Yeni yönetiminizin yol haritası ve gelecek planlarından bahseder misiniz?
Yeni yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerimizle yola çıkalı neredeyse 2 ay oldu. Yönetmek için değil, örnek olmak için buradayız. Bu sebeple sadece hedef değil strateji de belirliyoruz. Bunu yaparken sadece yönetimdeki sanayicilerimizin fikirlerini değil, buraya gelirken bize güvenen herkesin fikrini alıyoruz ve almayı sürdüreceğiz. Sektörün daha fazla ihracat yapması, sektöre hizmet veren daha fazla ihracatçı firma sayısını artırmak ve bunu sürdürebilir kılmak için yola çıkarken hedeflediğimiz projeleri hayata geçirmeye başladık. Etkilerini orta ve uzun vadede göreceğiz. Yönetim kurulumuz sanayiciler arasındaki iş birliğinin ve iletişimin ülkemizin kalkınmasındaki en önemli unsur olduğuna yürekten inanıyor. Bu sebeple göreve geldiğimiz İDDMİB yönetiminde yapılacak her faaliyet ölçülebilir ve herkese açık olacak şekilde kurgulanıyor.
Önünüze ne gibi hedefler koydunuz?
En büyük hedefimiz, sektörümüz ihracatını sürekli artırmak. Bunun yanında katma değerli ihracatı artırmayı da çok önemsiyoruz. Bunun için yüksek teknolojili ürünlerin önem kazandığı bu dönemde sektörümüzün bu ürünlere adaptasyonuna odaklanmamız gerekiyor. Endüstriyel tasarım katma değerli ihracatın en önemli anahtarlarından birisi ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimi Ar-Ge, inovasyon ve tasarımın gelişmesine bağlı. İDDMİB tasarım ofisi projemizle ihracatçı firmalarımızı tasarım konusunda eğitim ve danışmanlık vererek ortak bir tasarım havuzu oluşturup firmalarımıza tasarım yönetimi hizmetleri vereceğiz. Yurt dışındaki hedef pazarlardaki tasarım eğitimlerini izleyecek ve sanayicimize aktaracak komple bir çözüm ofisi kurguladık.
Bu yılın ilk yarısındaki demir ve demir dışı metaller ihracatını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörün büyüme potansiyeli nasıl?
Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 5'inci sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün ihracatı Ocak-Haziran döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 37,6 artış ile 7,82 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde birim ihraç fiyatı 2021 Ocak-Haziran dönemine kıyasla yüzde 25 artışla 4,76 dolara ulaştı. Böylelikle sektörün Türkiye'nin toplam aylık ihracatı içerisindeki payı yüzde 5,8 oldu.
Gündeminizdeki politikalar neler? Şu anda hangi projelerle yol alıyorsunuz?
İDDMİB’in iştigal alanında, üretimiyle ülkemize dış ticaret fazlası kazandıran birçok alt sektör bulunuyor. Öncelikle TC Ticaret Bakanlığı’nın en etkili destek programlarından olan UR-GE projelerini pandemi sonrası dönem için yeniden başlatacağız. Yeni koşullara göre sektörel kümelenmelerin ihtiyaç analizleri yapıp terzi usulü yurt dışı pazarlama faaliyetleri düzenleyerek somut çıktıların elde edilmesini sağlayacağız. Geçmişteki başarılarıyla ve küme firmalarının arasında oluşan birlikte hareket etme sinerjisi ile başka UR-GE projelerinin başlatılmasına vesile olan “Endüstriyel Mutfak Sektörü Yurt Dışı Pazarlama Takımı” ile yeni bir UR-GE projesinin hayata geçmesinden şahsen heyecan duyuyorum. Ticaret Bakanlığımızın “Uzak Ülkeler Stratejisi ve Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları” destek programlarına Birliğimiz tam iştirak ederek sektörlerimizin en verimli şekilde faydalanması sağlayacağız. Ayrıca İDDMİB sekretaryası bünyesinde sektörel ihracat danışma hattımızı hayata geçirdik. Üyelerimizden gelen sorulara 24 saat içinde kendi sektörleriyle ilgili uzmandan dönüş alabilecekleri “Kırmızı Hat” projemizle çözüm sunmaya başladık. Hedefimiz kuruluşumuzun temel amacı olan ihracat yapmak, üretmek isteyen kimseyi sahipsiz ve yol göstericisiz bırakmamak.
Sektörün dijitalleşme çalışmalarında ne tür geliştirmeler yapacaksınız?
Bilgi ve teknoloji çağına, küresel ihracat kurallarına hem altyapımızı hem de ihracat ve ticaretteki zihniyetimizi hızlı bir şekilde adapte etmemiz gerekiyor. Çünkü katma değerli ihracatın anahtarı buradan geçiyor. E-ihracatı ve dijitalleşmeyi destekleyeceğiz. Bu hususta bilgi ve teknoloji çağında yetişen gençlerimizin değişime ve yeniliğe olan yatkınlıklarını sektörümüzün bilgi birikimiyle buluşmasına imkân sunarak hem sektörümüzü dinamik ve yeniçağa hızlı uyum sağlayabilir kılmak hem de an gençlerimizi yılların getirdiği ticari kültürümüz ve tecrübelerimizle buluşturarak parlak, dinamik ve üreten bir Türk nesli oluşturmayı hedefliyoruz. Pandemi döneminde hayata geçirdiğimiz, profesyonel satın almacıların doğrudan Türk ihracatçı firmayla buluşup sanal ortamda ikili iş görüşmeleri yapmasını sağlayan şimdiden yüzlerce ihracatçı firmamızın ürünlerinin sergilendiği sektörel tanıtıcı platformlarımızı daha da geliştireceğiz.
Çatı kurum olarak güçlü iş birlikleri oluşmasını sağlıyorsunuz. Bu kapsamda en önem verdiğiniz konular neler?
Ticaretin kurallarının hızla değiştiği ve dünyanın dijitalleştiği su götürmez bir gerçek. Bu noktada sektörümüzün gençleşmesi ve dijitalleşmesi yan yana ilerliyor. Sektörümüzün etkin oyuncuları olan ihracatçılarımızın arasına bilgi ve teknoloji çağında yetişmiş genç ihracatçıları dahil ederek sektörün dijital dünyaya ve e-ihracata hızlı uyum sağlamasına odaklanan projeleri hayata geçirmeye başladık.
Kamu ile nasıl iş birlikleri gerçekleştiriyorsunuz?
Başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere projelerimize ilişkin Bakanlıklar ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile sürekli iletişim halindeyiz. Ayrıca sektörümüzü daha ileriye taşıyacak adımlar için alt sektörlerimizin ilgili STK’larıyla da iş birlikleri yapıyoruz.
Endüstriyel mutfak sektörünün ihracatının geliştirilmesine yönelik projelerinizden bahseder misiniz?
Diğer alt sektörlerimizle yaptığımız gibi endüstriyel mutfak sektörü ihracatının geliştirilmesine yönelik olarak yaptıklarımızı şöyle sıralayabiliriz: Dünyanın önde gelen ilgili sektörel fuarlarına milli katılım organizasyonları düzenlemek, ticaret/alım heyetleri ve pazar araştırmaları yapmak, ilgili firmalarımızın dış pazarlara dönük olarak ihtiyaç duydukları eğitimleri vermek, Ar-Ge Proje Pazarı ile sektöre yönelik yenilikçi ve ilerici projelerde bulunmak, sektöre yeni değerler kazandırılmasını sağlamak, sektörel ve ülke bazlı raporlar hazırlamak, sektörel Ur-Ge projeleri ve toplantılar düzenlemek. Ayrıca, ilgili sektörde yaşanan sorunlar, öneriler ve çözümler için ilgili alanda önde gelen firma ve derneklerden katılımcılar ile yönetim kurulu üyelerimizin başkanlığında toplantılar ve çalıştaylar düzenleyerek, değerlendirmelerin yapılmasını sağlayacağız. Bunların yanı sıra ilgili sektördeki yeni gelişmelerden üyelerimizi haberdar edebilmek adına alanında uzman kişiler ile seminer ve eğitimler düzenleyecek ve gerekirse ilgili konularda tanıtım ve bilgilendirme broşürleri hazırlayacağız.
Global piyasalardaki hammadde fiyatlarına ilişkin öngörüleriniz neler?
Son bir yıldır yükseliş eğiliminde olan küresel metalik maden fiyatları da düşüş eğilimine girdi. Küresel durgunluk endişeleri nedeniyle bakır fiyatları son 20 ayın en düşük seviyesine çekildi. Fiyatlar 4 ay önceki zirveye göre yüzde 35 aşağıda. Bir dönem rekor kıran nikel fiyatları da mart ayındaki rekor seviyeye göre yüzde 60 düşük seviyede. Metal emtiadaki önce hızlı yukarı giden ardından sert bir şekilde aşağı çekilen fiyatlar sanayicilerin fiyat belirleyebilmesini önlüyor. Maalesef belirsizlik devam ediyor ve bir süre daha böyle ilerleyeceğe benziyor. Krizlerle mücadelede tecrübeli olan sanayicimizin pandemi sonrası ortaya çıkan bu küresel resesyon vaziyetine de uyum göstereceğini öngörüyoruz.
Sektörün küresel gündemi nedir? Yeni ihracat pazarlarına yönelik nasıl bir yol haritanız var?
Pandemi döneminde değişen tedarik zinciri ile siparişlerin Asya’dan coğrafyamıza doğru kaydığını gördük. Ülkemiz üretim kabiliyeti, konumu ve sanayi kültürü bu fırsatı kalıcı kılabilecek konumda. Bunu sürdürebilir hale getirmemiz gerekiyor. Ayrıca, tüm dünya yeşil üretime doğru yönelim gösteriyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile de bu süreç giderek hızlanıyor. Bu durum sektörümüz açısından hem bir fırsat hem de bir tehdit. Lojistik olarak coğrafi konumumuz nedeni ile yakın coğrafyamızda Asya ülkelerine göre otomatik olarak bir üstünlük elde ediyoruz. Bu fırsatı yoğun enerji ve hammadde kullanımı olan sektörümüzde enerji verimliliğini artırıcı projelerle Avrupa Yeşil Mutabakatı normlarına üst düzey uyum sağlayarak sürdürülebilir bir hale getirmemiz gerekiyor.
İDDMİB'in Yeni Dönem Yol Haritası
- Geniş katılımlı ihtisas komiteleri ve çalışma grupları oluşturuyoruz. Bünyemizde yer alan alüminyum, bakır, döküm, hırdavat, armatür, mutfak, endüstriyel mutfak ve yapı malzemeleri sektörlerimizin komitelerinin yanı sıra “Dijital Dönüşüm, “Yeşil Mutabakat” ve “Sürdürebilir Enerji, Eğitim ve Uluslararası İlişkiler” gibi sektörlerimizin trend konularında ilgili alt sektörlerimiz için çalışma grupları oluşturuyoruz. Ayrıca temsiliyeti daha önceden yeteri kadar yapılamamış sektörlerimiz için de çalışma grupları oluşturduk.
- Her alt sektörümüzün hem yurt içinde hem de yurt dışında temsiliyet gücünü artırarak Türk üretimini bir marka algısıyla yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlarla yaymak için protokoller oluşturmaya başladık.
- Gençlik Komitesi kurduk. Geçtiğimiz 19 Mayıs’ta sektörde yer alan firmalarımızın yetişmekte olan 2’nci ve 3’üncü nesil çalışanlarını, ihracata ve sektöre gönül vermiş genç arkadaşlarımızla bir araya geldik. Bilgi ve teknoloji çağında yetişen gençlerimizin değişime ve yeniliğe olan yatkınlıklarını sektörümüzün bilgi birikimiyle buluşmasına imkân sunacağız. Böylece sektörümüzün dinamik ve vizyoner iş gücü kaynağı kazanmasını da sağlayacağız. Bu yıl içerisinde genç ihracatçılarımızla tekrardan bir araya geleceğiz.
- Sanayicinin kadını erkeği olmaz. Bu sebeple “metal sektörü erkek egemen bir sektördür” ifadesini değiştirmek istiyoruz. Mevcut algıyı değiştirmek için TİM’in başlatmış olduğu Kadın İhracatçı TİM’leri projesine destek olarak bu takımların sayılarını gösterecekleri faaliyetler ölçüsünde sistematik olarak artıracak ve sektörel olarak genişleteceğiz.
- Devlet desteklerinin ve Eximbank gibi finansman araçlarının en etkin şekilde tüm üye firmalarımıza faydalı olmasını sağlamak için her faaliyetimizde ve her toplantımızda konusunda uzmanların destek programları hakkındaki görüşlerini üyelerimize aktaracağız.
- Sanayiciyle kamu arasında iletişim köprüsünü kuracağız. İhracatçımızın sorunlarına çözüm bulmak için doğru paydaşları bir araya getirip, tek taraflı olmayan interaktif iletişim kanalları oluşturarak etkin adımların atılmasını sağlayacağız.
- İhracat Çözüm Masasını kuruyoruz. İDDMİB’in bünyesinde sektörel ihracat danışma hattı oluşturarak üyelerimiz tarafından 24 saat içinde sorularına kendi sektörleriyle ilgili uzmandan dönüş alabilecekleri çözüm masaları kuruyoruz. Bu sorun sadece bizim üyelerimizin değil, bütün ihracatçılarımızın ihtiyacıdır. Çatı kuruluşumuz İMMİB 7/24 danışma hattımız hayata geçmiş durumdadır.
- Daha fazla yurt dışı faaliyeti yapacağız. Daha fazla pazara gideceğiz. Bizimle yola çıkacak firmalarımızın yeni pazarlara açılmalarında onlara daha fazla destek olacağız. 2022 yılı sonuna kadar 2 milli katılım organizasyonumuz, 6 info stand katılımı ve onlarca fuar ziyareti yapılmasının yanı sıra 4 adet ticaret heyeti hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
- Yeni dönemde daha fazla sektörümüz için UR-GE projelerini hayata geçireceğiz. 3 URGE projemizi hayata geçiriyoruz. Sene sonuna kadar başvuruları ve ilk evresi olan ihtiyaç analizi kısmını tamamlayarak 2023 yılı içerisinde daha fazla yurt dışı faaliyeti yapacağız.
- Hedef pazar ülkelerden AISEC vasıtasıyla 6 aylık sürelerle yabancı stajyer öğrenci istihdam ederek, bu öğrencilerin o coğrafyaları ve ülkeleri çok daha yakından tanıyan danışman rehber olarak sanayimize kazandırmayı hedefliyoruz. Eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla hız kazanacağına inandığımız projenin alt yapısının içerik çalışması yapılıyor.
- Sektör dış ticaret değerlendirmelerini sadece miktar ve değer üzerinden değil, İDDMİB tarafından oluşturulan bir endeks üzerinden üyelerimizle paylaşacağız. Uluslararası kurumlarla görüşerek uluslararası platformlarda fark yaratacak bir çalışmaya başlamış durumdayız. Son çeyrekte farklı açıklamalar ile basınla bir araya geleceğiz.
- Sektörel odaklarımızın yanı sıra bölgesel odaklarımızı belirliyoruz. Dünyada önemli oluşumlar var. Sınırlar yeniden çiziliyor. AB’nin yanı sıra RCEP ve Afrika Birliğinin ticarete etkilerini görmeye başladık. Bu oluşumların bir parçası olmak adına birlik olarak sektörlerimizin bu sınırlar içerisindeki varlıklarını artıracağız.
- Dijital dönüşüm içerisinde birlik olarak yer alabileceğimiz her aracı sektörümüzü de katarak geliştireceğiz. Bu konularda eksiklik duyan firmalarımıza yeri geldiğinde koçluk yapacağız.
- İnovasyon platformlarımızı bütün alt sektörlerimizin katılımına açacağız. Bazı sektörlerimiz için tasarım bazı sektörlerimiz için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Bu gerekli oluşumları kıymetli akademisyenlerimiz, tasarımcılarımız ve mühendislerimizle destekleyeceğiz. Bu oluşumda üniversitelerimiz ile yol alacağız.