bulundu: "Doktar olarak, dijitalleşme yoluyla tarım sektöründe değişim yaratmayı hedefleyen bir tarımsal bilgi şirketiyiz. Çeşitli kaynaklardan topladığımız veriyi yapay zekâ ile tarımsal bilgiye dönüştürüyoruz. Geleneksel tarım uygulamaları fazla sulama, gübreleme ve gereğinden çok kimyasal madde kullanımına sebep oluyor; bu da toprağın organik madde içeriğini azaltıp su tutma kapasitesini düşürüyor. Toprağın sağlığının iyileşmesi ise toprakta canlılığın ve biyoçeşitliliğin artması demek. Böyle bir tarımın mümkün olduğunu biliyoruz. Knorr iş birliğimizle, çiftçinin eski alışkanlıklarını değiştirmesine katkı sunacağız."