Dijital platformlar üzerinden 27 ile 28 Kasım’da yayını gerçekleşen “Hatay Gastronomi Buluşmaları”nda gastronomi dünyasının Türkiye’deki ve dünyadan profesyonelleri bir araya geldi. “Türkiye’nin Lezzet Köşesi Hatay”ın bir gastronomi kenti olarak markalaşması yönünde atılan en organize adımlardan biri olan etkinliğin açılış törenine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya katıldı.
"Annelerimizin yemeklerini tüm dünyayla paylaşmak istiyoruz”
Hatay Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (HATMEK) merkezinde gerçekleşen etkinliğin açılışını Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş yaptı. Hatay'ın UNESCO tarafından gastronomi şehri unvanı kazanması ve sonrasındaki çalışmaları aktaran Lütfü Savaş, şunları söyledi: “Bu kültür ve medeniyet zenginliğini evlatlarımıza miras olarak bırakacağız. 600’ün üzerinde yemek çeşidimiz, zengin mutfak kültürümüz var. Bu kadar enlerin, ilklerin ve güzelliklerin olduğu şehrimize anne şefkatini yakıştırırız. Anne şefkati, anne lezzeti, anne yüreği ve tebessümüyle buluşmak isteyen herkesi şehrimize davet ediyoruz. Biz annelerimizden öğrendiklerimiz yemekleri tüm dünyayla paylaşmak istiyoruz.”
“Hatay Gastronomi Buluşmaları” kapsamında; Hatay’ın fark oluşturan lezzetlerinden yükselen bir değer olan gastronomi kariyerini, Anadolu’da şarabın öyküsünü, peynir yolculuğunu, UNESCO evrenselliğinin yerele katkısını, kısacası Hatay gastronomisini 360 derece ele alan oturumlar ve gastro şovlar gerçekleşti. Etkinlikteki tüm oturumlar anında çeviriyle tüm dünya ile paylaşıldı.
“UNESCO Kenti Olmak”
İki günlük organizasyonun ilk gününde “UNESCO Kenti Olmak” konulu panele Afyonkarahisar ve Gaziantep UNESCO temsilcilerinin yanı sıra İsveç- Östersund, Brezilya-Paraty, İtalya-Alba ve Avusturalya-Bendigo temsilcileri uzaktan canlı yayına katıldı. Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir, Executive Chef ve Yazar Murat Aslan'ın gastro şovlarıyla renk kattığı etkinlikte; “Hatay’ın Gastronomik Hazineleri”, “Hatay Mutfağında Deniz Ürünlerinin Gastronomik Değeri”, “UNESCO Kenti Olmak” ve “Şarabın Anadolu Yolculuğu ve Peynir Rotası” ikinci günü ise “Gastronomi ve Mutfak sanatlarında Kariyer Adımları”, Yerel Değerlerin Turizm Ürününe Dönüştürülmesi ve Coğrafi İşarete Uluslararası Bakış”, “Gastronomi, Kültürel Miras ve Slow Food”, “Gastronomi Turizminin Potansiyeli” ve “Kırsal Kalkınmada Kadın Gücü” başlıklı konular ele alındı.
“Hatay Gastronomi Buluşmaları”na; Hatay UNESCO Temsilcisi Onur Bal, Afyonkarahisar UNESCO Temsilcisi Dr. Fatih Bıyıklı, Yiyecek & İçecek Uzmanı ve Yazar Osman Serim, Mutfak Dostları Derneği Başkanı ve Gazeteci Zeynep Kakınç, Şarap Uzmanı ve Eğitmeni, Yazar Levon Bağış, Yemek Kültürü Araştırmacısı ve Yazar Nilhan Aras, Posta Gazetesi Köşe Yazarı ve Oyuncu Rıza Sönmez, Hatay Sultan Sofrası İşletme Sahibi Metin Tansal, Balık Dedektifi Program Yapımcısı Derya Yolyapan, Trilye Restoran İşletmecisi ve Yemek Yazarı Süreyya Üzmez, Antakya Gastronomi Derneği Başkan Yardımcısı ve Araştırmacı Yazar Süheyl Budak, Coğrafi İşaret Derneği Genel Sekreteri Kemal Çiftçi gibi gastronomi dünyasının önemli isimleri konuk oldu.