İsa SEZEN
1990 yılında İzmir'de kurulan Gürçelik, proje ve taahhüt odaklı bir yapılanmayla sırasıyla Ankara, İstanbul ve Antalya'da şubeler açarak çalışmalarını sürdürüyor. 2011 yılında İstanbul'da hissedar olduğu Kusina isimli şirketteki ortakların hisselerini devralan ve sonrasında ürünlerini Kusina markasıyla yurt dışı pazarlara sunmaya başlayan firma halen Gürçelik ve Kusina AŞ olarak faaliyetlerine devam ediyor.
10 bin metrekare alanda seri cihaz ve proje ürünleri üretimi yapıyor
Gürçelik/Kusina, İzmir Torbalı’daki 10 bin metrekare kapalı üretim alanıyla hizmet veriyor. Toplam 100 kişinin çalıştığı ve enerjisini çatısında kurulu GES’ten karşılayan fabrikada seri cihaz üretimi ve proje ürünleri diye tanımlanabilecek birbirini tamamlayan 2 ana konuda üretim gerçekleştiriliyor. İlk üretim birimi seri üretime uygun şekilde yerleştirilmiş. İş akış planı, makine yerleşimleri, personel ve yönetim yapılanması seri üretim gereklerine göre düzenlenmiş ve burada 600-700-900 seri pişirme grupları başta olmak üzere, pişirme ekipmanları, banket arabaları, sıcaklık dolapları gibi standart ekipmanlar üretiliyor. 2. üretim biriminde ise soğuk ve sıcak teşhir vitrinleri, özel tasarım servis hatları, açık büfeler, tasarım ızgaralar ve müşteriye özel tasarlanmış farklı üniteler üretiliyor. Bu birimin satış yapılanması, proje ve tasarım hizmeti verecek şekilde olup, makine ve yönetim yapılanması da bu amaca yönelik oluşturulmuş. Proje taahhüt işleri, Gürçelik/Kusina markalı ürünler ve proje amacına uygun diğer global markalı ve yerli ürünler ile tamamlanıyor.
Cironun yüzde 65’i ihracattan!
Gürçelik Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Oflaz ihracata gerçek anlamda Kusina markasıyla 7 yıl önce başladıklarını söyledi. Bu kısa süreye rağmen, pişirme grubu ve seri üretim hatlarının ihracat oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirten Oflaz, “Toplam ciromuz üzerinden ihracat oranımız ise yüzde 65 civarında. Üretim ciromuz üzerinden ise bu oran yüzde 75 civarında seyrediyor. İhracatta ciddi ve kalıcı bir müşterinin oluşması en az 1,5-2 yıl gerektiriyor. Pazarımız yatırım pazarı olduğu için tüketim pazarına göre farklı dinamikle çalışıyoruz. Global alıcı firmaların pek çoğu Türkiye deneyimi olan firmalardır ve satın alacakları ürünleri çok iyi tanımaktadırlar. Bu durum da şirketimizin satış şansını arttırıyor. İhracat alıcısının aradığı doğru ürünü, doğru hizmetle istenen zamanda sunabiliyoruz” diyor.
İhracatta en büyük pazarlarının Avrupa olduğunu belirten Oflaz, “İtalya, şirketimizin 3. büyük pazarıdır. İtalya gibi çok kuvvetli üretici firmaların olduğu bir ülkeye yıllardır kendi markamızla hem de gazlı fritöz ve makarna pişirici gibi kolay olmayan ürünleri ihraç etmekten gurur duyuyoruz. Deniz aşırı da dahil olmak üzere 20'ye yakın ülkeye ihracatımız yapıyoruz” diye konuşuyor.
2016’daki üretim ve ihracat hamlesi Gürçelik için dönüm noktası oldu
Gürçelik'in hedefleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Oflaz, şunları ifade ediyor: “Bizim ticari ve niteliksel olarak yakın ve uzun hedeflerimiz var, bir de hayallerimiz var ama öncelikli hedefimiz iyi bir sanayici olmak. Ürün performansı, marka güvenirliği, iş anlayışı ve müşteri memnuniyeti konusunda geldiğimiz nokta bizim için gerçekten gurur verici. Müşterilerimiz markamıza güveniyor, geri bildirimlerde müşteri şikâyeti diye tanımlayabileceğimiz dönüş binde 6. Ticari hedeflerimizi şirketimizin niteliksel ve yönetimsel gelişimine göre belirliyoruz. Biz 2016 yılına kadar, proje satışı yapan bir şirkettik ve o tarihte üretim/ihracat odaklı bir değişime karar verdik. İstanbul showroom ve ofisimizi, Ankara ve 2 yurtdışı şubemizi kapattık. Şirket yapılanmamızı yeniledik, yönetimde profesyonelliğe yöneldik. Bu doğrultuda kısa dönemli ticari hedeflerimizi rahatlıkla yakaladık. Uzun dönemli hedeflerimiz için sağlam adımlarla ilerliyoruz ve bunun zaman alacağını biliyoruz. Hayallerimiz gerçekten büyük, o yönden bakarsak daha çok yolumuz var.”
Gürçelik’in 2023 yılında sonuçlandırdığı projelerden örnekler!
Proje ortağı olarak çalıştıkları şirketlerle birlikte yurt içi ve yurt dışında beş yıldızlı veya nitelikli işler yaptıklarını belirten Oflaz, 2023 yılı içinde sonuçlandırdıkları projeleri şöyle örneklendiriyor: Antalya'da Liberty Likya Hotels, Fethiye'de Sundia Liberty Likya, Marmaris'te Paşa Beach Hotels ve Grandpaşa Hotels, Bodrum'da Vogue ve Highend Hotels, Gürcistan/Tiflis'te Autograph Hotels.
Oflaz: Rakip ülkelerdeki gibi yatırımlara uzun vadeli uygun krediler verilmeli!
Türkiye'de endüstriyel mutfak sektörünün sorunlarıyla ilgili de görüşlerini açıklayan Fahri Oflaz bu konuda şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Gördüğümüz ve takip edebildiğimiz kadarıyla bütün sanayicilerin sorunları hemen hemen aynı. Üretim maliyetlerinin yükselmesi, yatırım ve işletme kredisine ulaşamamak, TL/döviz pariteleri, yetişmiş ve yetkin iş gücü gibi genel sorunlarımız var. Bizim özelimize gelirsek, ürünlerimiz çok bileşenden oluşuyor ve gelişimimiz yan sanayimizin gelişimine paralel olarak ilerleyebiliyor. Bu nedenle yan sanayimizin gelişimine de önemli zaman ve insan kaynağı ayırmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca bize göre, sektörde yapılan cirolara göre düşük karlılıklar var. Son dönemde yaptığımız yatırımların tamamını öz kaynağımızla yapmak zorunda kaldık. Rakip ülkelerde olduğu gibi, arsa ve makine yatırımlarının uzun vadeli ve uygun faizli krediler ile yapılabilmesi gerekir. Böyle olması halinde öz kaynaklarımızı büyüme için kullanıp daha çok üretebiliriz. Bu da daha fazla istihdam demektir. Bu konuda çözüm, devletimiz dahil hepimize düşüyor.”