İnoksan’dan bir ilk: Enerji geri kazanım sistemi

İnoksan Ar-Ge Merkezi’nden AB kriterlerine uygun enerji tasarrufu. İnoksan endüstriyel bulaşık yıkama makinelerine özgün enerji geri kazanım sistemi geliştiriyor.

Endüstriyel mutfak sektöründe bu yıl 41. yılını kutlayan İnoksan, Ar-Ge Merkezi’nde sektöre değer katan işler yapmayı sürdürüyor. Avrupa Birliği enerji verimliliği ve bağlantılı çevre konulu unsurları göz önüne alarak, endüstriyel bulaşık yıkama makinelerine yönelik enerji geri kazanım sistemi geliştiren İnoksan Ar-Ge Merkezi, bu projede kullanılacak yöntemle dünyada bir ilke imza atacak.

Enerji kullanımını en aza indirmek için çalışıyor

Dünyada hemen her sektörde olduğu gibi endüstriyel mutfak sektöründe de devamlı üretim ve karlılığın yolu; yenilik, kalite, verimlilik ve sürdürülebilirlikten geçiyor. EUREKA SMART kümesinden SMART etiketi almış DERSİD (Developing an Energy Recovery System for Industrial Dishwashers) projesinde, tamamen özgün bir tasarım ile endüstriyel bulaşık makinelerine yönelik enerji geri kazanım sistemi geliştirecek olan İnoksan Ar-Ge Merkezi, endüstriyel mutfak sektöründe yıkama teknolojisinin ulaştığı teknoloji ile birlikte ürünlerin, enerji ve kaynak kullanımını en aza indirmeyi amaçlıyor. Proje çerçevesinde geliştirilen ve dünyada ilk olan bu yöntemle ısı geri kazanımı sağlanarak enerji tasarrufunun en yüksek seviyelere çıkarılması hedefleniyor. 

Eko-tasarım ve enerji verimliliği...

Avrupa Birliği; enerji verimliliği ve bağlantılı çevre konulu unsurları göz önüne alarak, bulaşık yıkama makinelerine yönelik eko-tasarım ve enerji verimliliği kriterlerini kabul ederek, 2030 yılına kadar her yıl sadece bulaşık yıkama makinelerinden yılda 2,1 TWh düzeyinde enerji tasarrufu yapma konusunda kolları sıvadı. Özellikle Avrupa Birliği coğrafyasında endüstriyel bulaşık yıkama makinelerinin enerji verimliliğine yönelik sağlanması gereken kriterleri yakalayabilmek için tamamen özgün bir tasarım geliştiren İnoksan Ar-Ge Merkezi, projedeki iş ortaklarıyla birlikte dünyada ve sektörde bir ilke imza atacak. Avusturya’dan 2, Türkiye’den 1 ortak iş birliğinde yürütülen proje kapsamında Konsorsiyum Başkanı olan İnoksan Ar-Ge Merkezi ekibine Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Akademisyenlerinden Prof. Dr. A. Alper Özalp de destek veriyor. 

Sürdürülebilirlik esas!

Özgün ve kompakt yapıda tasarlanacak olan ısı geri kazanım sistemi ile kullanılan enerji %10 civarında azalacak olup, endüstriyel bulaşık yıkama makinelerinin kullanım maliyetleri de düşürülecek. Projenin sürdürülebilirliğe olan faydaları arasında su tüketiminin azaltılması ve çevreye salınan buharın önlenmesi gibi maddeler de yer alıyor.

Bu projede giyotin tipi bulaşık yıkama makineleri için tasarlanacak olan özgün ısı geri kazanım sistemi, bir sonraki aşamada farklı kapasitedeki bulaşık yıkama makinelerine uyarlanabilir yapıda olacak. Cirosunun yüzde 2’sini Ar-Ge çalışmalarına ayıran İnoksan, sürekli gelişen teknolojik altyapısı ve nitelikli iş gücüyle büyümesini sürdürüyor. Ar-Ge Merkezi’nde yaklaşık 40 özgün endüstriyel tasarım tescili bulunan sektör devi, ayrıca Türkiye’nin ilk yerli kombi fırınını üreten şirket unvanının da sahibi.