Hostech by TUSİD bugün CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 40 bin metrekare alan üzerinde 550 civarında şirket ve 1000’den fazla markanın katılım gösterdiği fuar 12 Eylül Cumartesi günü sona erecek. Hostech by TUSİD’in açılışında konuşan ve bu yıl TUSİD’in 30. kuruluş yılı olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı, şunları kaydetti:
“Bugün aslında ülkemiz için de büyük bir gün. Pandemi sonrası ilk fuarı açıyoruz. Aynı zamanda bir önceki yıla göre fuarımızı pandemiye rağmen yüzde 50 büyütmenin gururunu yaşıyoruz. Bu dönemde müşteri tarafımızda ciddi kapanmalar olmasına rağmen bizlerin yüzde 50 büyüyor olması aslında çok değerli TUSİD üyelerimizin ve siz değerli katılımcılarımızın eseri. Bu nedenle sizlere ayrıca teşekkür etmek istiyoruz. Biz dünyada sözü geçen ekol bir ülke olduysak burada 300 üyemizin ve sanayimizin değerli paydaşlarımızın katkısı var. Gerek kilo başı ihracatta ülke ortalamasının üç katına yaklaşan gücümüzle, gerek dünya ticaretinden aldığımız pay ülke ortalamasının 2,5 katı olması sebebiyle, gerekse de yarattığımız istihdam ve 150 ülkeye sürekli ihracat yapan gücümüzle dünyada söz sahibi bir sektörüz ve bugün Avrupa’nın Afrika’nın ve Ortadoğu’nun ikinci büyük fuarını açıyoruz. Bundan 30 yıl önce 5 üyemizle fuar yapmak amacıyla kurulan dernek 30 yıl sonra Avrupa’nın ikinci büyük fuarı olarak kapılarını açıyor. Emeği geçen katılımcılara,TUSİD üyelerine ve STK’ların temsilcilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Umarım hayırlı, uğurlu bol kazançlı, bereketli bir fuar olur.”
“2.4 milyar dolara yaklaştık, İtalya ile farkı kapatıyoruz”
Hostech by TUSİD’in bugün gerçekleşen açılışına katılan ve bir konuşma yapan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki şunları söyledi:
“Fuara gelince duygulandım ve fuarın başladığı günleri hatırladım. 30 yıl önce bu derneği kurmamızın asıl sebebi fuar yapmaktı. Bugüne kadar aralıksız bu fuarları yapmış olmak derneğimiz için de çok önemli. 25-30 stantla Hilton Oteli’nin Balo Salonu’nda başlayan bir fuardı. Bu sektörün eskilerinden olarak nereden gelip nereye gittiğini takip edenlerdenim. Burada teşekkür etmemiz gereken simler var. Bence en büyük teşekkürü rahmetli Turgut Özal’a yapmamız lazım. 1980’li yıllarda turizme verdiği destekle Türkiye turizm sektörü içindeki tüm sektörleri ayağa kaldırdı. Sadece mutfakçıları değil, inşaatçıları, mermercileri, mobilyacıları, kısaca herkesi ayağa kaldırdı. Sektörler kendilerini dünyaya tanıtma imkanı buldular. Turizmcilerimiz artık dünyanın farklı yerlerinde oteller açarak bizleri de oraya taşıyorlar.
Rakamlar hakikaten umut verici. Dünyada bu işi yapan ülkeler arasında Almanya, İtalya, İspanya, Amerika gibi ülkeler geliyor. Biz şimdi Avrupa’yı düşünür ve Almanya’yı kota dışında tutarsak, İtalya, İspanya ve Türkiye üçlüsü arasında biz her zaman ikinci sıralara yerleşecek durumdayız. Host fuarının 80 yıldır yapıldığını hesaba katarsak Türkiye’nin geçtiğimiz yılki ihracatı 1.8 milyar dolar ama bu sene ihracıtımızı 2.4 milyar dolar olarak hedefliyoruz. İtalya’nın bu konudaki ihracatı 3.2 milyar dolar. Neredeyse arayı kapatmak üzereyiz.
Sadece Ağustos ayında 18,9 milyar dolar ihracat yapıldı. Kilogram fiyatımız 4 dolarlar civarına geldi ki Türkiye ortalamasının 1,30 olduğunu hesaba katarsak biz gayet iyi durumdayız. Dünyadaki rakiplerimiz İtalya, İspanya ve Çin gibi ülkeler ama biz şu anda İtalya’dan Çin’e kadar en önemli tedarikçi ülkeyiz. Dünyanın her yerine yaklaşık 200 ülkesine ihracat yapan bir sektörden bahsediyorum. Bazı ülkeler bazı ürün gruplarında bir yere geliyorlar ancak biz porseleni camı, ahşabıyla mutfak ekipmanlarıyla her konuda yol almış bir ülkeyiz. Dolayısıyla emek veren herkese teşekkür ediyor ve kutluyorum.”
“Dünya kapandı biz üretime devam ettik”
Hostech by TUSİD’in açılışında son olarak söz alan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise şunları dile getirdi:
“1,5 yıl aradan sonra fuar açılışı yapıyor olmaktan mutluyuz. Eski yılları düşündüğümüzde bugünleri hayal bile edemezdik. Bugün geldiğimiz nokta hayalin bile ötesinde. İftihar edeceğimiz işler yapıyoruz. Bu azimle o kadar zor şeyler başarıyoruz ki o nedenle bu işte emeği geçen tüm ihracatçı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Güçlü Başkan’a gelinceye kadar dernek yönetiminde görev alan herkese çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten kolay işler değil. Adım adım, sindire sindire bu noktalara geldik. İtalya ile aramızdasadece 800 milyon dolar bir fark kalmış. Bu işlerin yaratıcısı olan ülkeyle aynı noktada gitmemiz, o tasarım kültürünü yakalamış olmamız ve onlarla kilo başında rekabet ediyor olmamız bizim için çok önemli. Bu noktaya gelmek büyük bir azmin zaferidir.
2026 hedefi 300 milyar dolar
Dünya 2020’de kapandı ama bizler çalıştık, fabrikalarımız açıktı. Üretim kesilmedi. Ticareten de olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Tabii bunu planlamamıştık. Geçen yılın yarısından sonra başlayan pandemi döneminden sonraki süreçtehem üretimin hem de ihracatın üstüne koyarak gittik. Ağustos ayı ihracat rakamlarımıza bakıldığında 10 ayda rekor kırdığımız görülüyor ancak ihracatta rekor bir aydır, sonra başka rekorlar gelir. Yüzlü rakalmalrdan iki yüzlü rakalmlara geçmemiz 14 yıl sürdü. 8. Ayda 207,5 milyar dolar ihracata getirdik. Bu bizi 2023 hedeflerini daha erken yakaladık ve 2023 için 250 milyar dolar hedef koyduk. 2026 hedefimiz ise 300 milyar dolar. Bu hedefi yaptığımız analiz ve çalışmalarla ortaya koyduk. Pandemi döneminde Türkiye’nin yüzünü ihracatçılarımız güldürdü. Büyümemizin yarısını ihracattan sağladık. Her yıl üstüne koyarak gidiyoruz, herkese çok teşekkür ediyorum.”